Atnaujintas 2008 m. lapkričio 21 d.
Nr. 88
(1681)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Sedos bažnyčia švenčia 500 metų jubiliejų

Sedos Švč. Mergelės Marijos
Ėmimo į Dangų bažnyčia

1508 metais Varduvos vingyje, aukštame skardyje, iškilo medinė kryžminio plano Romos katalikų bažnyčia, kurią fundavo tijūnas Vaclovas Bartoševičius. Jo sūnus tai įrašė fundacijų lentose. Bažnyčia turėjo keletą altorių, nes ji skirta Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų, šv. Vaclovo, šv. Elžbietos ir Švč. Trejybės garbei.

Vėliau vidų paveikė puošnusis barokas, sidabro paauksuotais aptaisais buvo papuošti altorių paveikslai. Pirmame tarpsnyje ypač buvo garbinamas klūpančio Jėzaus paveikslas, sakralinis, stebuklingas. Jis ir dabar susilaukia tarptautinio tyrinėtojų dėmesio.

Procesijų altorėliai, dvipusiai paveikslais, krucifiksai ir medinės skulptūrų grupės, vėliavų ir arnotų kolekcijos, o ypač lietuviški Jono Domaševičiaus tekstai ir bažnyčios varpas, datuotas 1420 metais (pagal M. Brunšteiną – vienas seniausių LDK) – tai Lietuvos paveldo aukso fondas.

Bažnyčia nuo švietimo neatskiriama. Prasidėjęs neformaliu mokymu prie bažnyčios, po 30 metų tapo parapijine mokykla. Išgyvenusi daugelį pokyčių, šiandien Sedoje vėl veikia Vytauto Mačernio gimnazija, iškilmingai švenčianti 470-ąjį Sedos mokyklos įkūrimo jubiliejų, besididžiuojanti, kad jos auklėtiniai buvo poetai, žymūs aktoriai, mokslininkai, kunigai: Vytautas Mačernis, Leonardas Andriekus, Paulius Jurkus, Algirdas Pocius, Romualdas Granauskas, Adomas Šoblinskas, Steponas Brazdeikis, Alis Šimanskis ir daug kitų.

Leonora Stonkutė ČEPIENĖ

Seda, Mažeikių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija