2014 m. sausio 24 d.    
Nr. 4
(2075)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Šventinės kūrybinės dirbtuvės

Kūrybinėse dirbtuvėse
lietuviai kuria rankdarbius

Gruodžio 15-ąją, trečiąjį Advento sekmadienį, rankdarbius mėgstančios lietuvės su vaikais rinkosi Bergeno (Norvegija) St. Paul mokykloje, kur vyko Kalėdinės dirbtuvėlės. Renginio sumanytoja – Bergene gyvenanti Ieva Diliūnienė, jį organizuoti pagelbėjo Bergeno lietuvių bendruomenė (BLB). 2011 metais susikūrusi ir toliau besikurianti iniciatyvių lietuvių grupė, atvira naujoms gražioms tautinėms iniciatyvoms, renginiams bei susitikimams.

Ievos įsteigta įmonė „Glederommet“ (vertimas iš norvegų k. – džiaugsmo kambarys, erdvė) rudenį pradėjo vykdyti savo veiklą: kūrybinio laisvalaikio organizavimą vaikams, suaugusiems ir neįgaliesiems. Šios Kalėdinės dirbtuvėlės buvo devintos iš eilės pačiai Ievai, tačiau pirmą kartą vyko lietuviškai (įmonės veikla labiau orientuota į norvegišką rinką, tad visi iki šiol pravesti rankdarbių kursai ir viešieji renginiai buvo skirti norvegams). Ieva labai džiaugiasi, galėdama pasiūlyti laisvalaikio pramogą ir lietuviams, nes neretai emigracijoje gyvenančių lietuvių poreikis kurti būna nuslopintas ir nepelnytai užgniaužtas. „Tačiau pats kūrybos procesas yra labai svarbus asmenybės augimui ir pasitikėjimui savimi. Tai padeda lengviau integruotis, atrasti savyje kūrybinį potencialą, jį išlaisvinti bei lengviau įveikti stresines situacijas“, – sako Ieva.

Tą Advento sekmadienio popietę lietuvės moterys su vaikais susirinko kartu laukti artėjančių Šv. Kalėdų ir kurti kalėdinius rankdarbius. Buvo karpoma, klijuojama, rišama, siuvama... Įkvėpimo renginio dalyviai sėmėsi vieni iš kitų, dalijosi džiaugsmu sukūrę darbelius savo rankomis. Tai, kas vaikams įprasta ir kasdieniška (kurti, piešti, klijuoti), daugumai mamų gerokai primiršta. Buvo smagu atgaivinti apmirusius įgūdžius, rankose laikant žirkles ir adatą su siūlu, karpyti snaiges, rišti kaspinėlius.

Mamų džiaugsmas liejosi šūksniais: „Negaliu patikėti, kad aš tai padariau!“, o vaikai buvo laimingi, gavę progą padaryti rankdarbių su kalėdiniais saldainiais.

Užsienyje gyvenantiems lietuviams galbūt netrūksta kultūrinių renginių: vyksta koncertai – tiek vietiniai, tiek iš Lietuvos atvykstančių atlikėjų, nemažai renginių ruošia vietinės bendruomenės, kartu švenčiamos tradicinės šventės. Visa tai labai svarbu, reikalinga ir smagu, kad renginių užsienio lietuviams daugėja. Vis dėlto dalyvavimas tokiose kultūrinėse veiklose laikytinas „pasyvia veikla“, nes dažniausiai dalyviai būna žiūrovai ar klausytojai. „Dalyvavimas kūrybinėse dirbtuvėse yra aktyvus, jis įtraukia, skatina atverti kūrybiškumą, vyksta betarpiškas bendravimas grupėje, pozityvių išgyvenimų kaita. Visa tai labai teigiamai „įkrauna baterijas“, suteikia šviesų emocinį foną, didina bendrą žmogaus aktyvumą“, – svarsto psichologinį-pedagoginį išsilavinimą turinti Ieva. Keletą pastarųjų metų dirbdama su neįgaliaisiais ji iš karto pastebėjusi teigiamą bet kokios aktyvios kūrybinės veiklos poveikį tiek kūnui, tiek dvasiai, todėl aktyvaus ugdymo menu krypties laikosi ir dirbdama su visais kitais savo kursų dalyviais. Dirbtuvėlių metu visuomet stengiamasi stimuliuoti kuo daugiau pojūčių: klausomasi tam tikros muzikos, rankdarbiams parenkamos skirtingos medžiagos (kieta, minkšta, šilta, šalta), supažindinama su tam tikra rankdarbių technikos istorija, aktyvuojama spalvomis, tačiau nesufleruojama, bet kviečiama ieškoti savo paties sprendimų kuriant bet kokį, net paprasčiausią, rankdarbį.

Ieva turi ir daugiau idėjų kultūriniams renginiams ir kūrybinėms dirbtuvėms Bergeno lietuvių bendruomenėje. Su BLB pagalba ji tikisi jas įgyvendinti ateinančiais metais.

Bergeno lietuvių bendruomenės informacija
Bergenas, Norvegija
Ievos Diliūnienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija