Atnaujintas 2008 balandžio 18 d.
Nr.30
(1623)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Jono Žuko jaunųjų vargonininkų konkursas

„Naujasis vargonų forumas“ kartu su Marijampolės kolegija balandžio 21-25 dienomis organizuoja antrąjį respublikinį Jono Žuko jaunųjų vargonininkų konkursą. Šis konkursas, skirtas žymaus išeivijos vargonininko, J. Naujalio ir M. Duprė mokinio bei tradicijų tęsėjo Jono Žuko (1907-2004) atminimui – tai siekis objektyviai įvertinti šiandieninę vargonuojančio jaunimo ugdymo padėtį ir perspektyvą. Tai kartu ir bandymas sumegzti nutrūkusias Lietuvos vargonavimo istorijos gijas.

Šiandien mažai kas žino, kad iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvos ir užsienio aukštosiose mokyklose buvo išugdyta visa karta jaunų vargonininkų, kurie vargonų kultūrą beveik įstatė į „europines vėžes“. Tarp jų – ir fenomenalios atminties bei virtuozinės technikos vargonų Maestro Jonas Žukas, grįžęs į Lietuvą po puikiai užbaigtų studijų Paryžiuje 1937-aisiais. Parsivežęs solidų žinių bagažą, jis nieko nelaukdamas įsitraukė į koncertinę ir pedagoginę veiklą. To meto spauda netruko atkreipti dėmesį į jo vargoninius koncertus Kauno Jėzuitų ir Įgulos bažnyčiose, įnešusius gaivų Prancūzijos dvelksmą į besiniaukstančias prieškario nuotaikas. Deja, pradėti darbai ilgai netruko – iš dviejų pusių užklupo naikinanti stichija, kurios akivaizdoje teko spręsti, kur glaustis. Gresiant sovietinei okupacijai, J. Žukas buvo tarp tų, kurie pasitraukė į Vakarus ir daugiau niekad Lietuvos neišvydo. Tiek Vokietijoje, tiek vėliau JAV, jo dėmesys visada buvo nukreiptas į lietuvių bendruomenes, vargonavimą šv. Mišioms, reikšmingų tautinių švenčių metu. Jis dažnai grodavo jubiliejinėse iškilmėse, naujų vargonų lietuviškose parapijose atidarymuose, išeivijos lietuvių radijo programose. Ne kas kitas, o Maestro Žukas buvo pakviestas vargonuoti ir Lietuvos krikšto 600-ųjų metinių minėjimo iškilmėse. Tuo tarpu Lietuvoje jo vardas buvo žinomas tik saujelei vargonų srities specialistų.

Jono Žuko jaunųjų vargonininkų konkursai pradėti rengti 2006 metais Vilniuje. Tąkart konkurso pirmosios premijos laureatu tapo Zalcburgo universiteto „Mocarteum“ studentas Vilimas Norkūnas. Norą išmėginti jėgas II respublikiniame Jono Žuko konkurse Marijampolėje pareiškė jaunieji vargonininkai nuo 13 iki 28 metų iš visos Lietuvos. Tai – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai bei absolventai, Kauno J.Gruodžio konservatorijos ir Panevėžio kolegijos Rokiškio filialo studentai, Vilkaviškio vyskupijos Krikščioniškosios kultūros centro, Utenos vaikų muzikos mokyklos vargonų specialybės moksleiviai bei lietuvaitė, vargonuoti šiuo metu besimokanti Maskvos M. A. Balakirevo meno mokykloje.

Iškilmingi konkurso atidarymo renginiai prasidės balandžio 21 dieną, pirmadienį, 17 valandą Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje. Konkurso dalyviai ištrauks burtus, nulemsiančius jų pasirodymo konkurse eilės tvarką. 18 val. Bazilikoje šv. Mišias už Joną Žuką aukos konkurso globėjas Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Mišiose vargonuos Sidona Pudinskienė, giedos Gitana Pečkytė-Vilkelienė, Marijampolės kolegijos studentė Dalia Straleckaitė ir Almos Sakalauskienės vadovaujamas Bazilikos jaunimo choras. Iš karto po Mišių klausytojams vargonų muzikos koncertą dovanos konkurso žiuri nariai.

Konkurso dalyviai varžysis dviejose amžiaus grupėse. Perklausos vyks nuo balandžio 22-25 dienomis Šv. Vincento Pauliečio bažnyčioje (antradienį nuo 15 val.) ir Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje (trečiadienį – nuo 13 val., ketvirtadienį ir penktadienį – nuo 12 val.). Į abiejų grupių konkurso programas įtraukti skirtingų epochų vargonų autorių kūriniai, padėsiantys jauniesiems muzikantams įvairiapusiškai atsiskleisti bei įrodyti savo kūrybiškumą. Penkių žiuri narių sprendimu geriausiai pasirodžiusiems bus suteikti laureatų ir diplomantų vardai, skirtos piniginės premijos, taip pat jie pasirodys laureatų koncerte balandžio 25 dieną, penktadienį, 16.30 valandą Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje.

Nuo balandžio 22 dienos Marijampolės apskrities K. Griniaus memorialiniame muziejuje tris savaites veiks Lietuvos muzikos ir teatro akademijos meno aspirantės, Jono Žuko asmeninio archyvo saugotojos Eglės Šeduikytė-Korienės parengta paroda, kurioje bus demonstruojami Jono Žuko gyvenimą ir kūrybą iliustruojantys eksponatai: laiškai, atsiminimai, gaidos, koncertų programos, fotografijos, asmeniniai daiktai ir kt. Ekspozicijos „Vargonininkas Jonas Žukas“ K. Griniaus memorialiniame muziejuje atidarymas vyks balandžio 22 dieną 12 valandą.

Marijampoliečius ir miesto svečius kviečiame aktyviai lankytis Jono Žuko jaunųjų vargonininkų konkurso renginiuose, palaikyti jaunuosius muzikantus, rinkti savo simpatijas. Tegul jaunieji vargonininkai pasijunta Marijampolėje kaip svetinguose namuose ir suteikia daug džiaugsmo savo tėvams, pedagogams ir visiems jų talento gerbėjams.

NVF informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija