2009 m. liepos 15 d.
Nr. 54
(1746)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Grožiui ir poilsiui

Bronius VERTELKA

Plenero vadovė Violeta Aleknienė,
kėdainiškis Audrius Vasiliauskas
ir anykštėnas Jonas Tvardauskas

Liepos 2–10 dienomis Kupiškyje vyko VI respublikinis medžio drožėjų pleneras „Žmogus ir vanduo“. Tautodailininkai vabalninkietis Vidas Jatulevičius, anykštėnas Jonas Tvardauskas, kėdainiškis Audrius Vasiliauskas, kupiškėnai Ramūnas Vizbaras ir Dalius Žvybas aštriais kaltais skaptavo storus ąžuolų kamienus, o akmentašys Vytautas Jasinskas prie Kupiškio  piliakalnio kūrė aukurą ir laužavietę.


Čiplių giminės kūryba

Bronius VERTELKA

Petras Čiplys ir miesto
Fotografijos galerijos direktorė
Marija Čičirkienė – seni pažįstami

Liepos 1-ąją Panevėžio dailės galerijoje atidaryta Mykolo ir Uršulės Čiplių, gyvenusių Panevėžyje, Ramygalos gatvėje, vaikų, vaikaičių ir provaikaičių kūrybos paroda „Kartos“. Joje savo kūrinius pristato sūnus Petras, dukra Danutė Marijona ir jos vaikai Darijus ir Jurgita bei vaikaitė Laura Justina, dukra Joana Viga ir jos duktė Urtė Lina, sūnaus Jono pirmagimis Martynas ir vaikaitis Rokas – iš viso devyni vienos giminės nariai. Jauniausias lanko darželį, vyriausiam kitais metais sukaks 70. Parodoje eksponuojama tapyba, skaitmeninė grafika, piešiniai, juvelyriniai dirbiniai, fotografija, autorinės knygos. Paskata ją surengti buvo Danutės Marijonos 65-metis ir artėjantis Petro 70-asis gimtadienis.


Gyvenimas tarp aukso ir briliantų

Benjaminas ŽULYS

Lietuvos prabavimo rūmų Kauno filiale surengta tradicinė, jau vienuolikta, juvelyrinių darbų paroda „Žiedai, žiedai“. Savo darbus joje demonstravo 15 juvelyrikos meistrų, daugiausia iš Kauno.

Auksas, sidabras, platina, briliantai puošė visus juvelyrikos darbus. Parodos lankytojai grožėjosi ir stebėjosi juvelyrų precizišku kruopštumu, subtiliu skoniu, menine išraiška. Briliantais inkrustuoti kryželiai, žiedai, segės, auskarai, sąsagos traukė akį, žavėjo ir masino. Ypač išsiskyrė A. Kleišmanto firmos „Du safyrai“ meistrų darbai, pavyzdžiui, įvairiausiais puošybos elementais pagražinti ir briliantais nusagstyti vestuviniai žiedai. Kai kuriuos dirbinius puošė net po 11–19 miniatiūrinių briliantų. Sudomino ir vieno šios firmos meistro iš aukso sukurtas miniatiūrinis alaus bokaliukas. Jo talpa – 0,15 mililitro, o jis pats nesvėrė nė pusantro gramo ir nesiekė nė centimetro aukščio. Tai pats mažiausias bokalas, pagamintas Lietuvoje ir jau  įrašytas į šalies rekordų knygą. Apie tai byloja specialus diplomas. Juvelyrinės dirbtuvės „Ausinis velniukas“ meistrų specializacija – žiedai. Firmos savininkai – juvelyrų Stromilų šeima, kuri daugiau nei 30 metų puoselėja juvelyrikos tradicijas. Žiedai čia kuriami iš aukso, platinos, titano (vienas šių metalų inkrustuojamas į kitą) ir puošiami briliantais. Metalo specialistai savo kūryboje geba pritaikyti ir japonų techniką „mokume game“ (aukštoje temperatūroje pakaitintos brangiųjų metalų plokštelės sulydomos, o iš šio lydinio sukuriami įdomūs kūriniai).


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija