2014 m. gruodžio 12 d.    
Nr. 47
(2118)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Laikas sau, artimui ir Dievui

Parapijiečiai ir kun. Jonas Morkvėnas
po Gegužinių pamaldų Geležiuose

Aktorius Algirdas Latėnas
deklamuoja antano Strazdo
eiles Karsakiškio bažnyčioje

Į Panevėžio rajono Karsakiškio seniūnijos gyvenimą gražių spalvų įnešė Nukryžiuotojo Jėzaus parapijos klebonas kun. Jonas Morkvėnas. Nors čia jis dar tik porą metų darbuojasi, tačiau kunigo iniciatyva seniūnijoje įvyko daug gražių renginių. Klebonas ne tik aptarnauja dvi parapijas (Karsakiškio ir Geležių) ir penkias koplyčias, bet ir aktyviai įsilieja į bendruomenės gyvenimą, dalyvauja seniūnijos renginiuose, siūlo idėjas, rodo iniciatyvą.

Parapijiečiams klebonas išplatino teologines knygas, kalendorius su parapijai priklausančių bažnyčių ir esamų koplyčių atvaizdais, pažymėtomis visų ten vykstančių atlaidų datomis. Tai – nuostabi dovana tikinčiajam ir kiekvienam, ieškančiam Dievo.

Kunigas pasirūpino, kad Karsakiškio bažnyčioje aktorius Algirdas Latėnas skaitytų Antano Strazdo eiles (kun. Antanas Strazdas yra dirbęs Karsakiškio bažnyčioje), Geležių kultūros namuose vedė Advento renginį, išsamiai ir aiškiai atsakė į pateiktus renginio dalyvių klausimus. Karsakiškio bažnyčioje po atlaidų skambėjo sakralinės muzikos koncertas, vėliau visi buvo klebono pakviesti į agapę bendruomenės namuose.

Tiltagalių kultūros centre klebono kun. J. Morkvėno dėka lankėsi ir bendravo su parapijiečiais kunigas pranciškonas Julius Sasnauskas. Vėliau čia buvo suorganizuotas susitikimas su parapijos klebonu tema „Papročiai, prietarai ir tikrasis tikėjimo turinys“, kurio metu buvo pasiūlyta žmonėms susirinkti dažniau. Gyvenvietėje, kurioje nėra bažnyčios, tai ypač aktualu. Susidarė žmonių grupelė, kuri kartą per savaitę Gavėnios metu rinkosi į popietę su parapijos klebonu „Laikas sau, artimui ir Dievui“. Vykdavo diskusijos, pokalbiai, pamąstymai apie Šventąjį Raštą. Į iškildavusius klausimus klebonas aiškiai ir suprantamai atsakydavo. Pokalbiai, užtrukę apie dvi valandas ir daugiau, baigdavosi prie arbatos puodelio. Taip prasmingai ir įdomiai leidžiamos dienos.

Kun. J. Morkvėno pakviesti dalyvavome ir Panevėžyje vykusioje krikščioniško šlovinimo popietėje „Giedu Tau, mano Viešpatie“, vykusioje Panevėžio muzikiniame teatre, ir bendroje ekumeninėje maldoje evangelikų liuteronų bažnyčioje. Kunigo pakviesti dalyvavome piligriminėje kelionėje į Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedrą. Šioje šventovėje minėjome ir Panevėžio vyskupijos įkurtos švenčiausios Mergelės Marijos Gyvojo Rožinio draugijos dešimtmetį – į kongresą buvo atvykę būriai maldininkų iš įvairių vyskupijų. Meldėmės, giedojome giesmes, mintis nukreipdami į kelią, kurį jau nuėjome, trokšdami sėkmės sau, savo artimui ir tėvynei Lietuvai. Su grupele maldininkų iš Geležių bažnyčios parapijos teko dalyvauti kongrese, tai – žodžiais neapsakomas jausmas. Reikia širdimi išgyventi, pajusti ir džiaugtis, bendrauti, šypsotis ir tapsime geresni, pasaulis nušvis visai kitomis spalvomis.

Kun. J. Morkvėnas ne tik geras, nuoširdus, sugebantis paguosti dvasininkas, bet ir uolus bažnyčios ūkvedys. Jo dėka bažnyčia šildoma infraraudonaisiais spinduliais. Klebonas ir pats nevengia darbo, prižiūri didžiulę bažnyčios teritoriją. Jis – labai komunikabilus, šiltas žmogus, dėmesingas mažam, jaunam, pagyvenusiam, senoliui. Ačiū jam už tai. Esame labai dėkingi klebonui už buvimą kartu, už skleidžiamą vilties ir bendrystės džiaugsmą, už dalijimąsi tikėjimu, už paprastumą ir nuoširdumą, o išvykus stažuotei Italijon, linkime sveikatos, ištvermės ir Dievo palaimos. Karsakiškio ir Geležių parapijiečiai pasilieka laukti grįžtančio klebono.

Danutė Petrauskienė

Tiltagaliai, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija