Atnaujintas 2004 gegužės 19 d.
Nr.38
(1241)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dėl koplyčios KGB rūmuose
neteisėto likvidavimo

PAREIŠKIMAS

Atkūrus Nepriklausomybę, buvę partizanai, politiniai kaliniai, tremtiniai ir sąjūdininkai atkūrė ir pastatė daug istorinių paminklų.

Ypatingas dėmesys buvo skirtas buvusiam KGB bastijonui. Įamžinant tautos kančią, čia buvo įrengta ir pašventinta koplyčia.

Sovietų valdžia, komunistai ir komjaunuoliai aršiai kovojo prieš Bažnyčią ir tikėjimą. Šiuo metu prieš Bažnyčią kovoja Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras (LGGRTC), kuris balandžio 14 dieną paslapčia ir neteisėtai likvidavo koplyčią KGB rūmuose.

Prašome įpareigoti koplyčios likvidavimo iniciatorę LGGRTC generalinę direktorę D. Kuodytę skubiai atstatyti koplyčią KGB rūmuose ir patraukti ją atsakomybėn už neteisėtą koplyčios likvidavimą.

Atkreipiame dėmesį, kad LGGRTC organizuotas koplyčios likvidavimas nesiderina nė su viena LR Seimo nutarimo projekto „Dėl Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro nuostatų patvirtinimo“ pakeitimo“ (IXP -2727 iš 2004-02-23) šiomis dienomis Seime svarstomų ir tvirtinamų LGGRTC nuostatų.

L.Kerosierius,
Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus m.
susivienijimo „Labora“
tarybos pirmininkas

H.Martinkėnas,
pirmininko pavaduotojas

A.Budriūnas,
pirmininko pavaduotojas

Lietuvos politinių kalinių sąjungos rezoliucija

Lietuvos politinių kalinių sąjungos Taryba, apsvarsčiusi informaciją apie Genocido aukų koplyčios buvusiuose KGB rūmuose uždarymą,

pažymi, kad

ši koplyčia, įkurta politinių kalinių pastangomis, buvo pašventinta ir oficialiai įteisinta;

ši koplyčia turi didelę ir gilią moralinę bei istorinę prasmę ir primena tūkstančių nekaltų žmonių - Lietuvos patriotų kančias ir žūtį šiuose rūmuose;

ši koplyčia yra plačiai žinoma ir gerbiama tiek nuo okupacijos nukentėjusiųjų, tiek miesto svečių kaip susikaupimo, apmąstymų ir maldos vieta;

koplyčia yra laisvai prieinama, netrukdo buvusiuose KGB rūmuose įsikūrusių įstaigų ir teismų lankytojams, sukuria tinkamą rimties ir susikaupimo nuotaiką ir todėl negali būti perkelta į kitą, uždarą patalpą;

konstatuoja, kad

sprendimas uždaryti koplyčią yra nepagrįstas, įžeidžia politinius kalinius bei kitas okupacinių režimų aukas ir daro moralinę žalą.

Lietuvos politinių kalinių sąjungos Taryba kreipiasi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovybę ir primygtinai prašo bei reikalauja atšaukti nurodymą uždaryti koplyčią ir nedelsiant ją atstatyti.

Antanas Stasiškis,
Tarybos posėdžio pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija