2009 m. rugsėjo 16 d.
Nr. 65
(1757)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Marcinkonyse susitiko „senieji“ ir „naujieji“ dzūkai

Rūta AVERKIENĖ

Prezidentės patarėja
Daiva Ulbinaitė perdavė merui
Vidui Mikalauskui
pintinę lauktuvių

Kraštiečiams kalba maestro
Virgilijus Noreika

Piešimo konkursas

Kraštiečiai mokslininkai

Kraštiečiai Kazys Saja
ir Jonas Grigas su audėja
Autorės nuotraukos

Aleksandras Abišala
ir Algio Kašėtos vaikai
su savo paveikslu

Kraštiečiai

Marcinkonyse vyko šeštasis iš Varėnos krašto kilusių arba sodybas čia turinčių žymių šalies kultūros, meno, mokslo, verslo ir politikos žmonių susitikimas. Vasarą pušynuose išsibarsčiusiuose kaimeliuose ir vienkiemiuose vasaroja, o kai kur ir nuolat gyvena maždaug du šimtai dailininkų, rašytojų, keramikų, muzikų, politikų, mokslininkų. Į šį susitikimą susirinkę gerokai per šimtą kraštiečių su artimaisiais ir draugais ne tik bendravo, dainavo dzūkiškas dainas, šoko, bet ir surengė savo kūrybinių darbų parodas, piešė ir kalbėjo apie įgyvendintus ir būsimus bendrus projektus.  

Etnografinėje sodyboje susirinkę senieji ir naujieji dzūkai čia pat, ant klojimo sienų, medžiuose, ant žolės, eksponavo savo kūrybos darbus – paveikslus, fotonuotraukas, skulptūras ir kitus meno dirbinius. Ši vieta, kaip pastebėjo Dzūkijos nacionalinio parko direktorius Eimutis Gudelevičius, tokiems susitikimams pasirinkta neatsitiktinai: vis dar gyvuojančiomis senomis dzūkų tradicijomis garsiame kaime, senoje sodyboje, tarp senovinių dzūkiškų buities rakandų ir eksponatų tvyro dzūkiška dvasia.  Svetingai sutikti svečiai buvo pavaišinti tradiciniais dzūkiškais patiekalais: karšta grybiene, grikių „babka“, valgiais iš grybų ir linksminami senovinėmis dzūkiškomis dainomis ir šokiais, kuriuos atliko Marcinkonių etnografinis ansamblis, Ašašninkų kaimo folkloro grupės, Kabelių laisvalaikio centro vaikų folkloro ansamblio „Asarukai“ ir Senosios Varėnos A. Ryliškio vidurinės mokyklos vaikų folkloro ansamblio „Serbenta“ dainininkai.

Šių susitikimų sumanytojas ir organizatorius Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas pirmajame susitikime, irgi vykusiame Marcinkonyse, Varėnos krašte sodybas turinčius kultūros, mokslo ir meno žmones pavadino naujaisiais dzūkais. Rajono vadovas džiaugėsi, kad tradicija visiems susitikti šioje sodyboje tęsiasi ir kad šie susitikimai turi didelę reikšmė mūsų kraštui: „Džiugu, kad jūs į mūsų kraštą atvykstate ne tik pailsėti, bet darote didelius ir gerus darbus: organizuojate koncertus, parodas, knygų pristatymus. Šviesa, kuri sklinda iš kūrybingų žmonių, persiduoda ir kaimo žmonėms. Reikėtų pamatyti kaimo žmonių veidus, kai Dubičių kaimo bažnytėlėje koncertavo kraštiečio Petro Bingelio vadovaujamas Kauno valstybinis choras, o mažoje Babriškių bažnytėlėje giedojo maestro Virgilijus Noreika...“ Meras kraštiečius šiemet pakvietė aktyviai dalyvauti knygų dovanojimo kaimo bibliotekoms akcijoje. Aktyviausiai prie Varėnos krašto kultūros puoselėjimo prisidėję kraštiečiai buvo apdovanoti mero padėkomis. Už Varėnos krašto bendruomenei skirtas savo kūrybos parodas buvo apdovanota grafikė Ramunė Vėliuvienė, už Kauno valstybinio choro koncertus Dubičiuose, Perlojoje, Merkinėje ir Varėnoje – maestro Petras Bingelis, už sakralinės muzikos atlikimą Babriškėse, Senojoje Varėnoje ir Žilinuose bei koncertinę veiklą Varėnoje – maestro Virgilijus Noreika, už ilgalaikę globą ir paramą Varėnos krašto kultūrai – maestro Juozas Širvinskas. Už rūpestingą dzūko – vaikų poeto ir rašytojo Martyno Vainilaičio – kūrybos puoselėjimą, skulptūrų parko ir muziejaus įkūrimą Vaitakarčmio kaime, neįkainojamos vertės savo kūrybos parodą Varėnos mieste ir jauniesiems Varėnos krašto skaitytojams dovanotas knygas meras dėkojo dailininkei Sofijai Vainilaitienei, už rūpestį ir pagalbą organizuojant Merkinės vardo paminėjimo 650-ąsias metines – teisėjui Vytui Miliui. Rajono vadovas dėkojo ir visiems tiems, kurie prisideda prie Varėnos krašto kultūros puoselėjimo.

Pasak mero, labai džiugu surinkti naujuosius varėniškius, pamilusius Varėnos kraštą, čia suradusius savo antrąją tėviškę, kūrybai, mokslui, poilsiui. Jis pakvietė menininkus daugiau bendrauti su seniūnijų žmonėmis, ieškoti juose talentų, atskleisti meno paslaptis paprastiems kaimo žmonėms.

Į kaimo bendruomenių gyvenimą įsijungusiems kraštiečiams dėkojo ir viena pagrindinių renginio organizatorių – rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė. Grafikė R. Vėliuvienė prisipažino, kad maloniausia būti vertinamam savo krašte: „Juk iš čia aš gavau ir kaskart semiuosi kūrybinės energijos. Ir ką gauni iš savo krašto, privalai perduoti savo vaikams...“ Meilę šilų kraštui menininkė sakė perdavusi dukrai, kurios parašytą knygą apie Dzūkijos partizanus R. Vėliuvienė dovanų įteikė merui.

Maestro V. Noreika taip pat prisipažino, kad bus dėkingas, jei galės padainuoti bent keletą dainų tokiam pat šiltam dzūkiškam susiėjime.

Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės linkėjimus susitikimo organizatoriams ir svečiams perdavė, o merui pintinę lauktuvių įteikė iš Vydenių kaimo kilusi jos patarėja Daiva Ulbinaitė. Susitikime dalyvavo Mielupio kaime sodybą turintis kompozitorius Juozas Širvinskas, Kalėnų kaime sodybą turintis Virgilijus Noreika su žmona Loreta, iš Dubičių kilęs žymus kompozitorius Vladas Švedas, Merkinėje sodybą turintys Jonas ir Aušra Marija Jurašai, iš Rudnios – dailininkė Ramunė Vėliuvienė, iš Perlojos kilęs Lietuvos žemės ūkio universiteto Vandentvarkos katedros docentas Antanas Ciūnys, socialinių mokslų daktaras Jonas Vėlyvis, Pauosupės kaime sodybą turinti dailininkė-keramikė Gražina Švažienė, iš Kabelių kilęs fizikos mokslų daktaras Jonas Grigas, iš Senosios Varėnos – žymus chirurgas, profesorius Giedrius Uždavinys, Rudnelės kaime vasarojantis rašytojas, dramaturgas Kazys Saja, dailininkas Romas Žmuidzinavičius, Grybaulios kaime įsikūręs dailininkas Kastytis Skromanas, varėniškės tautodailininkės Saulė Lazaravičienė bei Irena Žukauskienė ir daug kitų Lietuvoje ir pasaulyje garsių žmonių.

Šiame susibūrime kiekvienas norintis galėjo prisiliesti prie dailininkų darbo įrankių – drobės, molberto, teptukų, dažų ir vienuolikoje drobių nupiešti paveikslą. Tapybos konkursui vadovavo dailininkas Marijus Piekuras, davęs užduotį piešti paveikslą angelų tema. Norinčių išbandyti kūrybinius sugebėjimus pa-kako, ir netrukus vienuolika ekspromtu sukurtų paveikslų dalyvavo aukcione, kurį organizavo ir vedė pats rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas.

Vienas paveikslas, kuriame pavaizduota etnografinė Marcinkonių sodyba, buvo įteiktas jos šeimininkui Jonui Bajorūnui, o visi kiti paveikslai sėkmingai parduoti. Dosniausias pirkėjas buvo verslininkas Aleksandras Abišala, nupirkęs Seimo pirmininko pavaduotojo Algio Kašėtos vaikų pieštą paveikslą. Aukcionas buvo labdaringas – visi už paveikslus surinkti pinigėliai – bemaž tūkstantis litų – paaukoti unikaliam Kabelių laisvalaikio centro vaikų folkloro ansambliui „Asarukai“.

„Senieji“ ir „naujieji“ dzūkai Marcinkonyse stengiasi palikti dalelę savo kūrybos, stengiasi, kad jos paslaptis pažintų ir vietiniai žmonės noriai įsijungia į vietos bendruomenių gyvenimą.

Varėnos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija