„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. balandžio 10 d., Nr.4 (185)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Geriausiai lietuvių kalbą mokančius mokinius pasveikino Prezidentė

Kovo 16-osios popietę geriausiai nacionaliniame konkurse „Švari kalba – švari galva“ pasirodę moksleiviai ir jų mokytojai rinkosi Prezidentūros Baltojoje salėje. Dalyvius pasveikino Prezidentė Dalia Grybauskaitė, čia jiems buvo įteikti apdovanojimai už puikias lietuvių kalbos žinias. Konkurse šiemet pasirodė ir kompiuterį lietuviškai prakalbinti bandė rekordinis, beveik 12 tūkstančių dalyvių skaičius. Kaip sakė renginio globėja D. Grybauskaitė, „švari kalba – žmogiškos brandos ir pilietinio sąmoningumo simbolis, todėl šiandien, Knygnešio dieną, iš naujo suvokime gimtosios kalbos reikšmę ir saugokime tai, kas sujungia mus visus į taikią, vieningą ir nepalaužiamą tautą“, – savo sveikinimo kalboje sakė Prezidentė. Pasak šalies vadovės, kalba yra kiekvienos tautos savitumo ženklas, kurioje slypi istorija, pasipriešinimo kovos ir laisvės pergalės. Prezidentės teigimu, Nepriklausomybės kartos rūpestis mūsų kalba – visos Lietuvos viltis, kad išliksime, stiprėsime ir niekada nepamiršime savo šalies ir kalbos. Šventės metu visiems konkurso dalyviams ir nugalėtojams Valstybės vadovė palinkėjo saugoti savo kalbą, laisvę ir Lietuvą.

„Gyvename greitai besikeičiančiame skaitmeniniame amžiuje, todėl rašydami trumpąsias žinutes ar elektroninius laiškus turime išlaikyti išbandymą –  nepamesti, neprarasti lietuviškų žodžių, raidžių, ženklų. Tai ypač aktualu jaunimui. Šis konkursas parodo, kad taisyklinga lietuvių kalba ir  šiuolaikinės technologijos yra suderinami dalykai“, – sakė iškilmėse dalyvavusi švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė.

„Simboliška, kad aštuntasis konkursas „Švari kalba – švari galva“ baigiasi būtent šiandien, kai Lietuvoje yra minima Knygnešio diena. Esu įsitikinusi, jog konkurso dalyvius drąsiai galime pavadinti šiuolaikiniais knygnešiais, nešančiais lietuvišką žodį į klaidžias šiuolaikinių technologijų erdves“, – sakė konkurso sumanytojos „Tilde Informacinės technologijos“ vadovė Renata Špukienė.

Šventę vedė ir mokinius sveikino žurnalistas bei TV laidų vedėjas Arnas Mazėtis, eiles skaitė ir toliau puoselėti lietuvių kalbą ragino Lietuvos teatro ir kino aktorius, grupės „Liūdni slibinai“ narys Dominykas Vaitiekūnas, koncertavo Balio Dvariono muzikos mokyklos auklėtiniai.

Renginyje Prezidentūroje dalyvavo 120 konkurso „Švari kalba –  švari galva“ finalininkų, nemažai atvykusių su tėvais, broliais, sesėmis. Ryte sprendę antrojo konkurso užduotis, jau po pietų jie pirmieji išgirdo nugalėtojų pavardes.

Renginio metu mokiniams buvo įteikti padėkos raštai, organizatorių, informacinių partnerių ir rėmėjų „ACC Distribution“ bei leidyklos „Šviesa“ įsteigti prizai. Aktyviausios konkurse dalyvavusios mokymo įstaigos nominacija jau ketvirtus metus iš eilės atiteko Kauno „Vyturio“ katalikiškai vidurinei mokyklai – šiemet kompiuterį lietuviškai prakalbinti bandė beveik puspenkto šimto šios mokyklos mokinių.

5–10 klasių moksleivių konkursą „Švari kalba – švari galva“ organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija, kalbinių technologijų įmonė „Tilde IT“, Valstybinė lietuvių kalbos komisija. Juo siekiama skatinti moksleivius elektroninėje terpėje vartoti lietuviškus rašmenis bei taisyklingą lietuvių kalbą. Aštuntą kartą rengtame konkurse šiais metais dalyvavo daugiau nei dešimt tūkstančių moksleivių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija