„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (102)

2009 m. gegužės 22 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Pasaulinės gyvybės dienos paminėjimas

Telšių vyskupijos šeimos centro
direktorius kan. Jonas Ačas

Per šv. Mišias Žemaičių Kalvarijos
Bazilikoje, minint Gyvybės dieną
Kun. Andriaus VAITKEVIČIAUS nuotraukos

Gyvybės diena Lietuvoje minima nuo 1994 metų, o nuo 1998 metų LVK raginimu šios dienos minėjimo organizatoriai yra vyskupijų Šeimos centrai. Šią dieną vis aktyviau mini ir parapijos. Gyvybės dienos paminėjimas, kaip ir visa Šeimos centro veikla, remiasi siekiu kuo plačiau visuomenėje paskleisti popiežiaus Jono Pauliaus II mokymą apie neprilygstamą gyvybės vertę visomis sąlygomis ir visais žmogaus gyvenimo etapais.

Lietuvos šeimos centras Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje per didžiuosius reklaminius stendus prie prekybos centrų demonstravo 10 sekundžių reklaminį filmuką apie gyvybės dieną.

TELŠIAI. Balandžio 20 dieną Telšių vyskupijos kunigų susirinkime Telšių vyskupijos šeimos centro direktorius kan. Jonas Ačas pakvietė kunigus paminėti Gyvybės dieną parapijose. Sekmadienio šv. Mišiose melstis už visuomenę, kurioje kiekviena žmogaus gyvybė būtų saugoma ir gerbiama nuo prasidėjimo iki natūralios mirties. Telšių vyskupijos bažnyčiose balandžio 26 dieną nuvilnijo malda vieningomis bendruomeninės maldos intencijomis, buvo perskaitytas Lietuvos šeimos centro parengtas laiškas gyvybės dienos tema, išdalintos skrajutės su informacija apie vaikelio kelionę mamos įsčiose bei pagrindinėmis šeimos centrų organizuojamų švenčių datomis.

Balandžio 21 dieną Telšių dekanato šeimos centras surengė Gyvybės dienos minėjimą. Šventę įprasmino šv. Mišios Telšių Katedroje, o po jų Telšių Žemaitės dramos teatre vyko evangelizacija, kurią vedė br. Paulius Vaineikis, OFM, ir Pakutuvėnų šlovinimo grupė. Renginį organizavo Telšių dekanato šeimos centras, Šv. Antano Paduviečio parapija, Pakutuvėnų bendruomenė.

Palanga. Dekanato šeimos centras bažnyčioje nuo balandžio 21 dienos iki gegužės 15 dienos demonstravo moksleivių parodą „Gyvybės medis“, balandžio 24 dieną vyko teminis vakaras „Gyvybė visada yra gėris“, kuriame dalyvavo klebonas kan. dr. A. Genutis, o moksleiviai parodė meninę programą.

Žemaičių Kalvarija. Telšių vyskupijos šeimos centras Gyvybės dieną paminėjo Žemaičių Kalvarijoje. Šv. Mišias Žemaičių Kalvarijos Bazilikoje aukojo Telšių vyskupijos šeimos centro direktorius kan. Jonas Ačas, Mišiose giedojo Barstyčių parapijos jaunimo choras. Po šv. Mišių parapijiečiai ir maldininkai iš įvairių Telšių vyskupijos parapijų žiūrėjo Daliaus Ramanausko dokumentinį filmą „Žygis už gyvybę Vašingtone. 2007 m.“ Po filmo Telšių vyskupijos šeimos centro projektų koordinatorė Ona Darbutaitė pristatė popiežiaus Jono Pauliaus II mokymą apie gyvybės kultūrą pagal encikliką „Evangelium vitae“ („Gyvybės Evangelija“). Lektorė kalbėjo, jog Gyvybės Evangelija remiasi iš Kristaus gauta žinia, kad per tikėjimą Juo mes esame pašaukti gyvenimo apstybei, džiaugsmui, kuris kyla iš santykių su artimaisiais, pagrįstų tarpusavio meile bei atjauta. Švęsdami Gyvybės dieną pirmiausia savęs turime klausti, ar esame laimingi savo gyvenime. Jei ne, tada peržiūrėti savo santykį su Dievu, pasitikrinti, kokiu Dievu tikiu, nes Jėzus Kristus veda mus į taiką su savimi ir artimaisiais, į atsakomybę už mus supančią aplinką, į pagalbą skriaudžiamiesiems. Jonas Paulius II kreipiasi į kiekvieną Bažnyčiai priklausantį žmogų, kaip į gyvybės tautos narį, nuolat stojantį asmeniškai ir su visa bendruomene UŽ GYVYBĘ. Gyventi Gyvybės Evangelija – tai priimti kasdienius sprendimus, besąlygiškai patvirtinančius tiesą, kad gyvybė visada yra gėris. Tai įmanoma tik tikėjimo dovaną turinčiam žmogui, nes tik tikėjimas, kad Dievas tau padovanojo gyvybę, leidžia ją dovanoti kitam ir su džiaugsmu ją priimti. Šeima tiesiogiai pašaukta šiai misijai ir įgyvendina Gyvybės Evangeliją augindama vaikus, budėdama maldoje, kad visi šeimos nariai saugiai pasiektų amžinybės uostą, dalyvaudama parapijinėje, socialinėje bei politinėje veikloje, praplėsdama savo tėvišką širdį įsivaikina paliktus vaikelius, globoja senelius, taip išreikšdama jautrumą šalia esančiai aplinkai. Tik visuomenė, kuri įstatymais patvirtina pagarbą ir apsaugą kiekvienai žmogaus gyvybei, gali įgyvendinti visas kitas žmogaus teises bei kurti taiką demokratija pagrįstoje visuomenėje. Siekime, kad mūsų valstybė, Lietuva įstatymais patvirtintų pamatinę teisę už žmogaus gyvybę, kiekvienu gyvenimo etapu ir bet kokiomis sąlygomis.

Pranešime buvo pristatyta ir Gvadalupės Dievo Motinos pasaulinio judėjimo „UŽ GYVYBʓ globėja. Tai pasauliui Dievo Motinos paliktas autoportretas, prilygintas Turino drobulei. Gvadalupės Dievo Motina kviečia per šv. Chuaną Diegą, actekų indėną, prisiglausti prie jos širdies, tarp sukryžiuotų jos motiniškų rankų, ir atiduoti visus savo rūpesčius, patikėti, kad ji mumis rūpinasi ir veda tiesiausiu keliu prie Kristaus. Jėzus mirties akivaizdoje ištarė apaštalui Jonui: „Štai tavo Motina“ ir Marijai: „Štai tavo Sūnus“, nuo tos akimirkos kiekviena prasidėjusi žmogaus gyvybė yra patikėta jai, kad padėtų žemiškame kelyje pasiekti Dangų.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Kaunas. Pasaulinės gyvybės dienos paminėjimas, kuriuo siekta dar kartą priminti ir ugdyti žmogaus gyvybės vertės ir prasmės, jo oraus gyvenimo nuo gimimo iki mirties supratimą, užkirsti kelią manipuliavimams ir grupių interesams gyvybės srityje, vyko visuose Kauno arkivyskupijos dekanatų Šeimos centruose ir daugumoje parapijų. Tradiciškai buvo lankytasi gimdymo namuose, pasveikinti medikai bei mamos, įteiktos dovanėlės, surengti moksleivių piešinių konkursai,  melstasi už gyvybę ir dėkota Viešpačiui. Kauno arkivyskupijos Šeimos centras išleido skirtukus „Nuo kada aš esu aš“, kurie buvo dalijami šeimoms. Bendradarbiaujant su arkivyskupijos Katechetikos centru, gyvybės, žmogaus orumo temos buvo nagrinėjamos mokyklose per tikybos pamokas, mokytojams teikiama metodinė parama.

Kauno mieste reklaminiuose stenduose prie prekybos centro „Savas“, Birštono ir Draugystės gatvėse dvi savaites buvo rodomi kelių minučių reklaminiai filmukai šeimos ir gyvybės tema. Balandžio 24 dienos vakare Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje surengtas KaunasJazz2009 sakralinės muzikos koncertas, skirtas Gyvybės dienai. Šia tema trumpą įvadinę katechezę sakė rektorius kun. Kęstutis Rugevičius.

Pagrindinis arkivyskupijos Šeimos centro renginys vyko balandžio 24-ąją. Beveik visą dieną Kauno senamiesčio kiemelyje, pasipuošęs savo vykdomos programos jaunimui „Pažink save“ savanorių plakatais, Šeimos centras buvo atvėręs duris miesto vyresniųjų klasių moksleiviams bei pedagogams. Pasak centro vadovės G. Aukščiūnienės, šiuo renginiu siekta jaunimą paskatinti domėtis lytiškumo, rengimosi šeimai, vaisingumo klausimais, mokytis priimti teisingus sprendimus.

Vakare šalia esančioje Švč. Sakramento (studentų) koplyčioje gyvybės intencijomis buvo aukojamos šv. Mišios. Joms vadovavęs mons. V. Grigaravičius, kreipdamasis į susirinkusius įvairių kartų tikinčiuosius, šeimas, sakė, kad svarbiausia yra daug melstis už kitus, netgi įsipareigoti konkrečiai maldai už ko nors stokojančias, vargstančias šeimas, ligonius, besilaukiančias kūdikio motinas ir pan. Be kita ko, per pamokslą vienareikšmiškai sakyta, jog nutraukti gyvybę – tai sulaužyti Dievo įsakymą: „Nežudyk“.

Gyvybė yra džiaugsmas – ši mintis paskatino po šv. Mišių pakviesti šeimas, vaikus, šeimos ir gyvybės apsaugos srityse dirbančius žmones į nuotaikingą vakaronę Šeimos centro kiemelyje. Kartu su mons. V. Grigaravičiumi buvo pasodinta obelaitė, kad ji, kaskart pražysdama pavasarį, primintų iš Kūrėjo gautą gyvybės dovaną žmogui ir Gyvybės dieną.

Kauno arkivyskupijos informacijos tarnyba

Šiauliai. Visus metus vyskupijos akademinė bendruomenė daug dėmesio skiria gyvybės puoselėjimui, o ypač susitelkiama prieš Pasaulinę gyvybės dieną. Meninio ugdymo ir tikybos studijų programos studentai, susibūrę į „Ad Astra“ klubą, papuošė universiteto langus vitražais su palaimintosios Motinos Teresės žodžiais: „Gyvenimas yra... brangus, elkis su juo rūpestingai; turtas – saugok jį; meilė – džiaukis ja; gyvybė – gink ją“. Po pietų miesto savivaldybės salėje vyko mokslinė konferencija „Gyvybės kultūra, šeima, sveikata“, kurioje dalyvavo Šiaulių universiteto Socialinės gerovės ir negalės studijų fakulteto Medicinos pagrindų katedra, Šiaulių vyskupijos šeimos centras, PGF (pasaulinė gydytojų federacija) „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos Šiaulių skyrius, VšĮ Šiaulių apskrities ligoninė, Šiaulių m. bendruomenės sveikatos taryba bei Šiaulių apskrities Visuomenės ugdymo centras.

Doc. dr. Nijolė Liobikienė skaitė pranešimą „Asmens laisvė tarp gyvybės ir mirties kultūrų“ apie tai, kaip svarbu puoselėti gyvybės kultūrą, kurioje kiekvienas žmogus yra besąlyginė vertybė. Mirties kultūroje į žmogų žvelgiamą kaip į objektą, kurio vertė priklauso nuo to, kiek jis tinka vartojimui.

Kun. dr. Vytautas Brilius kalbėjo apie asmenybę demokratinėje visuomenėje. Lygindamas įvairius visuomenės tipus, kunigas teigė, jog demokratinė sistema nieko nesprendžia nei į gerą, nei į blogą pusę.

Svarbu ne sistema, o asmenybė, sugebanti sekti paskui idėją. Paskui asmenybę seka minios žmonės. Labai svarbu, ar pati asmenybė yra suinteresuota visuomenės gėriu. Keičiantis pačiai visuomenei, daugiau vietos atsiranda ir asmenybei.

Kun. lic. Tado Rūdžio pranešimas „Šeima – bendruomenės centras“ skatino susimąstyti apie tai, kas yra šeima, koks valstybės ir Bažnyčios požiūris į šeimą, ar iš tiesų šiandien galime teigti, kad šeima yra religinės ar kitokios žmones jungiančios bendruomenės centre. „Verta atkreipti dėmesį, – sakė kun. Tadas, – kad Bažnyčia vertina santuoką žvelgdama į ją asmeniniu ir moraliniu požiūriu, gi valstybė neišvengiamai kreipia didesnį dėmesį į socialinius šios institucijos aspektus. Šios dvi institucijos siekia taip pat ir bendrų dalykų: stiprinti šeimos santykius, stengiasi kad šeimos būtų darnios“.

Savo dalyvavimu konferenciją pagerbė ir Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Jis dalijosi įspūdžiais iš Pasaulinio šeimų susitikimo Meksikoje.

Doc. Danutė Žilienė apibendrino pedagoginę 20 metų patirtį ir kalbėjo apie žmogaus kelią į nepriklausomybę. Adresavusi auditorijai klausimą: „Ką aš galiu padaryti, kai patenku į labai sudėtingą situaciją?“,  docentė teigė, kad išeitis gali reikalauti iš mūsų labai daug. Reikia aukotis. Tai – tobulėjimo kelias.

Kun. lic. Žydrūnas Vabuolas kalbėjo apie šeimos reikšmę visuomenei. Demokratijos siela – šeima, kur padedami vertybių pamatai. Vaikas, augdamas šeimoje, jei užauga kaip geras šeimos narys, tai išauga ir geras pilietis. Šeimoje esi priverstas suprasti, kad mano gerovė priklauso ne nuo to, kiek sau pasiimu, bet nuo bendros šeimos gerovės. Taip išmokstama būti nesavanaudišku, dalintis ir rūpintis kitais.

Doc. dr. Danė Šlapkauskaitė skaitė pranešimą „Antenatalinė sveikata ir psichologija“. Antenatalinė psichologija teigia, jog vaikelio vystymasis priklauso ne tik nuo to, ką jis atsineša su genais, bet ir nuo aplinkos. Besivystančiam vaikeliui reikia optimalių aplinkos sąlygų. Priklausomai nuo tų sąlygų kitimo, keičiasi vaikelio išraiška ir elgsena. Tie faktoriai, pasak docentės, turi įtakos smegenų vystymuisi, todėl svarbu, kad iki gimimo su vaikeliu būtų bendraujama kaip su asmeniu.

Žagarė. Balandžio 24 dieną miesto gimnazijos klubas „Sveika mokykla“ suorganizavo konferenciją „Pasaulinė gyvybės diena – gyvenimo prasmės ieškojimo diena“. Joje dalyvavo keturios mokyklos: Žagarės gimnazija, Skaistgirio vidurinė bei Joniškio „Saulės“ pagrindinė ir Mato Slančiausko gimnazija.

Ypatingas renginio svečias buvo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Ganytojas pasidžiaugė švente bei gyvybei neabejingu jaunimu. Pirmąjį pranešimą „Niekas manęs nepažemins“ skaitė ŠU doc. dr. Danė Šlapkauskaitė. Prelegentė atkreipė susirinkusiųjų dėmesį į jaunus žmones, asmenybes, kritinėse situacijose pasirinkusius mirtį, o ne nuodėmę. Šios asmenybės – tai italė Maria Goretti bei lietuvaitės Elena Spirgevičiūtė, Adelė Dirsytė, Danutė Burbaitė. „Lietuva turi stiprių moterų, kurios nebijo mirties, gali būti pavyzdžiu“, – sakė docentė, prisimindama, jog ir patys žagariečiai turi tokį pavyzdį – Dievo tarnaitę Barborą Umiastauskaitę.

Pranešimą „Gyvybės kultūra“ skaitė ŠU Sveikatos edukologijos studijų programos trečiakursė Neringa Vilčiauskaitė. Ji atskleidė Gyvybės dienos tikslą – padėti visai visuomenei pripažinti žmogaus gyvybės vertę visais jos etapais ir visomis sąlygomis. Kiekviena gyvybė yra didžiulis gėris, todėl svarbu atkreipti dėmesį į kiekvieno žmogaus teisę gyventi. Prelegentė suteikė mokiniams žinių apie abortą, eutanaziją, skatino visada rinktis gyvybę.

Mokytojos Vidos Paulauskienės perskaitytas pranešimas „Iš ko sėmėsi stiprybės Žagarės krašto žmonės“  supažindino konferencijos dalyvius su vaistažolėmis.

Inesė Ratnikaitė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija