„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2011 m. sausio 19 d., Nr.2 (224)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Revoliucinės permainos Tunise

Nuverstasis Tuniso prezidentas
Zinas Al-abedinas Ben-Alis

Kariai Tuniso gatvėse

Sausio 10–13 dienomis Tunise įvyko daug permainų – šalyje vyko masinės demonstracijos ir šalies prezidento atsistatydinimo reikalaujančių piliečių susirėmimai su policija. Sausio 14 dieną Tuniso prezidentas Zinas Al-abedinas Ben-Alis pabėgo į Saudo Arabiją. Teigiama, kad nuverstojo prezidento šeima išsivežė pusantros tonos aukso. Sausio 15 dieną laikinuoju šalies prezidentu paskirtas parlamento vadovas Fajadas Mebaza.

Neramumai Tunise prasidėjo dar 2010 metų gruodį, kai žmonės pradėjo rinktis į piketus ir demonstracijas bei protestavo prieš autoritarinį Ben-Ali valdymą, augantį skurdą ir klestinčią korupciją. Prezidentas Z. A. Ben-Ali šalį valdė nuo 1987 metų. Nuo sausio 15 dienos prasidėjo konsultacijos dėl laikinosios vyriausybės sudarymo, šių metų birželį ketinama rengti parlamento ir prezidento rinkimus.

Pranešama, kad Tunise prasidėjo ir smurto proveržiai – sausio 16 dieną prezidento Z. A. Ben-Ali pusbrolis buvo staiga užpultas ir subadytas peiliu. Sausio 16 dieną buvo padegta ir viena iš Ben-Ali rezidencijų, apiplėšti prekybos centrai, tačiau kariuomenei ir sukarintiems būriams pavyko nutraukti marodierių siautėjimą.

Tunise gyvena 10,3 milijono gyventojų. Dauguma vietos gyventojų – arabai (97 proc.), pagrindinės etninės mažumos – čerkesai (1,5proc.) ir berberai (1 proc.). Šalyje gyvena ir kitų tautybių žmonės, tarp jų ir per 20 tūkstančių prancūzų, apie 3 tūkstančius rusų. Tuniso ekonomikos raida gerokai skiriasi nuo kaimyninių Alžyro ir Egipto. Tai agrarinė šalis, be to, čia vystoma naftos pramonė ir per pastaruosius keliolika metų labai suaktyvėjęs turizmo sektorius.

Pranešama, kad sausio viduryje Tunise buvę turistai iš Lietuvos saugiai paliko šią šalį. Dauguma mūsų tautiečių vyksta į kitas šio regiono valstybes – Egiptą ir Maroką, tačiau per pastaruosius kelerius metus vis populiaresnės tapo ir kelionės į egzotiškąjį Tunisą.

Giedrius Grabauskas-Karoblis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija