Atnaujintas 2004 birželio 23 d.
Nr.47
(1250)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Atokvėpis

Petras KATINAS

Praėjusį savaitgalį Briuselyje įvykęs 25 Europos Sąjungos valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimas po ilgų ginčų ir kompromisų priėmė labai svarbų 333 puslapių dokumentą – ES Konstituciją. Nepaisant gana skirtingų atskirų valstybių vadovų požiūrių į šį istorinį dokumentą, Konstitucija buvo priimta vienbalsiai. Ši Konstitucija įteisino ES prezidento instituciją, taip pat ir ES užsienio reikalų ministro pareigybę. Bet ministrų tarybas tarpusavyje dalysis trys šalys, vadovausiančios joms po pusantrų metų. Taip visoms valstybėms bus užtikrinta galimybė parodyti savo sugebėjimus per vadovavimo ministrų tarybai laikotarpį. Taip pat trisdešimtyje sričių bus laikomasi ne vienbalsiškumo, o daugumos principo.


Imperijos vilkšuniai

Petras KATINAS

Pastaruoju metu Lietuvoje gerai žinomas Kremliaus politologas Stanislavas Belkovskis, pakėlęs isteriją dėl Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių tapimo NATO narėmis bei ne kartą reiškęs nuomonę, jog anksčiau ar vėliau buvusioms sovietinėms kolonijoms teks grįžti į Maskvos glėbį, vėl prabilo panašiu stiliumi. Šį kartą Rusijos dienraštyje „Komsomolskaja pravda“ jis paskelbė straipsnį „Reikėjo gelbėti Adžariją!“ S.Belkovskis teigia, kad Adžarijos „prezidento“ Aslano Abašidzės kritimas yra signalas NVS išsilakstyti. Tai yra, anot S.Belkovskio, „tokios Sąjungos, kuri nors tik iš dalies, bet visgi priminė buvusią apvytusią imperiją ir ypatingą Rusijos vaidmenį laukinėje buvusios SSRS erdvėje“. Kodėl politologas tą erdvę pavadino „laukine“, galima tiktai spėlioti. Tačiau galima sutikti su kai kuriomis šio Kremliaus trubadūro mintimis, teigiančiomis, kad NVS buvo sukurta kaip vienpolis pasaulis miniatiūroje.


Vėl Eurazijos projektas

Petras KATINAS

Kremlius vis labiau demonstruoja savo įprastą ir dešimtmečiais patikrintą politiką – ieškoti plyšių valstybių ir tarptautinių bendrijų tarpusavio santykiuose ir, atėjus patogiam metui, įvaryti pleištą į tuos santykius. Atėjus į valdžią V.Putinui ir Rusijai šiek tiek aptvarkius savo ekonomiką, visos jėgos pirmiausia buvo nukreiptos Europos Sąjungai ir JAV kiršinti. Užsitęsusi Irako krizė tam davė puikią progą. Tuo labiau kad didžiausių ES valstybių vadovai – Vokietijos kancleris G.Šrioderis ir Prancūzijos prezidentas Ž.Širakas, pamiršę JAV vaidmenį apsaugant nuo sovietinio imperializmo grėsmės, griuvus SSRS labai greitai pamiršo visus pokario dešimtmečius tvyrojusią grėsmę. V.Putinas, tapęs vos ne geriausiu G.Šrioderio ir Ž.Širako bičiuliu, nuolat kursto juos išstumti Jungtines Valstijas iš Europos, paverčiant svarbiausią Europos ir pasaulio saugumą užtikrinantį Šiaurės Atlanto aljansą tiktai popierine organizacija.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija