Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 3 d.
Nr.67
(1171)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Istorija ir dabartis
Valstybė ir Bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Šventosios Žemės krikščionių gyvenimo rūpesčiai ir viltys

„Taikos kelio gairių“ politiką būtina tęsti

Sukrėsti naujų smurto proveržių Šventojoje Žemėje ir susirūpinę dėl sunkios derybų eigos Izraelio ir Palestinos arabų konflikte, Jeruzalės krikščioniškų Bažnyčių vadovai rugpjūčio 30 dieną rinkosi į Betliejų bendrai ekumeninei maldai už taiką. Popiežius Jonas Paulius II vienoje paskutiniųjų savo audiencijų taip pat pažymėjo, kad iš regiono ateinančios žinios apie teroristinius išpuolius ir atsakomąsias karines akcijas „negali nesukelti mūsų širdyse gilaus liūdesio ir visuotinio pasmerkimo“.
Šventasis Tėvas meldė „Dievo gailestingumo visiems, kurie neteko savo gyvybės, paguodos visiems, kurie gedi“, o taip pat prašė „Dievo taikos, kad išmintis įsivyrautų širdyse ir kad tie, kurie yra atsakingi, žinotų, kaip nutraukti pragaištingą neapykantos ir prievartos spiralę“.
Pagrindinė priežastis, nutraukusi daug žadančią „Taikos kelio gairių“ programą, buvo rugpjūčio 19 dieną teroristinei palestiniečių organizacijai „Hamas“ priklausančio 29 metų savižudžio įvykdytas išpuolis prieš žydų maldininkų pilną autobusą Jeruzalėje. Sprogimo metu žuvo 20 žmonių, įskaitant šešis vaikus, kurių amžius siekė nuo trijų mėnesių iki 15 metų. Kelios valandos iki šios tragedijos, įvykusios netoli judėjams šventos Raudų sienos, Irako sostinėje Bagdade teroristai įvykdė išpuolį prieš Jungtinių Tautų Organizacijos būstinę, kurio metu žuvo žymus žmogaus teisių ekspertas brazilas diplomatas Serdžijus Vieira de Melas ir 22 kiti JT darbuotojai bei aptarnaujančio personalo nariai.