„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. spalio 8 d., Nr.16 (175)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Paskelbti korupcijos indeksai

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Paskelbti šių metų korupcijos indeksai. Pasaulinėje korupcijos reitingų lentelėje Lietuvai tenka 58 vieta (greta Turkijos, kuri užima 59 vietą). Toliau rikiuojasi Afrikos valstybės – Namibija, Mauritanija ir Seišelių salos. Kaimyninė Estija yra 27 vietoje ir kartu su 26 vietoje esančia Slovėnija pirmauja tarp Rytų ir Vidurio Europos valstybių. Pasaulio valstybių sąraše pirmauja Danija, Švedija ir Naujoji Zelandija. Be šių valstybių, dešimtuke yra Singapūras, Suomija, Šveicarija, Islandija, Olandija, Australija ir Kanada, Honkongas užima 12-ą vietą, JAV – 16 vietą, greta rikiuojasi Japonija (17) ir Belgija (18). Rusija užima tik 147 vietą, greta Nigerijos ir Angolos. Kiek toliau yra Kazachstanas (152 vieta) ir Kirgizija (153 vieta). Bet vis dėlto šios valstybės lenkia kai kurias Vidurio Azijos respublikas, esančias šioje lentelėje dar žemiau – Turkmėniją (162 vieta) ir Uzbekiją (175 vieta). Iš Artimųjų Rytų valstybių mažiausiai korumpuotas Izraelis, užimantis sąraše 33 vietą, greta Malta (34 vieta) ir Taivanis (35 vieta). Kitos Artimųjų Rytų valstybės yra gerokai žemiau – Jordanija (53 vieta), Libanas (99 vieta), Sirija (138 vieta). Iš Afrikos valstybių mažiausia korupcija yra Botsvanoje (38 vieta). Iš Lotynų Amerikos valstybių geriausiai vertinamos Čilė (23 vieta) ir Urugvajus (25). Karibų regione esanti  Barbadoso valstybė užima 24 vietą. Paskutines vietas sąraše užima Somalis (180), Mianmaras (179) ir Haitis (178).

Lyginant su 2000 metų korupcijos indeksais, nemažą pažangą padarė Izraelis, iš 39 pozicijos pakilęs į 33. Tai siejama su ryžtinga teisėsaugos pareigūnų kova su korupcija. Politinis rangas ir pažintys nepadeda išvengti atsakomybes – tai įrodė ir buvusio premjero E. Olmerto korupcijos byla. Pažangą per aštuonerius metus padarė ir Makao autonominė sritis, pakilusi iš 47 į 37 vietą. Tuo tarpu Kinijos Liaudies Respublika visus metus nuo 2000 metų balansuoja tarp 76 ir 72 vietos korupcijos reitingų lentelėje. Per aštuonerius metus pakito ir JAV korupcijos indeksai: iš 21 vietos 2000 metais ši valstybė pakilo iki 16 vietos šiais metais.

Šalys, kuriose dabar korupcijos lygis palyginus neaukštas, tik palaipsniui pakilo iš korupcijos liūno. 1970-1980 metais gana didelė korupcija buvo Urugvajuje, kuris dabar yra 25 vietoje, ir Azijos valstybėse Pietų Korėjoje bei Taivanyje. Urugvajus, kuriame neseniai lankėsi Lietuvos prezidentas V. Adamkus, gyventojų skaičiumi, teritorijos dydžiu ir tuo, kad šioje šalyje nedaug naudingųjų iškasenų bei naftos, panašus į Lietuvą. Ilgą laiką po Antrojo pasaulinio karo Urugvajų valdė korumpuoti režimai ar kariškių vyriausybės, atėjusios po karinių perversmų. Bet po 1980 metų prasidėjusi šalies demokratizacija stipriai pakeitė padėtį šioje Lotynų Amerikos valstybėje. Kova su korupcija pasireiškė visuose lygiuose – buvo pakeista teisėjų atrankos sistema, teisėsaugos institucijos ėmėsi griežtų priemonių prieš korumpuotus politikus, įkurtas net specialus fondas, iš kurio lėšų buvo sumokama žmonėms, informavusiems apie stambius korupcijos atvejus.

Taivanyje ir Pietų Korėjoje kova su korupcija gerokai sustiprėjo po to, kai abiejose valstybėse 1988 metais prasidėjo demokratizacijos procesai. Buvo pradėtos tirti bylos dėl stambių koncernų vykdomų finansinių machinacijų, tiriami finansinių aferistų ryšiais su politikais, už grotų atsidūrė kai kurie ministrai, vyriausybių patarėjai. Pokalbiuose su žurnalistais buvę korumpuoti politikai pripažino, kad nutraukė savo neteisėtą veiklą suvokę, kad ši veikla pernelyg rizikinga ir gali tekti ilgus metus praleisti už grotų.

Lietuvos korupcijos indeksas, palyginus su pereitais metais, dar labiau nusmuko. Apibendrinus surinktus duomenis, Lietuvoje didžiausia korupcija klesti teismuose, savivaldybėse, kai kuriose valstybės žinybose, susijusiose su ES lėšų skirstymu. Korupcijos bylos lėtai tiriamos ir dažnai numarinamos. Dar neskiriami smulkios ir stambios korupcijos atvejai, net priešingai, pasitaikė atvejų, kai smulkus pareigūnas už 100 litų kyšį buvo nuteisiamas trejiems metams laisvės atėmimo, o įtakingi politikai ir pareigūnai už stambaus kyšininkavimo atvejus nuteisiami lygtinai ar bylos išvis nutraukiamos. Viena iš nedaugelio išimčių – A. Butkevičiaus byla. 1998 metais šis politikas buvo nubaustas 5,5 metų laisvės atėmimo bausme ir solidžia bauda už stambaus kyšio paėmimą.

Kol egzistuoja didelė korupcija, neįmanoma pasiekti stabilumo valstybėje. Valstybę ir visuomenę korupcijos apraiškos graužia iš vidaus, bet pasaulio valstybių pavyzdžiai rodo, kad šią blogybę galima įveikti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija