Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. rugsėjo 25 d., Nr. 18 (237)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Šiluvos atlaidų savaitė

Šiluvos aikštėje priešais
Baziliką visą atlaidų
aštuondienį buvo daug maldininkų

Rugsėjo pradžioje Šiluvoje vykę Švč. Mergelės Marijos Gimimo, arba Šilinių, atlaidai buvo didžiulė Bažnyčios šventė. Šiluva visą aštuondienį tapo vieta, kur nepertraukiama Jėzaus garbinimo malda prašyta Dievo Motinos užtarimo, malonių ne tik sau, bet ir artimiesiems, visai Lietuvos visuomenei, kurioje šiandien reikia dangaus pagalbos ginant visų ateitį – šeimą ir prigimtines vertybes. Kiekvieną atlaidų dieną melstasi skirtingomis intencijomis, atvykdavo vis kiti maldininkai, o šv. Mišias pagrindinėje Eucharistijoje Šiluvos aikštėje priešais Baziliką aukojo Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas SJ, arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ ir kiti Lietuvos vyskupai. Daug žmonių meldėsi Apsireiškimo koplyčioje, Bazilikoje, prie šv. popiežiaus Jono Pauliaus II paminklo.

Rugsėjo 6 dieną, sekmadienį, Šiluvoje sutikta apie 600 jaunųjų piligrimų, kurie tris dienas keliavo čia iš Kryžių kalno, nueidami pėsčiomis bemaž 70 km maldos ir krikščioniškos bendrystės kelią. Šiam tarptautiniam piligriminiam žygiui vadovavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Rugsėjo 7 dieną į atlaidus atvyko Policijos, Valstybės sienos apsaugos ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovai, pareigūnai bei kunigai – policijos kapelionai.

Rugsėjo 8-ąją maldos buvo skirtos Lietuvos kariuomenei. Dievo Motinos užtarimui buvo patikėtas visų rūpestis dėl taikos pasaulyje, dėkota ir melstasi už taiką tėvynėje, šeimose bei darbovietėse, melstasi už mūsų karius, kad jie būtų ištikimi ir drąsūs santarvės nešėjai, gyvybės gynėjai ir saugotojai.

Rugsėjo 9-ąją melstasi už kunigus, jų tėvus, artimuosius, dėkota už Kunigystės sakramentą ir Dievo malones, kurias per šį sakramentą ir kunigų tarnystę patiria.

Rugsėjo 10-ąją rinkosi katalikiškos bendruomenės, draugijos, judėjimai, maldos grupės.

Rugsėjo 11-ąją švęsta Ligonių, slaugytojų ir medicinos darbuotojų diena.

Rugsėjo 12-ąją melstasi už jaunimą – Lietuvos ir Bažnyčios ateitį, prašyta malonės lietuviams, pasklidusiems po visą pasaulį.

Rugsėjo 13-ąją buvo švenčiama pagrindinė atlaidų iškilmė, skirta šeimoms: maldai už šeimas ir neatsiejamą nuo gerų, tvirtų, krikščioniškų šeimų mūsų tėvynės dvasinį atsinaujinimą.

Eucharistiją koncelebravo apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), kardinolas Audrys Juozas Bačkis ir vyskupai. Homiliją pasakė Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas SJ (ją spausdiname atskirai 4 puslapyje). Sutuoktiniai atnaujino Santuokos pažadus.

Rugsėjo 14-ąją švęsta Politikų, švietimo ir kultūros darbuotojų diena.

Rugsėjo 15-oji – baigiamoji atlaidų diena. Už savo pašaukimą Dievui dėkoti į Šiluvą suvažiavo seserys ir broliai vienuoliai iš daugelio Lietuvos vienuolinių kongregacijų.

Ramūno GUIGOS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija