Atnaujintas 2003 m. sausio 3 d.
Nr.1
(1105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Nuomonės
Ora et labora
Darbai
Visuomenė
Atmintis
Laikas ir žmonės
Lietuva
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Tėvynės meilė tebūna visada mus jungiantis ir vienijantis jausmas

1957 m. lapkričio 29 d. buvo sušaudytas Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos prezidiumo pirmininko pavaduotojas, LLKS gynybos pajėgų vadas, 1949 m. vasario 16 d. partizanų Deklaracijos signataras, dimisijos brigados generolas Adolfas Ramanauskas-Vanagas, mano tėvelis. Praėjo 45-eri metai nuo to lapkričio. Giliai įstrigo atmintin 1956-ųjų ruduo. Spalio 12 dieną, po vienuolikos kovai už Lietuvos laisvę atiduotų metų, areštavo mano tėvus. Baigėsi nelegalus ir slaptas vaiko gyvenimas, trukęs aštuonerius metus. Netekau galimybės būti su tėvais ar bent matyti juos. Atsivėrė bauginantys nežinomybės vartai. Tai atėjo po nepaprasto man 1956-ųjų rugsėjo. Savo tėvelio išradingumo dėka buvau tapusi vieno mažo Lietuvos miestelio pirmoke. Ne savo pavarde, ne savo vardu. Po vaikystės be vaikiškų žaidimų, dažnai trūkstant ne tik duonos, bet ir oro, sėdau į mokyklos suolą. Buvau tarp vaikų, laisvai ėjau to miestelio gatvėmis ir kaimo vieškeliu į dažnai keičiamus, todėl vis kitus namus. Nebuvo keista. Man tėvai buvo paaiškinę, kodėl mes esame tokioje padėtyje. Tai buvo didelis atsargumas, bet ne beviltiškumas, nes tėvai į ateitį žiūrėjo ne vien kaip į savo asmeninio gyvenimo perspektyvą. Jie visuomet turėjo laisvos Lietuvos viziją. Tėvelis dar ir 1956-aisiais rašė atsiminimus ir tvirtai tikėjo, kad jie bus reikalingi ateityje.
O rugsėjis buvo tikrai nepaprastas, auksinis. Geltonais saulės auksu nužertais lapais, didele atsivėrusia laisva erdve. Bet tai buvo taip trumpai, vos mėnesį… Liko tik auksinis blyksnis to paskutinio rugsėjo.
Paskui atėjo 1957-ieji - lapkričio 29 dieną tėvelį sušaudė.
Liko pageltusios partizanų nuotraukos. Tėvelio ranka ant vienos užrašyta:

Ne visa numirs su žmogumi -
Tėvynės meilė nemari.
Lai lieka prisiminimui tie laikai,
Kai širdis vien Tėvyne gyveno.

Liko jo memuarai - kaip istorinė dokumentika. Jų pradžioje yra dedikacija, prasidedanti žodžiais: „Šią dalį trumpai užrašytų prisiminimų iš laisvės kovos laikotarpio skiriu savo mažytei dukrelei…“ Liesdama jo ranka prirašytus lapus, jaučiu tą mus jungiančią šilumą, matau jo šviesų paveikslą. Mano širdyje visada bus gyvas tas be galo brangus ir toks trumpas mūsų buvimas kartu.
Neturiu tėvelio kapo… Negaliu uždegti žvakės, sukalbėti maldos jo amžino poilsio vietoje. Tėvelio gyvento gyvenimo vertę suprantančių žmonių dėmesys, pagarba jam ir jo vadovautai laisvės kovai man labai brangūs. Šiemet, jo 45-ųjų sušaudymo metinių dieną, su manimi buvo daugybė Lietuvos žmonių. Labai noriu padėkoti jiems, tą atšiaurią rudens dieną atidėjusiems visus darbus ir susirinkusiems į atminimo renginius Vilniuje. Mus visus tą popietę sujungė šv. Mišių malda, kurias aukojo Lietuvos kariuomenės generalinis vikaras, vyriausiasis kapelionas Juozas Gražulis ir Lietuvos partizanų kapelionas Alfonsas Svarinskas. Dėkoju Lietuvos Respublikos prezidentui Valdui Adamkui, kuris savo dalyvavimu ir nuoširdžia kalba minėjimo vakare pagerbė tėvelio ir visų žuvusių už Tėvynės laisvę atminimą. Už prasmingus, įsimintinus ir šiltus žodžius dėkoju tą vakarą kalbėjusiems: Atkuriamojo Seimo pirmininkui, Seimo nariui prof. Vytautui Landsbergiui, krašto apsaugos viceministrui Jonui Gečui, istorinį pranešimą skaičiusiam istorikui prof. Antanui Tylai. Esu dėkinga LGGRT centro ir Krašto apsaugos ministerijos darbuotojams, kurie parodė ne tik politinę poziciją, bet ir daug žmogiškos šilumos rengiant atminimo renginius.
Lietuvos partizanai pasiaukojamai siekė užsibrėžto tikslo - Lietuvos nepriklausomybės atstatymo. Šiandien Lietuva laisva. Turime galimybę būti saugesni ir stipresni, išlaikydami tą nepaprastą vertybę - Laisvę. Tad Tėvynės meilė tebūna mus visus jungiantis ir vienijantis jausmas kilniems ir prasmingiems darbams.

Auksė RAMANAUSKAITĖ-SKOKAUSKIENĖ
sušaudyto partizanų vado dukra

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija