„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (103)

2009 m. birželio 19 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Moterų vienuolijos prieš prekybą žmonėmis

Mindaugas BUIKA

Prekyba žmonėmis – naujoji
XXI amžiaus vergystės forma

Moterų vienuolijų iniciatyva
sustabdyti nusikalstamą prekybą
žmonėmis įgyvendinama
Tarptautinės vienuolijų generalinių
vyresniųjų sąjungos surengtu kongresu

Popiežius remia iniciatyvą

Popiežius Benediktas XVI parėmė moterų vienuolijų tarptautinę iniciatyvą sustabdyti nusikalstamą prekybą žmonėmis ir padėti šio reiškinio aukoms sugrįžti į normalų gyvenimą. Laiške, kurį Šventojo Tėvo vardu birželio 15-18 dienomis Romoje vykusiam kongresui tema „Seserys vienuolės kartu prieš prekybą žmonėmis“ pasiuntė Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcizijus Bertonė, teigiama, jog svarbu „didinti suvokimą apie neįkainojamą gyvenimo vertę“. Todėl reikia drąsiai kovoti ginant žmogaus teises „prieš kiekvieno pobūdžio pažeidimus“, tokius kaip prekyba žmonėmis, siekiant jų vergiško gamybinio ir seksualinio išnaudojimo ar organų išgavimo transplantacijoms.

Minėtame kongrese, kurį organizavo tarptautinė vienuolijų generalinių vyresniųjų sąjunga (TVGVS) ir Tarptautinė migracijos organizacija (TMO), dalyvavo įvairių sričių ekspertai, pradedant nuo teologų ir psichologų iki teisėsaugos pareigūnų. Beveik milijoną seserų vienuolių visame pasaulyje atstovaujanti TVGVS nusprendė 2001 metais vykusioje savo asamblėjoje kovoti su prekyba žmonėmis. Pirmasis kongresas su atitinkama veiklos programa buvo surengtas 2007 metais. Tuomet priimtoje deklaracijoje moterų vienuolijų vadovės pabrėžė, kad „prekyba žmonėmis (kurios aukomis daugiausia yra moterys), yra vertinamas kaip sunkus nusikaltimas prieš asmens orumą ir rimtas žmogaus teisių pažeidimas“.

Birželio 12 dieną, pristatant naująjį kongresą, buvo pažymėta, kad dabartinė globalinė ekonominė krizė ne tik kad nesumažino prekybos žmonėmis apimties, bet dėl išaugusio skurdo dar daugiau žmonių ryžtasi į ją įsitraukti. Statistiniais 2007 metų vertinimais nelegaliai buvo pergabenta apie 2,5 milijono žmonių (500 tūkstančių Europoje, 800 tūkstančių Amerikoje). Šį „verslą“ kontroliuojančių tarptautinių kriminalinių struktūrų pelnas kasmet siekia daugiau kai 150 milijardų dolerių. Moterų vienuolijos, bendradarbiaudamos su įvairiomis migraciją kontroliuojančiomis įstaigomis, nuo 2004 metų kovai su šiuo nusikalstamu reiškiniu įkūrė 15 tarptautinių gelbėjimo tinklų.

Naujos artimo meilės darbų plotmės

Prekybos žmonėmis aukų gelbėjimo akcijose, suteikiant joms prieglobstį, grąžinant į jų gimtines ir reabilituojant naujam gyvenimui, darbuojasi 252 vienuolijos, veikiančios 36 pasaulio šalyse. Viena iš pagrindinių šio projekto organizatorių – sesuo Bernadeta Sangma iš Marijos Pagalbininkės dukterų kongregacijos naujojo kongreso pristatyme pažymėjo, kad šis darbas pasiekė tokią apimtį, jog kai kurios kongregacijos jį priima kaip vieną svarbiausių įpareigojimų savo bendruomenėms. Seserys vienuolės žino, kad ypač dėl seksualinio išnaudojimo patirtos degradacijos dvasinis atsinaujinimas yra ypač sunkus. „Tačiau perkeičianti meilės jėga ir žmogiškos šilumos kupina aplinka yra pajėgi padėti atgauti pasitikėjimą ir iš naujo kurti savo gyvenimą“, – sakė sesuo Sangma.

Kongrese kalbėjęs ir seserų vienuolių iniciatyvą parėmęs Popiežiškosios migrantų ir keliautojų tarybos pirmininkas arkivyskupas Antonijas Veljas pažymėjo, kad kovojant su prekyba žmonėmis yra svarbu „geriau išanalizuoti faktorius, kurie skatina prostituciją, ir išsiaiškinti nusikaltėlių strategijas bei metodus. Šventojo Sosto dikasterijos vadovas taip pat nurodė, kad svarbu tinkamai apsikeisti turima informacija, ką puikiai atlieka kaip tik moterų vienuolijos. Arkivyskupas A. Veljas patvirtino, kad Popiežiškoji migrantų ir keliautojų taryba yra pasirengusi kiek įmanoma padėti seserims vienuolėms kovojant su prekyba žmonėmis.

Apie prekybą žmonėmis, kaip „naująją XXI amžiaus vergystės formą“ kongrese kalbėjo ir Dievui pašvęsto gyvenimo institutų kongregacijos atstovas kunigas augustinietis Ernandesas Zola. Šios naujosios išnaudojimo ir nuskurdinimo formos primena, ir kad „vienuolinis gyvenimas savuoju pašaukimu gali suvaidinti tiesiog pranašišką vaidmenį šiandienos Bažnyčioje ir visuomenėje“, – pažymėjo tėvas E. Zola. Kova su prekyba žmonėmis, pagalba jos aukoms perkelia vienuolijas į naujas evangelizacijos ir artimo meilės darbų plotmes, kas visuomet buvo svarbiais  egzistencijos bruožais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija