2009 m. rugsėjo 16 d.
Nr. 65
(1757)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Apie velnius ir progresinius mokesčius

Vilius BRAŽĖNAS

Į ginčus apie progresinius mokesčius Kęstutis Girnius („Lietuvos žinios“, 2009 07 20) straipsnyje įvėlė net vieną mūsų tautosakos žvaigždę – velnią. Ir ne be pagrindo. Jo rageliai, jei ne uodega, dažnokai prasikiša ten, kur žiba auksas – pinigėliai. Lietuviui įspėti apie kipšo įmantrybes įsitvirtino liaudies posakis – ne viskas auksas, kas auksu žiba. Manytume, į šį įspėjimą turėtų atkreipti dėmesį mūsų garsūs politologai ir, žinoma, valdžios pareigūnai, svarstantieji progresinių mokesčių klausimus.


Krizei įveikti – visuomenės talka

Algimantas ZOLUBAS

Krize vadinamą ekonomikos sutrikimą bei smukimą valstybėje bandoma įveikti „iš viršaus“, t. y. per valstybines institucijas. „Apačia“ (visuomenė) – krizės pasekmių stebėtoja bei jų auka. Valstybinės institucijos pluša ieškodamos priemonių krizei įveikti, priima visuomenei skausmingus sprendimus, o visuomenė dejuoja, verkšlena (dažnai netikromis ašaromis), piketuoja, mitinguoja, streikuoja.


Tikrosios ir menamos  neapykantos Gatajevams priežastys

Gintaras VISOCKAS

Čečėnų Gatajevų byloje – viltingas lūžis. Jie paleisti į laisvę. Naujojo teismo nuosprendžio jiems leista laukti laisvėje. 2009-ųjų rugsėjo 9 dieną tokį nuosprendį paskelbė Lietuvos apeliacinis teismas, o jo nutartis – galutinė ir neskundžiama. Lietuvos apeliacinio teismo teisėja Elena Vainienė teigė, kad sutuoktiniai Gatajevai jau yra atlikę visą jiems skirtą įkalinimo bausmę, todėl naujojo nuosprendžio gali laukti laisvėje. Pasak teisėjos, ankstesnysis nuosprendis pratęsti įkalinimą trims mėnesiams, kol bus paskelbta nauja teismo nutartis, pažeidžia Baudžiamojo kodekso proporcingumo principą taikant procesinės prievartos priemones. Teisėjos teigimu, procesinės prievartos priemonės taikomos tik tada, kai be jų negalima pasiekti reikiamų proceso tikslų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija