„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. spalio 8 d., Nr.16 (175)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Būkime budrūs

Eugenijus Rimantas STANCIKAS,

Laisvės kovų dalyvis

Dėl Rusijos įvykdytos agresijos prieš Gruziją ir jos tolimesnių siekių aneksuoti šios neseniai atgavusios nepriklausomybę valstybės dalį, daugelio iš mūsų, sovietmečio politinių kalinių, sielose vėl atsivėrė patirtos dvasinės kančios ir baisus nerimas dėl tėvynės ateities įsismelkė į mūsų širdis.

Šį mūsų pastarųjų savaičių įspūdį šiek tiek praskaidrino žinia iš Briuselio, jog rugsėjo 9 dienos Europos Parlamentas (EP) priėmė rašytinę deklaraciją dėl rugpjūčio 23 dienos paskelbimo „Europine stalinizmo ir nacizmo aukų atminimo diena“, kurią pasirašė dauguma EP narių. Užgimė viltis ir Vakarų demokratai pagaliau suprato, kokias kančias ir baisybes atnešė pasauliui komunizmas, gerokai šioje srityje pralenkęs nacizmą. Natūraliai atėjo laikas įvertinti ir tas piktadarybes, kurias įvykdė komunistų veiksmams vadovavęs pasaulio baisūnas Stalinas ir pasmerkti jo nusikaltimus, kaip tai buvo savo laiku padaryta nacių vado Hitlerio atžvilgiu.

Deja, deja, iš Rusijos dabar ateina vis niūresnės žinios apie vis labiau atgimstantį imperializmą, net įsigalintį nacizmą ir atgimstantį Stalino ir jo „išmintingos“ veiklos vertinimą. Stalinas tampa lyg ir kokiu atgimstančios Rusijos imperijos simboliu ir, aišku savaime, niekas nenori prisiminti jam vadovaujant įvykdytų piktadarybių.

Neseniai Lietuvą pasiekė labai nedideliu tiražu leidžiamo „Maskvos memorialo“ leidinio „30 oktiabria“ („Spalio 30-oji“) 88 numeris, kuriame paskelbtos kraupios žinios iš Rusijos. Telekanalo „Rossija“” ir „Visuomenės nuomonės“ fondo atliktos gyventojų apklausos duomenimis (iš viso apklausta 1451783 žmonės), didelės daugumos apklaustųjų Stalinas įvardintas kaip labiausiai Rusijai nusipelnęs asmuo. Maskvos Helsinkio grupės narė Liudmila Aleksejeva šios apklausos rezultatus įvertino pasibaisėtinais.

Dar minėtas leidinys skelbia ir kitus nemalonius Rusijos gyvenimo faktus. Pasirodo, Šiaurės Osetijoje, kurios valdžia Rusijai pritariant stengiasi pasiglemžti didelį gabalą Gruzijos teritorijos, ne tik iškilmingai saugojami paminklai Stalinui, bet ir statomi nauji. 2005 metais Digorės mieste labai iškilmingai atidengtas naujas paminklas Stalinui. Rusijos komunistų partijos iniciatyva yra įkurtas visuomeninis judėjimas „Stalin“, kurio tikslas atgaivinti jau šiek tiek priblėsusią šio žmonijos piktadario šlovę. Reikalaujama sugrąžinti Volgogradui Stalingrado vardą. Aišku, minėtas leidinys įvardijo vos viena kitą faktą iš dabartinio Rusijos politinio gyvenimo, tačiau jie patvirtina, kad Rusijoje atėjus į valdžią Putinui labai suklestėjo imperialistinės tendencijos. Beje, jos jau pasiekė ir Lietuvą. Čia vis aktyviau veikia rusiško imperializmo agentai. Tiesa, dar atvirai neaukštinami Stalino pasiekimai, tačiau norima įteigti Lietuvos žmonėms, kad NATO neapgins Lietuvos ir kad Lietuva neturi teisės kviesti NATO šalių į pagalbą agresijos atveju. Apie tai akivaizdžiai liudija kai kurių Seimo narių elgesys ir kita įvairaus plauko Lietuvos priešų propaganda. Šiandien aiškiai matome, koks teisus yra prof. V. Landsbergis įvairiomis progomis primindamas mums apie Rusijos imperialistų keliamas grėsmes Lietuvai, žadindamas visuomenės budrumą.

Šiandien visu svarbumu iškyla klausimas, ar Vakarų valstybės turės pakankamai valios ir išminties pažaboti Rusijos imperializmą. Sunku pasakyti, kodėl mes, sovietmečio politiniai kaliniai ir tremtiniai, turime ne tik patys būti nenuilstamai budrūs, bet ir visokeriopai aiškinti visuomenei apie grėsmes, išplaukiančias iš Rusijos imperialistinių sluoksnių, jos agentūros Lietuvoje, bet ir reikalauti budrumo iš mūsų renkamų valdžios atstovų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija