„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (91)

2008 m. birželio 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Europarlamentarai pritaria norui apginti negimusį vaiką

Seimo narys Valdemaras Tomaševskis spaudos konferencijoje paskelbė šimto Europos Parlamento narių Seimui atsiųstą laišką, kuriame jie išdėsto poziciją dėl Lietuvos parlamento darbo keičiant teisės aktus, numatančius apginti negimusį vaiką.

Laiške teigiama, kad Europos teisė ar integruojantis į Europą prisiimti politiniai įsipareigojimai neprieštarauja teisėkūros priemonėms, kuriomis siekiama suteikti geresnę teisinę apsaugą negimusiems vaikams ir džiaugiamasi Lietuvos parlamentarų pastangomis užtikrinti geresnę vaikų apsaugą iki jų gimimo. Laišką pasirašė 19 valstybių Europos Parlamento nariai, priklausantys įvairioms frakcijoms.

Parlamentaras V. Tomaševskis pakomentavo ir Seimui atsiųstą Lenkijos visuomeninės federacijos, vienijančios 58 moterų organizacijas, vadovių laišką ir jame pateiktą statistiką apie padėtį šalyje, kuri susiklostė per penkiolika metų, priėmus negimusį vaiką apsaugantį įstatymą.

Lenkijoje po šio dokumento įsigaliojimo padidėjo gimstamumas, triskart sumažėjo mirtingumas, gimsta mažiau negyvų kūdikių, o jaunos motinos savo vaikus palieka net šešiskart rečiau. Sustiprėjo lenkų moralė. Pasak parlamentaro V. Tomaševskio, „Europos Sąjungoje besąlygiškai ginama negimusio vaiko gyvybė tik Maltoje, dar septyniose valstybėse taikomos išimtys, kai moters gyvybei gresia pavojus, kai yra didelė apsigimimų galimybė arba kai nėštumas yra prievartos pasekmė. Tuo tarpu likusios 19 valstybių, tarp jų ir Lietuva, tik nustato ribą, iki kurios leidžiama nutraukti nėštumą".

Seimas po pateikimo yra pritaręs grupės parlamentarų pateiktam Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektui, kuriame konstatuojama, kad žmogaus gyvybė prasideda nuo moters apvaisinimo ir kad visi klausimai, susiję su gyvybės prenatalinėje fazėje apsauga, turi būti sprendžiami teikiant prioritetą vaiko prenatalinėje fazėje teisėms, išskyrus du atvejus: kai nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai bei kai yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija