„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (89)

2008-iųjų balandžio 11 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Paminėjo prasmingą sukaktį

Kun. Robertas Grigas trumpai
apžvelgė projekto „Pagalba
prekybos moterimis ir prostitucijos
aukoms“ nueitą kelią

Balandžio 2 dieną Panevėžio savivaldybės pedagoginės psichologinės tarnybos salėje „Lietuvos Caritas“ paminėjo trejų metų sukaktį nuo projekto „Pagalba prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms“ veiklos pradžios Panevėžio vyskupijoje.

Karitatyvinės veiklos sukaktį savo apsilankymu pagerbė Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, vicemeras Petras Luomanas, Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos skyriaus atstovė Julija Staškovskaja, Socialinės rūpybos skyriaus vedėjas Viktoras Michailovas, Panevėžio ONTT (Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos) viršininkas Rimantas Bobinas, VTAT (Vaikų teisių apsaugos tarnybos) vedėja Daiva Simonaitienė, kiti pareigūnai. Renginyje dalyvavo apie 40 atstovų iš įvairių bažnytinių, socialinių, NVO, humanitarinių tarnybų – „Caritas“ talkininkų, partnerių ir rėmėjų.

Minėjimą pradėjęs „Lietuvos Caritas“ generalinis direktorius kun. Robertas Grigas trumpai apžvelgė minėto projekto nueitą kelią. Atsiliepdamas į skaudžia visuomenės žaizda tapusios prekybos moterimis iššūkį, 2001 metais „Caritas“ pradėjo teikti organizuotą pagalbą apgaule ar prievarta įtrauktoms ir prostitucijos tinklą norinčioms palikti moterims. Didžiausią paramą kuriant „Caritas“ pagalbos tinklą suteikė ir iki šiol teikia Vokietijos katalikų solidarumo akcija „Renovabis“. Tačiau kasmet vis daugiau paramos lėšų šiai „Lietuvos Caritas“ darbo sričiai skiria ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, savivaldybės, glaudžiai bendradarbiaujama su teisėsaugos institucijomis. Įkurti šio projekto skyriai Kaune, Klaipėdoje, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, juose dirba 12 etatinių darbuotojų ir 30 jiems padedančių savanorių bendradarbių. Per praėjusius veiklos metus „Caritas“ pagalbos sulaukė 420 Lietuvoje ir užsienyje išnaudotų moterų. Prieš keletą metų JAV Valstybės departamentas įvertino šį „Lietuvos Caritas“ projektą kaip vieną iš dešimties geriausių pasaulyje, pagerbė projekto vadovę Kristiną Mišinienę „Herojaus kovoje su moderniąja vergija“ garbės vardu. Kun. R. Grigas padėkojo Lietuvos vyskupams už karitatyvinių darbų palaikymą, Panevėžio savivaldybei – už reikšmingą pagalbą, skiriant projekto veiklai Savivaldybės patalpas, Panevėžio vyskupijos „Caritas“ direktoriaus pavaduotojai Gražinai Kacevičienei bei jos kolegėms – už problemos aktualumo supratimą ir pasiaukojantį darbą. Kunigas pagrindė „Caritas“ požiūrį į prostitucijos aukas bei krikščionių pareigą priešintis žmogaus pavertimui preke popiežiaus Jono Pauliaus II mintimis, išsakytomis tarptautinei konferencijai 2002 metais: „Nerimą keliantis prekybos žmonėmis suintensyvėjimas yra viena iš aktualiausių politinių, socialinių ir ekonominių problemų, susijusių su globalizacijos procesu; ji kelia rimtą grėsmę atskirų tautų saugumui ir yra tarptautinio saugumo klausimas, kurio negalima atidėlioti /.../ Kas gali paneigti, kad šio nusikaltimo aukos visuomet yra skurdžiausi ir labiausiai apgynimo reikalingi žmonių giminės atstovai, „mažiausi“ mūsų broliai ir seserys? Moterų ir vaikų seksualinis išnaudojimas yra ypač bjaurus tokios prekybos aspektas ir privalo būti pripažintas kaip esminis žmogiškojo orumo ir teisių pažeidimas“.

Vyskupas Jonas Kauneckas, pasveikinęs dalyvius ir padėkojęs „Caritas“ darbuotojoms už realų moterų orumo gynimą, atkreipė dėmesį į prevencinio darbo būtinumą mokyklose. Vyskupas išreiškė pasipiktinimą skandalinga padėtimi, kad tuo metu, kai geros valios žmonės stengiasi apsaugoti jaunimą nuo klystkelių, gydyti sutryptų likimų traumas, neatsakingos žiniasklaidos priemonės, ypač komercinės TV, atvirai propaguoja palaidą gyvenimo būdą, „bėgančiomis eilutėmis“ leidžia legaliai ieškoti arba siūlyti vadinamąsias „seksualines paslaugas“. Taip visuomenės informavimo priemonės praranda kultūringo bendravimo, dvasinių vertybių, švietimo skleidėjų tapatybę ir tampa visuomenės degradavimo įrankiais, nusikaltimų bendrininkais.

Vidaus reikalų ministerijos, Savivaldybės, policijos atstovai ypač iškėlė „Lietuvos Caritas“ pagalbos projekto įnašą, siekiant patraukti baudžiamojon atsakomybėn prekybos moterimis organizatorius. Sulaukę moralinės, psichologinės, socialinės paramos, nukentėjusios moterys žymiai drąsiau liudydavo teismuose prieš įkliuvusius prekeivius žmonėmis, tuo palengvindamos teisėsaugai demaskuoti prostitucijos mafiją, skirti nusikaltėliams realias bausmes.

Panevėžio vyskupijos „Caritas“ sistemoje ši veikla vykdoma nuo 2004 metų. Apžvelgdama per trejus metus nuveiktus darbus, projekto „Pagalba prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms“ koordinatorė Panevėžio vyskupijoje Lina Ramunytė sakė: „Laikas patikrino mūsų darbo pagrindinius tikslus: motyvuoti moteris, nukentėjusias nuo įtraukimo į prostituciją Lietuvoje ir/ar už jos ribų, siekti pagalbos ir teisingumo; teikti reabilitacinę ir integracinę pagalbą nukentėjusioms moterims ir jų šeimų nariams; bendradarbiauti su įvairiomis socialinėmis, psichologinėmis tarnybomis, policijos padaliniais bendruomenėje, siekiant padėti aukoms sugrįžti į visuomenę, o prekeivius žmonėmis ir sutenerius – patraukti baudžiamojon atsakomybėn; informuoti plačiąją visuomenę apie tai, kas vyksta jos „užribyje“, apie sekso industrijoje žlugdomus moterų ir vaikų likimus, demaskuojant paplitusius stereotipus apie prostituciją kaip „pelningą seniausią profesiją“ ir pan.

Per trejus darbo metus Panevėžio regione padėjome apie 70 moterų, nukentėjusių nuo prekeivių žmonėmis ir sutenerių. 30 iš šių moterų buvo išvežtos į Anglijos, Vokietijos, Graikijos, Ispanijos, Olandijos viešnamius, gatves, kitos buvo išnaudojamos Lietuvoje. Ar didelis šis skaičius? Ne – jei matysime bendras sekso industrijos vystymosi tendencijas Lietuvoje ir užsienyje, užsienio šalių nevyriausybinių organizacijų ir policijos ataskaitas apie nukentėjusias tautietes. Taip – jei suprasime, kaip smarkiai prostitucija sužaloja moterį, sutrypia jos žmogiškąjį orumą, pasitikėjimą savimi ir aplinkiniais“.

„Lietuvos Caritas“ projekto sukakties minėjimą filmavo Panevėžio televizija. Po nuoširdžios ir dalykiškos diskusijos dalyviai skirstėsi iš tiesų giliau suvokę, kaip labai jie reikalingi vieni kitiems, koks svarbus Bažnyčios, valstybės, savivaldos įstaigų bendradarbiavimas, norint apginti žmogaus ir tautos ateitį.

„Lietuvos Caritas“ informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija