2010 m. vasario 26 d.
Nr. 16
(1801)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Įspūdinga šventė

LAUKUVA. Vasario 16-ąją čia nuo ryto tvyrojo šventiška nuotaika – vyko Vasario 16-osios minėjimas ir tradicinė Užgavėnių šventė. Laukuviškiai įpratę šventėms ruoštis bendrai: pasitelkus seniūniją, Bažnyčią, mokyklą, kultūros namus ir visas keturias seniūnijoje aktyviai veikiančias bendruomenes. Laukuviškiai džiaugiasi, kad nuo praėjusių metų rugpjūčio mėnesio Laukuvos Šv. Kryžiaus Atradimo parapijai aptarnauti Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ paskyrė jau nemažą kunigystės patirtį turintį kleboną kun. Virgilijų Pocių. Šis darbštus, pareigingas, energingas kunigas jau spėjo susipažinti ne tik su Laukuvos, bet ir jo aptarnaujamos Požerės parapijos, Šiauduvos gyvenvietės tikinčiaisiais. Dar prieš Šv. Kalėdas klebonas kun. V. Pocius nemažai parapijiečių aplankė jų namuose, susipažino su šeimomis. Klebonas džiaugiasi, kad Laukuvos parapijos tikintieji yra aktyvūs, nori bendrauti su bažnyčia.

Vasario 16-osios iškilmė prasidėjo Laukuvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje, klebono kun. V. Pociaus ir jo pagalbininko rezidento kun. Antano Saunoriaus aukojamomis šv. Mišiomis. Pakiliai ir šventiškai nuteikė klebono pasakyta homilija, susieta su tos dienos Šventojo Rašto skaitiniais, Evangelija ir Lietuvos Nepriklausomybės diena.

Po šv. Mišių visi pasuko į Laukuvos kultūros namus, kur įvyko iškilmingas Vasario 16-osios paminėjimas. Pagrindinį pranešimą perskaitė Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos istorijos mokytoja Asta Girgždienė, koncertavo moksleiviai, kaimo kapela „Laukuva“, vadovaujama gimnazijos muzikos mokytojo Alfredo Šniaukos, svečiai iš Šilalės meno mokyklos ir kiti.

Po minėjimo vyko tradicinė Užgavėnių šventė, kuriai pasiruošė visos keturios Laukuvos seniūnijos bendruomenės: Laukuvos (vadovė Danutė Norbutienė), Požerės (vadovė Dalia Petrošienė), Juodainių (vadovas Arūnas Jakas) ir bene pati veikliausia, išradingiausia Šiauduvos (vadovė Sigita Laurinavičienė). Labai daug padėjo Laukuvos seniūnija, vadovaujama seniūno Stasio Skalausko, Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazija, kultūros namai. Ir ko tik nebuvo šiame didžiuliame ir įspūdingame Užgavėnių šventės šurmulyje!.. Beveik visi laukuviškiai į šventę atėjo su pačių pasigamintomis kaukėmis, parengę išmoningus pasirodymus. Spaudė šaltukas ir kepami blynai galėjo greitai užšalti, todėl juos pakeitė riebiai užspirginta trijų grūdų košė!.. O kur dar Kanapinis su Lašininiu, jų grumtynės, Morė!.. Visko neįmanoma net suminėti.

Labai gražiai šią laukuviškių šventę, pats įsijungęs į jos šurmulį, apibūdino Laukuvos klebonas kun. V. Pocius: „Kai dirbame vieningai, kai yra noras ir entuziazmas puoselėti patriotizmą, tautiškumą, atgaivinti senąsias lietuviškas tradicijas, tada ir Bažnyčia bei jos skleidžiamas dvasingumas nelieka nuošalyje. Viskas lyg ir savaime pajungiama bendram tikslui.“

  Antanas STRIMAITIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija