„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. balandžio 10 d., Nr.4 (185)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Gražiausiai dailyraščiu Lietuvoje rašo „ąžuolai“

Bendra Nacionalinio Vinco Kudirkos
dailyraščio konkurso
„Rašom!“ dalyvių nuotrauka

Kiekvienos grupės dailyraščio
konkurso nugalėtojų nuotraukos:

Originaliausią darbą
parašė Vaiva Stankutė

3–6 klasių grupėje
nugalėtoja tapusios Kotrynos
Cibulskaitės dailyraštis

7–12 klasių grupės nugalėtojos
Urtės Aušrinės Lembartaitės dailyraštis

Suaugusių grupės
nugalėtoja Rita Zinevič

Kovo 6-ąją Lietuvos mokslų akademijoje išrinkti penktojo Nacionalinio Vinco Kudirkos dailyraščio konkurso „Rašom!“ nugalėtojai. Tarp prizininkų pateko net trijų „ąžuolinių“ mokyklų atstovės. Pirmąsias vietas 3–6 ir 7–12 klasių grupėse iškovojo Elektrėnų „Ąžuolyno“ pagrindinės mokyklos mokinė Kotryna Cibulskaitė ir Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos atstovė Urtė Aušrinė Lembartaitė. Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos mokinė Rugilė Užusėnaitė laimėjo antrą vietą 7–12 klasių grupėje. 3–6 klasių grupėje antrą vietą iškovojo Augustė Marija Jakimavičiūtė (Vilniaus Petro Vileišio progimnazija), trečią – Goda Bradauskaitė (Palangos „Baltijos“ pagrindinė mokykla). 7–12 klasių grupėje trečia vieta atiteko Erikai Reklaitytei (Alytaus Vidzgirio pagrindinė mokykla). Suaugusiųjų grupėje pirmąją vietą iškovojo Rita Zinevič (Grigiškės), antrąją – Diana Kindurienė (Ignalina), trečią – Auksė Kriščiokaitienė (Šakių r.). Originaliausio darbo autore finale buvo išrinkta Vaiva Stankutė (Šiauliai), antroji viena atiteko Dalytei Stasiūnienei (Elektrėnai), trečioji – Jūratei Krunglevičiūtei (Alytus). Visi dalyviai turėjo dailyraščiu perrašyti jiems parinktus tekstus. Komisija darbus vertino pagal tekstų išsidėstymą, rašto aiškumą ir tolygumą, darbo estetiką bei taisyklingumą.

Kaip teigia konkurso iniciatorius, UAB „Biuro pasaulis“ generalinis direktorius Artūras Tuminas, kompiuteriai ir išmanieji telefonai kiekvieną dieną užmarštin stumia ne tik dailyraštį, bet ir rašymą ranka. Tačiau būtina jį išsaugoti ateities kartoms. „Kadangi kompiuteriu galime rašyti ne tik tekstus, bet ir elektroniniu parašu pasirašyti sutartis, kitus svarbius dokumentus, vis rečiau naudojamės tradicinėmis rašymo priemonėmis. Šiuo konkursu siekiame atgaivinti rašymą ranka, ugdyti taisyklingo, aiškaus ir estetiško rašymo įgūdžius. Skatiname visus paimti į ranką plunksnakotį ir parašyti laišką draugui, seniai matytam giminaičiui ar tiesiog kaimynui. Juk tekstas turi perduoti ne tik žodžius, bet ir emocijas. Jų tekstą pripildo būtent rašymas ranka“, – sako A. Tuminas.

Kaip teigia vertinimo komisijos pirmininkė akademikė Grasilda Blažienė, kasmet sulaukiama vis daugiau dalyvių, tačiau, tradiciškai aktyviausiai dalyvauja mažiausieji – 3–6 klasių mokiniai, kurie atsiunčia apie pusę visų darbų. „Šiemet konkurse dalyvavo daugiau kaip 12 000 dailyraščių autorių. Kadangi šiemet tikėjomės didesnio aktyvumo, norėdami visus dailyraščius įvertinti laiku, paprašėme švietimo įstaigų, kad jos siųstų tik pačius geriausius darbus, o ant voko nurodytų, kiek darbų buvo parašyta. Taigi, į pašto dėžutę gavome 6 000 dailyraščių, kurie buvo atrinkti iš daugiau kaip 12 000 darbų“, – teigia G. Blažienė.

Kiekvienos grupės nugalėtojas apdovanotas keltų kompanijos „Tallink“ kruizine kelione Ryga–Stokholmas–Ryga keturiems asmenims, „Tildės biuro“ programine įranga ir kelione į Rygą kompanijos „Lux Express“ autobusais. Antrųjų vietų nugalėtojams įteikti planšetiniai kompiuteriai „Prestigio“, o moksleiviai kartu gavo ir išmaniuoju įrenginiu valdomus bei filmuojančius robotus „Parrot MiniDrone“. Šiuos robotus gavo ir trečiąsias vietas užėmę moksleiviai. Visi finalininkai apdovanoti specialiai konkursui papuoštomis rašymo priemonėmis „Parker“, knygomis, saldumynais ir kitais prizais.

Lietuvos mokslų akademijoje vykusio dailyraščio finalo metu pasirodė smuikininkė Austėja Alenskaitė, violončelininkas Augustas Gocentas, šoko Vilniaus „Gerosios Vilties“ vidurinės mokyklos tautinių šokių kolektyvas „Viltukas“. Konkursą penktus metus iš eilės organizavo Lietuvių kalbos instituto Lituanistikos židinys, bendrovė „Biuro pasaulis“ bei Iniciatyvinė pedagogų grupė.

Ligitas Žvaliauskas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija