2015 m. liepos 17 d.    
Nr. 28
(2148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Per atlaidus – klebonų pasikeitimas

Varnių seniūno Rolando Bružo padėka
ilgamečiam Varnių klebonui
kan. Jonui Petrauskiui ir linkėjimai
naujajam klebonui kan. Domui Gatautui

VARNIAI. Birželio 28-osios sekmadienį tikintieji gausiai rinkosi į Šv. Petro ir Pauliaus bažnyčią (kadaise buvusią katedrą) švęsti titulinių šios parapijos Šv. Petro ir Pauliaus atlaidų. Visi norėjo dalyvauti atlaiduose, ne tik pasimelsti į šiuos šventuosius, prašyti jų užtarimo pas Viešpatį, bet ir todėl, kad tą dieną buvo nuoširdžiai pagerbtas 42 metus 8 mėnesius ir 19 dienų Varniuose klebonavęs dekanas kan. Jonas Petrauskis, o dabar jį pakeis Telšių Katedroje dirbęs vicedekanas kan. relig. m. mgr. bažn. t. lic. Domas Gatautas.

Votyvos šv. Mišias aukojo buvęs klebonas, dabar jau rezidentas kan. J. Petrauskis. Homiliją pasakė Telšių vyskupo Jono Borutos SJ paskirtas naujasis klebonas kan. D. Gatautas, kilęs iš Šilalės rajono. Po Votyvos buvo pasimelsta į Švč. Jėzaus Širdį, sukalbėtas Rožinis.

Prieš atlaidų Sumą bažnyčią sausakimšai pripildė varniškiai bei iš toliau atvykusieji. Ypač aktyviai atlaiduose dalyvavo jaunimas: ateitininkai, šauliai ir kitų jaunimo organizacijų atstovai. Atvyko Tverų ir Janapolės klebonai kunigai Darius Povilaitis ir Tomas Domarkas. Jie klausė išpažinčių ir drauge su varniškiais kunigais aukojo šv. Mišias. Sumos metu darniai giedojo Varnių parapijos choras, o grojo miesto dūdoriai. Atlaiduose dalyvavo ir valdžios atstovai: Telšių rajono savivaldybės meras Vytautas Kleiva (deja, liepos 10-ąją jis žuvo Vilniuje), administracijos direktorius Saulius Urbonas, Varnių seniūnijos seniūnas Rolandas Bružas ir seniūnijos visuomeninių organizacijų atstovai. Po Sumos ir iškilmingos procesijos aplink bažnyčią prasidėjo sveikinimai, padėkos, gėlių puokščių ir suvenyrų įteikimai buvusiam ilgamečiam Varnių parapijos klebonui kan. J. Petrauskiui, o gėlių puokštės – naujajam klebonui kan. D. Gatautui, kuris pasižadėjo neapvilti varniškių. Rankų paspaudimus, apsikabinimus lydėjo atlaidų dalyvių ovacijos, dūdorių ir choristų skirtos giesmės ir melodijos. Varniškiai, rajono atstovai padėkojo buvusiam klebonui kan. J. Petrauskiui už rūpinimąsi Varnių bažnyčiomis, už atliktus įvairius remontus, pagražinimus, sąžiningą ir kruopštų klebono pareigų atlikimą, rodytą rūpestį parapijiečiais.

Parapijiečiai, rajono bei vietinės valdžios atstovai nuoširdžiai pasveikino ir naująjį kleboną kan. D. Gatautą, kuris pasakė: „Varniai nuo seno garsūs, todėl ir toliau juos garsinkime, rodydami meilę bei pagarbą vieni kitiems“. Ilgametis Varnių klebonas kan. J. Petrauskis, atsisveikindamas su klebonavimu, apdovanojo aktyviausius parapijiečius, jaunimą religinio turinio knygutėmis, šventais paveikslėliais ir kitomis dovanomis.

Atlaidų iškilmė baigėsi iš Vilniaus atvykusio sakralinės muzikos ansamblio koncertu.

Istorikai mano, kad nedidelis Žemaitijos miestelis Varniai pavadinimą gavo nuo čionai tekančio nedidelio Varnelės upelio. Varniai nuo seno garsūs religine ir kultūrine veikla. Mokykla šiame miestelyje minima jau nuo XV amžiaus. Joje tuomet mokytojavo kunigai ir vienuoliai. Nuo 1740 iki 1864 metų Varniuose veikė kunigų seminarija. 1762 metais vietoj buvusios sukiužusios medinės katedros buvo pastatyti iki šiol išlikę kunigų seminarijos rūmai. Dabar čia įsikūręs Telšių vyskupystės muziejus, nušviečiantis to laikotarpio religinę bei kultūrinę vyskupijos veiklą. Be to, šioje seminarijoje mokėsi kunigai sukilėliai A. Mackevičius, Vl. Demskis, A. Gargasas, J. Noreika, kitos žymūs žmonės: M. Valančius, A. Vienažindys, A. Baranauskas, A. Strazdas, St. Čerskis. XVI amžiaus pabaigoje čia gyveno ir 1613 metais mirė lietuvių raštijos pradininkas Mikalojus Daukša. Jis iš lenkų kalbos išvertė J. Ledesmos „Katekizmą“ ir Vujeko „Postilę“. Kadangi jis pats kalbėjo lietuviškai, todėl ragino ir visus kitus kalbėti, bendrauti gimtąja lietuvių kalba. Bene pati ryškiausia Varnių ir Lietuvos asmenybė buvo vyskupas Motiejus Valančius – uolus dvasininkas, parašęs ir išleidęs patį didžiausią ir originaliausią savo veikalą „Žemaičių vyskupystė“. Jame sodriais, objektyviais bei įtaigiais vaizdais iliustruoja ne tik Žemaičių vyskupystės, bet ir visos XIX amžiaus Lietuvos gyvenimą. Nepakęsdamas girtavimo, vyskupas M. Valančius 1858 metais įsteigė blaivybės broliją, įkuriami jų skyriai parapijose. Ir tai yra blaivystės propagavimo pradžia. Dabar Lietuvoje veikia anoniminių alkoholikų klubai, įsiliejantys į blaivybės draugijas. Tai – vyskupo M. Valančiaus pradėtų darbų tąsa nūdienos žmonių gyvenime, nes blaivybė aktuali ir šiandien, gal net aktualesnė negu vyskupo M. Valančiaus laikais – juk mūsų jaunimėlis „plempia“ pradedant alučiu, vyneliu ir baigiant degtine... Vis didesnį „pagreitį“ įgauna narkotikai... Taigi, gražūs praeitimi garsėjantys Varniai su čia gyvenusiais ir dirbusiais įžymiais žmonėmis tekuria gražų gyvenimą ir ateityje!

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija