„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (97)

2008 m. gruodžio 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Dar po vieną?

Jonas Kačerauskas

Jau po vienuoliktos vakaro, o gretimame bute dar neramu: skamba tranki muzika, juokas, garsūs šūksniai, kažkas šaukia: „Dar po vieną…“, kažkas pritaria „Išgerkim už… sveikatą“. Vėlus metas. Nerimsta kaimynai su mažais vaikais, nerimsta ir greta gyvenantys senukai. Pro buto praviras duris į koridorių, o paskui į kaimynų butus sklinda cigarečių dūmai… Pora merginų laiptinėje rūko… Ten gyvena jaunuoliai. Šį vakarą jie kažką švenčia. Ūžia kaip smuklėje. Gilus vidurnaktis. Pro durų akutę matyti, kaip iš buto išvirsta keletas jaunų žmonių. Dviese paėmę vieną jaunuolį už alkūnių tempia per laiptus, nes jo kojos nebelaiko. Kieme užsidega mašinos žibintai. Mašina apsisukinėja automobilių pristatytame kieme, užkliudydama kitą automobilį. Bet tai niekam nerūpi. Mašina išvažiuoja… Nežinia, ar jie visi sveiki gyvi sugrįš į namus. Ar rytoj šie jaunuoliai ateis į darbą, paskaitas, seminarus?

Gerai, kad pagaliau išgėrinėjančiais studentais susirūpino kai kurių aukštųjų mokyklų vadovai, dėstytojai, neramu ir pašaliečiui matant per pertraukas studentų būrelį greta mokyklos gurkšnojant alų, rūkant. Liūdna, sužinojus, kad studentas, būdamas neblaivus, padarė autoavariją.

Nepiktnaudžiaukime alkoholiu

Paaugliai ir jaunimas greitai pripranta prie kvaišalų. Priklausomybė nuo alkoholio (potraukis) gali atsirasti intensyviai vartojant alkoholį 2–3 mėnesius. Mergaitės prie alkoholio pripranta greičiau nei berniukai. 18–20 metų jaunuoliui, kad taptų alkoholiku, pakanka 1–3 nesaikingo gėrimo  metų, o suaugusiam – 5–8, kartais – 10–15 metų. Alkoholis ne visus vienodai pasiglemžia. Kelis kartus greičiau tuos, kurių giminėje yra ar buvo alkoholikų, nesvarbu kokioje šeimoje jie augo (A. G. Davidavičienės ir P. Bakščio duomenys).

Nacionalinės sveikatos tarybos nario doc. R. Petkevičiaus nuomone, nėra nekaltų gėrimų. Kuo jie silpnesni, skanesni, tuo pavojingesni. Vartodamas alkoholinius gėrimus žmogus pripranta, atsiranda priklausomybė (stiprus noras svaigintis). Kaip asmenybė neretai žmogus ima psichiškai ir fiziškai degraduoti, nebesidomi mokslu, darbu, šeima, visos jo mintys sukasi apie svaigalus. Pagaliau jis alkoholikas–ligonis, praradęs darbą, šeimą, tapęs valkata. Gyvenimą alkoholikai dažnai baigia savižudybe ar apsinuodiję kenksmingomis medžiagomis, žiemą nukenčia nuo šalčio.

Alkoholizmas neaplenkia nei paprasto darbininko, nei mokslininko, rašytojo, sportininko ar kino žvaigždės – visus sužlugdo. Alkoholis labai kenkia smegenų veiklai, trikdo mąstymą, atmintį, sukelia mieguistumą, žmogus nebejaučia skausmo, šalčio. Įrodyta, kad ir maža etilo alkoholio dozė sulėtina žmogaus psichinę reakciją, susilpniną regėjimą.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, daug alaus išgeriantiems žmonėms mirtina infarkto rizika padidėja net 6,5 karto. Daugiau kaip 2,4 karto išauga ir kitų širdies bei kraujagyslių ligų, taip pat insulto (kraujo išsiliejimo į smegenis) rizika. Yra nustatyta, kad išgėrę 1–2 bokalus alaus vairuotojai avarinėse situacijose nesugeba greitai susiorientuoti. Jei kraujyje  yra 0,8 promilės alkoholio, rizika padaryti avariją du kartus didesnė negu blaiviems vairuotojams.

Kiekvienais metais Europos Sąjungos šalyse alkoholis sukelia maždaug 195 000 mirčių: iš jų 17 000 autoavarijose, 10 000 – savižudybių, 45 000 miršta  nuo kepenų cirozės, 50 000 – nuo vėžio (Peter Anderson ir Ben Baumbery duomenys).

Alkoholis Lietuvoje, skaičiuojant tūkstančiui gyventojų, pasiglemžia kelis kartus daugiau gyvybių autoavarijose, statybose. Be to, mūsų krašte alkoholikai dažniau žudosi negu kitose šalyse. Pagal alkoholio suvartojimo kiekį vienam gyventojui Lietuva pirmauja tarp Europos Sąjungos valstybių.

Kaip nustatyti priklausomybę

Yra daugybė testų, pagal kuriuos medikai nustato (galima ir pačiam patikslinti), ar žmogus nėra alkoholikas. Pavyzdžiui: 1. Ar išgėręs kelias taures galite be pastangų sustoti? (Ne – 2 taškai.) 2. Ar atsibudęs ryte po vakarykščių linksmybių neprisimenate dalies įvykių? (Taip – 2 taškai.) 3. Ar buvote sulaikytas prie vairo apgirtęs (Taip – 2 taškai.) 4. Ar turėjote mokymo įstaigoje ar darbe nemalonumų dėl alkoholio vartojimo? (Taip – 1 taškas.) ir t.t. Žmogus, surinkęs 5 taškus, priskiriamas alkoholikų kategorijai (Nick Brownlee duomenys).

Literatūroje minimos trys (kai kur dvi) alkoholizmo stadijos. Pirmoji – psichinė priklausomybė. Jai būdinga: 1. Didelis potraukis alkoholiui (jo reikia nuotaikai palaikyti); 2. Kontrolės praradimas (pradėjus gerti sunku sustoti, tai piktnaudžiavimo alkoholiu priklausomybės ženklas); 3. Atsiranda laikini sąmonės pritemimai, susilpnėja atmintis. Šioje stadijoje žmogus gali lengviau atsisakyti alkoholio.

Antroji – fizinė priklausomybė. Jai būdinga: 1. Atsiranda būtinas alkoholio poreikis tam tikrai būsenai palaikyti (kraujyje turi funkcionuoti tam tikras alkoholio kiekis). Žmogus geria be saiko; 2. Pasireiškia abstinencijos sindromas (abstinencija – susilaikymas – alkoholiko ar narkomano būsena, staiga nustojus vartoti alkoholį ar narkotikus, stipri organizmo reakcija į jų trūkumą). Asmuo tampa dirglus, skauda, svaigsta galva, vemia, haliucinacijos, persekioja mintys apie savižudybę; 3. Sutrinka miegas, vargina košmariški sapnai. Dėl sunkaus fizinio alkoholio alkio kartais padaromi nusikaltimai. Abstinencijos sindromas yra ryškiausias fizinės priklausomybės bruožas. Ši stadija dažniausiai vystosi 26–36 metų alkoholikams.

Trečioji – alkoholinė degradacija. Tai žmogaus psichinio ir fizinio žlugimo stadija. Jei žmogus pradeda piktnaudžiauti jaunystėje, ji atsiranda apie 30–45 metus. Jai būdinga: apkvaištama nuo mažų kiekių, vartojami pigūs gėrimai; žmogus tampa visiškai nedarbingas, vystosi kepenų cirozė, sutrinka eisena, ima drebėti rankos. Apie 10 proc. alkoholikų suserga alkoholinėmis psichozėmis. (Remtasi A. Urbelio, Peter Anderson ir B. Baumberg bei J. Kvederaičio, A. Lapytės duomenimis.)

Pagalba. Jei nutarėte atsisakyti žalingo įpročio, bet neturite valios atsispirti pagundai, kreipkitės į Priklausomybės ligų centrą Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kt. miestuose, į Psichikos sveikatos centrą rajonuose arba į visuomeniniais pagrindais dirbančias draugijas, bendrijas: Anoniminiai alkoholikai (AA), Anoniminiai narkomanai (AN) ir kt. Jų yra miestuose ir rajonuose. Lengviau atsikratyti žalingo įpročio tiems, kurie tiki Dievą.

AA – anoniminiai alkoholikai. Šiuo metu organizacija turi padalinius 180 šalių ir per 2,5 milijono narių. Jos nariai, suprasdami vienas kitą, stengiasi atsispirti įpročiui vartoti alkoholinius gėrimus. Organizacijos nariai skatinami laikytis nuostatų „Dvylika žingsnių į išgijimą“ ir „Dvylika tradicijų“. Manoma, kad ši organizacija padėjo milijonams sugrįžti į normalų gyvenimą. Lietuvos anoniminių alkoholikų draugijai priklauso  apie 4 tūkstančiai alkoholikų. Anoniminių alkoholikų tarybos biuras yra Krokuvos g. 2/30-37, Vilnius, tel. 2160017. Internete: www.anonolkopuslapiai.lt

AL–ANON – šeimų, draugų ir giminių bendrija. Jos veikla, kaip ir „AA“, remiasi „Dvylika žingsnių į išgijimą“ ir „Dvylika tradicijų“ programa. Bendrija šaukia susirinkimus, sprendžia alkoholizmo problemas, diskutuoja. Plačiau: http://www.al-anon.org/alateen.html

NA – narkomanai anonimininkai. Tai bendrija žmonių, kuriems narkotikai tapo pagrindinė problema. Bendrija dirba panašiai kaip ir „AA“. Tokios bendrijos yra Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje. Vilniuje Rūdininkų g. 20/1, tel. 2617434.

Organizacijos, skatinančios gyventi be svaigalų

Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės sąjūdis (VMV BS). Pirmininkas – dr. Aurelijus Veryga, valdybos pirmininkas – Jonas Kvederaitis, sekretorius Vytautas Uogelė tel. (8-5) 216 54 78.

Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivybės draugija „Žingsnis“ (pirm. Rasa Jančiauskaitė).

„Baltų ainiai“ (pirm. Alfonsas Čekauskas, tel. (8-5) 262 99 58).

Jaunimo organizacijos: ateitininkai, skautai ir kt.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija