Atnaujintas 2003 m. sausio 3 d.
Nr.1
(1105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Nuomonės
Ora et labora
Darbai
Visuomenė
Atmintis
Laikas ir žmonės
Lietuva
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Nepaisant rasės, nepaisant tautybės

Pasitikdami šv. Kalėdas milijonai žmonių visame pasaulyje gruodžio 24-ąją sėdasi prie Kūčių vakarienės padengto stalo… Kaip ir kiekvieną dieną, gruodžio 24-ąją, kovodami su savo skurdu, neviltimi ir badu, milijonai vargšų visame pasaulyje tarp mūsų ieško meilės, atjautos bei paramos.
Tarp žmonių populiarus toks posakis: „Kol neužsuksi į polikliniką ar ligoninę, atrodo, kad visi sveikut sveikutėliai“. Suprantama, kiekvienam žmogui gal ir pakanka savojo vargo; užsimiršti kasdienybėje neleidžia ir nuolat sutinkami išmaldos prašytojai, pranešimai apie gatvėse sušalusius žmones, beglobius vaikus. Tačiau, kaip liūdnai juokavo kažkoks benamis, „pro prabangaus automobilio langą elgeta atrodo visai kitaip, negu žmogui, krapštančiam centus kišenėje troleibuso bilietėliui“.
Galbūt nenorintiems užsimiršti savo vargų ir darbų spąstuose žmonėms reikėtų dažniau ir arčiau prieiti prie kitų, duonos ieškančių šiukšlyne, besiglaudžiančių šiluminėse trasose, gyvenančių nakvynės namuose, besirengiančių drabužiais, aukojamais labdaros organizacijų. Galbūt tada bus labiau suprantama ir įvertinama ta veikla, tas didžiulis ir nuolatinis tyloje atliekamas Katalikų Bažnyčios, visų geros valios žmonių darbas, stengiantis padėti tiems, kurie vargiai jau beišgali sau pagelbėti. Galbūt tada kai kuriems LR Seimo nariams praeis noras apmokestinti vienuolius ir kunigus?..


Tvirtai stovėkite Viešpatyje
Panevėžio vyskupo kalėdinis laiškas tikintiesiems ir kunigams

Mieli broliai ir seserys, su šv. Kalėdomis, su Jėzaus Gimimo švente, laimingų Jums Naujųjų 2003 metų!
Mano mylimieji ir išsiilgtieji, mano džiaugsme ir mano vainike! — kreipiuosi į Jus pačiais nuoširdžiausiais šv. apaštalo Pauliaus žodžiais (plg. Fil 4,1), nes labai apsidžiaugiau sužinojęs, kad Jūsų toks didelis procentas Panevėžio vyskupijoje užsirašėte katalikais.
Mūsų vyskupija pati katalikiškiausia Lietuvoje! Panevėžys — pats katalikiškiausias Lietuvos miestas!
Todėl taip norisi Jus vadinti tiesiog šventaisiais, kaip apaštalai pirmaisiais amžiais vadino visus krikščionis. Pildosi pranašo Izaijo žodžiai: Jūs būsite vadinami „šventoji tauta“. Ir šv. apaštalas Petras Jus vadina „šventąja tauta, Dievo tauta“ (1Pt 2,9-10). Kalėdų dienos Evangelijos žodžiais, Jėzus tikrai „atėjo pas savuosius“ (Jn 1,11).
Bet tuoj pat, tuoj pat seka baisūs žodžiai: „savieji Jo nepriėmė“.
Ar gali būti taip, kad Dievo tauta Jo nepriimtų?


Klausėsi vargonų muzikos

Muzikos akademijos vargonų ir klavesino katedros lektorius Gediminas Kviklys su savo studentėmis (iš kairės): Giedre Prūselaityte, Laura Stančikaite, Raminta Skurulskaite ir Aušra Kazlauskaite

Šeštadienio vakare, likus kelioms dienoms iki šv. Kalėdų, Panevėžyje, Švč. Trejybės bažnyčioje, vyko vargonų muzikos valanda. Renginį organizavo šios bažnyčios vargonininkas Jonas Grubliauskas.
Šį kartą iš Vilniaus buvo atvykę Muzikos akademijos vargonų ir klavesino katedros lektorius Gediminas Kviklys su savo studentėmis. Pirmo kurso studentė Giedrė Prūselaitytė atliko B.Černohorsky tokatą, J.S.Bacho choralą „Leisk man širdingai trokšti“. To paties kurso studentė Laura Stančikaitė vargonais grojo M.Rossi „Tokatą“, E.Arro estų liaudies melodiją. Vargonų klasės antrakursė Raminta Skurulskaitė muzikos mylėtojams pateikė D.Buxtehude choralą „Ateik, pagonių išganytojau“ ir G.Töpfer „Allegro moderato“ iš sonatos d-moll. Muzikos akademijos pirmo kurso magistrantė Aušra Kazlauskaitė vargonavo J.Brahmso choralą ir fugą „O liūdesy, o širdgėla“, choralus: „Už ką tave, mieliausias Jėzau“, „Leisk man…“, preliudą ir fugą a-moll. Kadangi Švč. Trejybės bažnyčia pagrįstai gali didžiuotis puikia akustika, todėl po jos skliautais nuostabiai gražiai skambėjo vilniečių atliekama vargonų muzika.