„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2005 m. vasario 25 d., Nr. 21


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Lietuvoje tarpsta bestuburiai mentaliniai akrobatai

Leonidas Donskis

Homo sovieticus — tai žmogus, užsiimantis nuolatine mentaline akrobatika.

Jis žiūri, kaip neprarasti savo galvos ar pozicijos, įtinkant galingiesiems, kaip laiku deklaruoti savo lojalumą galią turintiems, kaip priklausyti klikai, kuri jam galėtų garantuoti saugumą ir įtaką. Homo sovieticus neišnyko. Priešingai, sukūrė tam tikrą psichologinę socialinę struktūrą, kurioje veikia didžioji dalis nūdienos biurokratijos, tiek politinės, tiek akademinės.


Jeigu desovietizacija neįvyko, tai negalimas ir tikras atleidimas, ir tikras susitaikymas

Arūnas Peškaitis

Pokalbis su broliu pranciškonu Arūnu Peškaičiu.

Pastaruoju metu, ieškodami įvairiausių mūsų visuomenę ir ypač politiką ištikusių negandų priežasčių, turime pripažinti - desovietizacija Lietuvoje neįvyko. Bet - ar ji buvo apskritai reikalinga? Gal tai išties būtų buvusi tik "raganų medžioklė", nereikalingas visuomenės kiršinimas?

Brolis Julius Sasnauskas, patyręs visą sovietų diktatūros siaubą, buvęs rezistentas ir sąžinės kalinys, savo nesename straipsnyje (Julius Sasnauskas. Miglos metas. 2005 01 21, Bernardinai.lt), mano nuomone, labai autentiškai pasakė, ką gali atnešti neįvykusi desovietizacija.


Pavojaus šešėlis

Vladimiras LAUČIUS

Eltos politikos skyriaus redaktorius

Vladimiras Laučius

Kai kurios George'o Lucaso "Žvaigždžių karų" dalys - dėkui Dievui, tik pavadinimu, ne turiniu - tarsi vaizduoja pastarojo meto Rusijos politikos poslinkius: "Pavojaus šešėlis", "Imperija puola". Šie apibūdinimai Kremliui pritinka ne tik dėl to, ką Vladimiro Putino prezidentavimas atnešė pačiai Rusijai. Demokratija, žodžio laisvė, teisės viršenybė ir teisingumas, pilietinė visuomenė ir nuo valdžios savivalės apgintas orus asmuo - tai bruožai ir idealai valstybių, į kurias Rusija nesilygiuoja. Dabartinis Kremliaus režimas iš pradžių skatina, po to sėkmingai akumuliuoja visuomenėje pritvinkusias šovinistines nuotaikas. Nerimą kelia tai, jog ši energija šiandien liejasi per kraštus: pavojaus šešėlis jau driekiasi už Rusijos sienų. Rusiškojo imperializmo dvasia šmėkšo ties kaimyninėmis valstybėmis.


Valstybėje pakankamai daug vietų,
iš kurių galima blokuoti viešumą

Saulius Pečeliūnas

Visuomenę vienas po kito drebina skandalai, susiję su okupacine KGB struktūra. Idant to išvengtume ateityje, vėl girdėti siūlymų pradėti aktyvų desovietizacijos procesą. Ar mes nepavėlavome? – klausiame Nepriklausomybės akto signataro, Seimo nario Sauliaus Pečeliūno.

Kaip tame anekdote – geriau vėliau negu niekad, – pasakė žmogelis, pavėlavęs į greitąjį traukinį.

Šis klausimas keliamas labai seniai. Tokie dalykai be visuomenės supratimo ir palaikymo neįmanomi. O to supratimo, kaip dabar matome, nėra labai daug. Dažnai ta tema manipuliuojama, ir vadinamoji kartelė, nuo kurios prasideda liustracijos, sankcijos, draudimai, leidžiama vis žemyn ir nuleidžiama iki pionierių, spaliukų...


Naujieji socialistai

Tomas Misiūnas

Kai pradėdamas savo antrąją kadenciją Prezidentas V. Adamkus pažadėjo suvienyti suskilusią Lietuvą, tai buvo suprasta ir pateisinta kaip politinis šūkis, būtinas siekiant visuomenės solidarumo ir jos pritarimo bendravalstybiniams tikslams. Tačiau kai Prezidentas savo rinkimų kampanijoje deklaravo „jokios vargo Lietuvos“ ir netiesiogiai tai pažadėjo savo inauguracinėje kalboje – tai jau socialinis šūkis, kurio įgyvendinimas – labai materialus ir tiksliai išmatuojamas. Didžiausia bėda ta, kad pats Prezidentas negali pats šio pažado įgyvendinti, gali nebent prisiimti moralinio autoriteto ir atidaus Vyriausybės darbo tikrintojo vaidmenį. Vertinant politinės teorijos požiūriu, V. Adamkui lyg ir turėjo labai pasisekti, nes vyriausybė, su kuria jis turi dirbti „vargo Lietuvos“ mažinimo kryptimi, socialdemokratinė ir darbietiška (bet ne darbininkiška), todėl pati turėtų būti itin suinteresuota socialinių problemų sprendimu.


Ar reikalinga liustracijos revizija?

Austė UMBRASAITĖ

Šiandienės diskusijos KGB tema - naujas iššūkis politikams, valstybei ir visuomenei. Vertinimai ir siūlymai, kaip spręsti šią uždelsto veikimo bombai prilygstančią problemą - labai skirtingi. Vieni ragina įtariamus politikus trauktis iš užimamų postų. Kiti siūlo palikti viską taip, kaip yra, ir toliau ramiai gyventi. Seime sudaryta komisija blaškosi tarp kreipimosi į Maskvą ir istorikų išaiškinimų, kas KGB buvo "svarbus", o kas ne. Paslaptingų pavardžių vis daugėja, ir ima atrodyti, jog padėtis - be išeities.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija