„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2012 m. kovo 30 d., Nr.3 (246)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Rusų imperializmo nusikaltimų dosjė

Nogajų ordos genocidas

Nogajų ordos genocidasImperatorienės Katarinos II įsakymu Aleksandras Suvorovas ne tik grobė musulmonų kraštus, bet ir žudė visus užkariautų žemių gyventojus. Užgrobęs teritorijas, jis fiziškai išnaikinto Belgorodo, Budžako1  ir Nogajų ordų tiurkakalbes gentis. Be jų, dar nuo Ivano IV laikų buvo naikinamos ir priverstinai krikščioninamos gausios totorių gentys, gana tankiai gyvenusios Rytų Europoje ir visame Krymo pusiasalyje (Krymo orda).

Štai ką islamo rašytojai pasakoja apie Nogajų ordos sunaikinimą, kurį atliko „didysis rusų karvedys feldmaršalas Aleksandras Vasiljevičius Suvorovas“ ir jo „stebuklingi karžygiai“ kareiviai.

Nogajai buvo sudarę apie dviejų milijonų žmonių tiurkakalbę tautą, klajojusią su savo bandomis Šiaurės Kaukaze ir jo prieigų stepėse. Jie išpažino sunitų islamą, o anot musulmoniškų šaltinių, buvo labai įgudę karyboje. Čečėnų tautosakoje iki šiol yra išlikęs posakis – „Didvyriai kyla tik iš nogajų“2 . Nė viena kita tauta nėra nusipelniusi iš čečėnų tokio aukšto vertinimo.

Tik deja, jų ginkluotė jau buvo pasenusi – lankai, strėlės, ietys, lenktieji kardai, šaunamojo ginklo jie nežinojo. Užtat įgudę rusų kariai buvo ir atitinkamai apginkluoti. Jie turėjo lygiavamzdžius šautuvus, taikliai šaudžiusius per 300 žingsnių. Kariuomenėje jie tarnavo 25 metus ir buvo profesionalai. Be to, rusai turėjo sunkiuosius pabūklus, šaudžiusius gana toli pagal to laiko standartus.

Tarp rusų ir nogajų įvyko keletas kruvinų kautynių, kurios atskleidė Nogajų ordos karinį nepajėgumą. Turėdamas tai galvoje, „didysis karvedys“ A. Suvorovas pasiūlė nogajams keltis į naujas plačias žemes tarp Idelio ir Jajiko3 , kur jie galėsią laisvai gyventi ir klestėti. Nogajai visa orda pajudėjo į kelią. Iš paskos sekė Suvorovo vadovaujama rusų kariuomenė. Pasiekus Volgą ir pirmiesiems nogajams persikėlus per upę, atėjo bloga žinia: kitoje pusėje irgi stovi rusų kariai, kurie neleidžia išsikelti į krantą.

Tuojau pat per visą Ordą nuskambėjo chano įsakymas: „Visas moteris su vaikais sunaikinti iki vienos“. Šis, atrodo, tiek beprotiškas, tiek žiaurus įsakymas buvo įvykdytas labai greitai4 .

Paskui, pratisai sušukę AA5 , nogajai su šaltaisiais ginklais puolė priešus, sekusius jiems iš paskos nuo pat Šiaurės Kaukazo.

Priešai, feldmaršalo Suvorovo asmeniškai vadovaujami, jau buvo tam pasirengę. Sugriaudėjo šautuvų ir pabūklų šūviai. Žemę nuklojo rusų klastingai nukautų nogajų kūnai. Kariai pribaigdavo sužeistuosius ir mesdavo nuo kranto į upę. Irstančių lavonų buvo tiek daug, kad šioje didžiojoje pasaulio upėje masiškai dvėsė žuvys.

Šiaurės Kaukaze nogajai gyvena ir šiuo metu: 30 tūkst. Karačajevo Čerkesijoje, apie 15 tūkst. kitoje Stavropolio krašto dalyje, maždaug tiek pat Dagestane ir apie 10 tūkst. – Čečėnijoje. Bet tai tik apgailėtini kadaise didelės narsios tautos likučiai. Klastingas Nogajų ordos sunaikinimas – purvina ir kruvina dėmė paradinėje rusų valstybės uniformoje.

Belieka viltis, kad anksčiau ar vėliau žmonija teisiškai įvertins ir pasmerks šį nežmonišką laukinio genocido aktą, kurį Rusija iki šiol slepia nuo pasaulio bendruomenės.

Post Scriptum. Rusijos kareiviai tarnavo armijoje 25 metus. Tai skatino joje masinį negatyvųjį homoseksualizmą. Net tų laikų rusų dainose būta tokių žodžių, kaip „Negi ponams karininkams nusibodo kareivių š...“

Deni Muhamedas (Vacha Jelchojevas)

2012 m. vasario 20 d.

 

1 Pavadinimai pagal Dniestro Belgorodą ir Budžaką Besarabijos pietuose. Sunaikinus Budžako ordą, liko nedidelis tiurkakalbis gagaūzų etnosas dabartinėje Moldovoje.

2 Konach Nokgiach be volaš vac (čečėnų kalba).

3 T.y. sritis tarp Volgos ir Uralo.

4 Tai buvo padaryta tam, kad rusai neišprievartautų moterų, o vaikų nesukrikščionintų ir nepavergtų.

5 Pažodžiui „Dievas yra Aukščiausias“ (arabų kalba), atitinka šūksnį „ura“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija