„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (97)

2008 m. gruodžio 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

„Sėkite blaivybės grūdą…“

Dr. Aldona Kačerauskienė

Marijampolėje įvyko Vilkaviškio vyskupijos IV Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio suvažiavimas. Šv. Vincento Pauliečio bažnyčioje šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, pamokslą pasakė generalvikaras mons. teol. dr. Arūnas Poniškaitis. „Blaivybės idėja – tarsi upė, tekanti iš Dievo širdies, kad mus atgaivintų. Tai, kas mus pavergia, nėra iš Dievo. Alkoholis pavergia, griauna gyvenimus, skandina viltis, sužeidžia kūną ir sielą, turi neigiamų pasekmių ne vienai, o kelioms kartoms. Todėl kova už blaivybę – tai kova už sveiką žmogų, gražią ateitį, kultūringą bendravimą, laimingą gyvenimą, džiaugsmo pilnatvę, – sakė pamokslininkas ir drąsino: – Būkite linksmi, drąsūs, kūrybingi, atjaučiantys, tuomet duosime vaisių“.

Renginys tęsėsi Marijampolės Petro Kriaučiūno bibliotekoje. Po organizacijos dvasios vado Antano Mickevičiaus ir valančiukų pasveikinimų, suvažiavimą atidarius organizacijos vadovei Reginai Jadeikaitei, žodį tarė vyskupas R. Norvila: „Nors čia ir nėra tūkstantinių minių, bet dirbant susitelkus, ir mažesnis žmonių būrelis gali daug nuveikti, sujudinti, uždegti; tik svarbu patiems užsidegti, gyventi suvokus atsakomybę už savo žodžius ir veiksmus“. Vyskupas palinkėjo būti stipriais ir ryžtingais: „Drąsiai sėkite blaivybės grūdus; Viešpačiui laiminant derlius bus geras“.

Dvasininkų padrąsinimų tikrai reikėjo. Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio pirmininko ir Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės komisijos pirmininko dr. Aurelijaus Verygos pranešimas „Alkoholio vartojimas ir pasekmės“ atskleidė žiaurią tikrovę. Kai per metus gyventojas išgeria septynis litrus alkoholio, situacija yra valdoma ir kontroliuojama, o Lietuvoje oficialiai parduoto alkoholio kiekis vienam gyventojui yra 14,2 litro. Iš tikrųjų šie skaičiai yra tris kartus didesni, nes perkama ne tik iš parduotuvių.  Pasibaisėjimą kelia faktas, kad daug geria 25-34 metų moterys (palankiausias gimdymo laikas), net 11-15 metų paaugliai; susižavėję sidru, alaus mišiniais, neretai sunkiai apsinuodija ir patenka į ligonines. Vos ne pusketvirto šimto 7-14 metų vaikų per metus gydyti ligoninėse nuo apsinuodijimo alkoholiu. Nustatyta, kad 71 proc. savižudžių buvo girti. 1995 metais priimtas Alkoholio kontrolės įstatymas, parengtas atsižvelgiant į švedų ir suomių patirtį, buvo kone be priekaištų. Tačiau jis buvo daug kartų taisytas, liberalizuotas: leista alkoholiniais gėrimais prekiauti degalinėse, sanatorijose, gyvenamuosiuose namuose ir kt.

Tačiau yra poslinkių į gerąją pusę: apribota alkoholio reklama, padidinti akcizai, uždrausta prekiauti alkoholiu rugsėjo 1 dieną, sugriežtinta atsakomybė už vairavimą neblaiviems, nuo kitų  metų bus apribotas alkoholio pardavimo laikas parduotuvėse, šie metai Seimo buvo paskelbti Blaivybės metais (vyko daug antialkoholinių renginių). „Ar sugebėsime išlaikyti šias pastangas toliau?“ – klausė pranešėjas.

Broliai iš Pilnų namų bendruomenės, įkurtos kun. Valerijaus Rudzinsko 1999 metais, dalijosi savo patirtimi. Į šią bendruomenę kreipiasi daugiausia jauni žmonės, įklimpę į narkotikų ir alkoholio liūną, kabindamiesi už paskutinio gelbėjimosi šiaudo. Išeitį atranda, jeigu atlieka išpažintį, susitaiko su Dievu, pradeda gyventi vienybėje su Jėzumi, įsitikina, kad žmogus yra Dievo kūrinys (jau vien dėl to galima pasijusti laimingu).

Veiklus blaivininkas Algirdas Jankauskas iš Kazlų Rūdos pasidalijo projektų kūrimo patirtimi, Regina Jadeikaitė pasidžiaugė vyskupijos valančiukais. Jų yra Leipalingyje, Vištytyje, Marijampolėje. Jiems rengiami įvairūs konkursai, sąskrydžiai, išvykos į įdomias vietas (Basanavičiaus ir Kudirkos tėviškės, Mosėdis, Palanga, Kretinga, Aušros Vartai…). Gerus įspūdžius paliko konferencija „Renkuosi gyvenimą“, akcija „Sutinkame sparnuočius“. Valančiukai eina dvasinio tobulėjimo keliu, jie mokosi dorai, blaiviai, sąžiningai gyventi. Kai kurie priklauso maldos grupelei „Už blaivią Lietuvą“.

Suvažiavime dalyvavo ir kalbą pasakė Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio valdybos pirmininkas Jonas Kvederaitis. Blaivystės savanoriai ir jų rėmėjai buvo apdovanoti padėkos raštais.

Iš dviejų kandidatų didele balsų dauguma buvo išrinktas pirmininkas – kun. Antanas Mickevičius, taip pat valdyba ir revizijos komisija.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija