2011 m. birželio 1 d.
Nr. 41
(1921)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


MŪSŲ BIČIULIAI


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona

 

Šiame numeryje:

Kaip pavogti
milijardą

Seniai reikėjo
pradėti…

Švietimo
sistemos vingiai

Kruvinas maištas
Gruzijoje

Tautinės sąmonės
formavimasis ir
valstybės atkūrimas
1918 metais

Kultūros paveldo
departamentas
pavertė Kauną
pajuokos objektu

Suimtas generolas
R. Mladičius

Latvijos prezidentas
inicijavo Seimo
paleidimą

„Caritas šeimos“ uždaviniai

Mindaugas BUIKA

Vatikano valstybės sekretorius
kardinolas Tarcizijus Bertonė

Visuotinės Bažnyčios širdyje

Didelio tarptautinio susidomėjimo susilaukė gegužės 22–27 dienomis Vatikane vykusi Katalikų Bažnyčios pagrindinės socialinės organizacijos „Caritas Internationalis“ 19-oji generalinė asamblėja.  Minint šios organizacijos, veikiančios daugiau kaip pusantro šimto šalių, įkūrimo 60-ąsias metines buvo įvertinta pastarųjų ketverių metų darbų ataskaita, svarstytas naujas statutas ir išrinkta nauja vadovybė. „Caritas Internationalis“ suvažiavime dalyvavo ir kai kurių svarbių su šios organizacijos veikla susijusių Šventojo Sosto dikasterijų vadovai, kurie savo kalbose priminė krikščioniškos socialinės veiklos (diakonijos) idėjinius pagrindus, ypač akcentuodami jos evangelizacinį pobūdį.


Perrinktas „Caritas Internationalis“ vadovas išdėstė programines nuostatas

Mindaugas BUIKA

Salezietis kardinolas Oskaras
Andresas Rodrigesas Maradiaga

Svarbus vyskupų dalyvavimas

Romoje vykusioje „Caritas Internationalis“ konferencijos 19-oje generalinėje asamblėjoje pagrindinės Katalikių Bažnyčios socialinės struktūros vadovu dar ketverių metų kadencijai buvo perrinktas salezietis kardinolas Oskaras Andresas Rodrigesas Maradiaga. Pranešama, kad per gegužės 24 dieną surengtus pirmininko rinkimus 68 metų Hondūro sostinės Tegusigalpos arkivyskupas gavo 75 proc. visų suvažiavime dalyvavusių trijų šimtų delegatų balsų. „Dėkoju konfederacijai už pasitikėjimą ir žvelgiu į ateitį tarnystėje vargšų labui“, – sakė kardinolas O. Rodrigesas 165 nacionalinių labdaros organizacijų, kurie sudaro „Caritas Internationalis“, atstovams.


„Poezijos pavasario“ 47-asis laureatas

47-asis „Poezijos pavasario“
laureatas Jonas Kalinauskas

Penktadienį Kaune, Maironio literatūros muziejaus sodelyje, buvo paskelbtas 47-asis „Poezijos pavasario“ laureatas. Nors kai kuriuos renginio dalyvius išgąsdino lietus, tačiau vis dėlto jis vyko po atviru dangumi. Ąžuolo lapų vainiku apjuostas poetas Jonas Kalinauskas apdovanojimo sulaukė už pernai išleistą poezijos knygą „Plunksnų plėšytojos“. Laureatas kukliai kalbėjo, kad prizą galėjo gauti ir kiti poetai, paskui trumpai apibūdino savo poeziją ir perskaitė eilėraštį iš savo kūrybos lobyno.


Kaune aidėjo lamzdžiai

„Ratilėlio“ vaikinai kviečia
į folkloro festivalį

Savaitgalį Kaune vyko dvidešimt šeštasis tarptautinis folkloro festivalis „Atataria lamzdžiai 2011“, kurį organizavo Kauno tautinės kultūros centras. Kauniečiai ir miesto svečiai galėjo ne tik pasiklausyti autentiškų dainų, bet kartu su festivalio dalyviais pašokti, pamuzikuoti, pasigrožėti visų Lietuvos regionų tautiniais kostiumais, pamatyti ir išgirsti senuosius muzikos instrumentus.


Medininkų žudynių organizavimu įtariamo žmogaus pavardė buvo žinoma

Gintaras Visockas

Buvęs Sankt Peterburgo miesto
deputatas Jurijus Šutovas,
1992-aisiais apkaltintas
Lietuvos pasieniečių Medininkų
poste sušaudymo organizavimu

„XXI amžius“ ne sykį rašė, kad šių metų gegužės mėnesį Medininkų žudynių bylą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas paliko daugybę neatsakytų klausimų. Nuošalyje liko ir versijos, jog galbūt Medininkų postą 1991-aisiais užpuolė visai ne Rygos OMON milicininkai. Šiandien skaitytojų dėmesiui pateikiame dar vieną pasakojimą, kuris leidžia manyti, jog Lietuvos teisėsauga išties ne viską padarė, ką privalėjo,  ieškodama Medininkų žudikų.


Ar egzistuoja visatos Kūrėjas

Jonas Grigas

Vilniaus universiteto profesorius emeritas

Milijonai tiki, kad jis egzistuoja. Nedaugelis turi įrodymų. Kunigai per mišias kartoja: „Garbinkime Dievą, visatos Kūrėją“. Ar gali jo buvimas būti įrodytas mokslo metodais? Ar galime tikrai žinoti, kad Kūrėjas sukūrė visatą ir gyvybę, įskaitant žmogų? Ar gali būti atsakymai, paremti tikėjimu? Mokslas teigia, kad visata išsivystė dėl visiškai natūralių procesų, kuriuos tiria ir aiškina mokslas.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija