„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (127)

2011 m. birželio 17 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Šeimos evangelizacinė misija

Mindaugas BUIKA

Benediktą XVI sveikina
gausi kroatų šeima

Popiežiaus aukotose šv. Mišiose
Zagrebo hipodrome dalyvavo
400 000 maldininkų

Tėvų pareiga – ugdyti vaikų pamaldumą

Apie krikščioniškai gyvenančių šeimų dalyvavimą evangelizacijoje popiežiaus Benedikto XVI kalbėjo homilijoje per jo vadovautas pagrindines praėjusio vizito į Kroatiją šv. Mišias. Pamaldose, kurias birželio 5 dieną šalies sostinės Zagrebo hipodrome celebravo kroatų vyskupai su šimtais kunigų, dalyvaujant 400 tūkstančių tikinčiųjų miniai, buvo ryškus Sekminių misijinis bruožas. „Kartais galvojama, kad misijų efektyvumas priklauso nuo rūpestingo suplanavimo ir išmintingo specifinių priemonių įgyvendinimo, – kalbėjo homilijoje Šventasis Tėvas. – Iš tikrųjų Viešpats laukia mūsų bendradarbiavimo, tačiau Jis pirmasis rodo iniciatyvą dar prieš bet kokį mūsų veikimą: Jo Dvasia yra tikroji Bažnyčios protagonistė, kurios reikia šauktis ir priimti“.

Todėl katalikiškoji šeima turi būti kaip ta Aukštutinio kambario bendruomenė, kurioje Marija su apaštalais Jeruzalėje gyveno vienybėje ir maldoje, laukdama Šventosios Dvasios atėjimo. „Brangūs tėvai, visada jauskite pareigą mokyti savo vaikus melstis ir melskitės kartu su jais, – aiškino popiežius Benediktas XVI. – Artinkite juos prie sakramentų, ypač Eucharistijos; įveskite į Bažnyčios gyvenimą, o savo namų intymioje aplinkoje nebijokite skaityti Šventojo Rašto, apšviesdami šeimos gyvenimą tikėjimo šviesa ir šlovindami Dievą Tėvą“. Pabrėždamas, kad pati krikščioniškoji šeima savo esamybe jau yra Kristaus meilės ženklas ir „yra pašaukta duoti nepakeičiamą įnašą evangelizacijai“, jis priminė, kad ir palaimintasis Jonas Paulius II visada patvirtindavo šią šeimos, kaip meilės ir gyvybės bendrijos, atsakomybę Bažnyčios misijoje.

Šeimų sielovada Bažnyčios atnaujinimo kelyje

Sakramentine santuoka pagrįsta šeima jau pati savaime yra geroji žinia pasauliui, o dabartinėje Naujosios evangelizacijos epochoje išmušė misijinės šeimos valanda. Popiežius Benediktas XVI džiaugėsi, kad jo apaštalinio vizito proga Kroatijos vyskupai sušaukė pirmąjį Nacionalinį šeimų susitikimą, kaip svarbiausią šio apsilankymo renginį. Kreipdamasis į hierarchus ir primindamas jų pastoracinį uždavinį ugdyti jaunąsias kartas, Šventasis Tėvas sakė, kad „rengimas santuokai ir šeimų sielovada yra fundamentalus kelias Bažnyčios atnaujinimui bei tautos socialinio audinio gyvybingumo paskatai“. Šis veikimas dar labiau aktualus dėl sekuliarizmo grėsmių šeimai Kroatijoje ir visoje Europoje, kada bandoma Dievą pašalinti iš viešojo gyvenimo erdvės.

Atvirumas gyvybei ir santuokinė ištikimybė

Dėl to suabsoliutinama laisvė be įsipareigojimo tiesai, šlovinama individuali gerovė, grindžiama vien materialinių gėrybių vartojimu ir trumpalaikėmis patirtimis, nekreipiant dėmesio į tarpasmeninių santykių kokybę ir giliąsias žmogiškas vertybes. „Tada meilė yra redukuojama iki sentimentalios emocijos ir instinktyvių impulsų šlovinimo be įsipareigojimo kurti abipusės priklausomybės ilgalaikius saitus be atvirumo gyvybei. Mes esame pašaukti priešintis tokiam mentalitetui!“ – tvirtino popiežius Benediktas XVI. (Tai visuomenės tautų išlikimo klausimas, nes kol nebus sugrąžintas ikisantuokinis skaistumas, kol skyrybos netaps tik reta išimtimi ir kol vidutiniškai šeimoje nebus pagimdomi ir išauginami 3–4 vaikai, tol kalbėti apie faktiškai vykstančio Europos žlugimo sustabdymą yra sunku – M. B.). Šiuo atveju krikščioniškos šeimos konkretus liudijimas yra labai svarbus pabrėžiant žmogiškosios gyvybės nepažeidžiamumą nuo jos prasidėjimo iki natūralios mirties ir santuoka grindžiamo šeimos gyvenimo nepakeičiamumą.

Žinoma, tam reikia ir įstatymų, kurie remtų šeimas, priminė Šventasis Tėvas, paragindamas šeimas ryžtingai ginti savo teises ir krikščioniškąjį tapatumą. „Nepasiduokite mentalitetui, kuris siūlo gyventi susidėjus, kaip pasirengimą santuokai ar netgi jos pakaitalą! – kvietė Benediktas XVI. – Savo gyvenimo liudijimu parodykite, kad yra įmanoma, kaip Kristui, mylėti be išankstinių sąlygų, nebijokite įsipareigojimo kitam asmeniui! Brangios šeimos, džiaukitės tėvyste ir motinyste! Atvirumas gyvybei ženklina atvirumą ateičiai, pasitikėjimą ateitimi, o pagarba prigimtiniam moraliniam įstatymui išlaisvina žmones, bet ne žemina“.

Baigdamas homiliją jis dar kartą pabrėžė, kad šeimos gerovė yra ir Bažnyčios gerovė, bei kad pati Bažnyčia yra didžioji šeimų bendrija, o kiekviena individuali šeima gali būti vadinama „mažąja namų Bažnyčia“. Todėl reikia melsti Viešpatį, kad krikščionių šeimos, kurios savuoju gyvenimu yra pašauktos evangelizuoti, taptų mažosiomis Bažnyčiomis, o bažnytinės bendruomenės vis labiau įgytų šeimos bruožus. Po šv. Mišių prieš kalbėdamas su  jų dalyviais šventadienio vidudienio „Regina Caeli“ maldą, Šventasis Tėvas meldė Švč. Mergelės Marijos užtarimo visoms šeimoms ir patikėjo Dievo Motinos globai rengiamą 7-ąjį pasaulinį šeimų susitikimą, kuris po metų vyks Milane.

Birželio 8 dienos bendrojoje audiencijoje Vatikane prisimindamas praėjusios kelionės į Kroatiją įvykius popiežius Benediktas XVI ypač akcentavo Zagrebe šeimoms aukotų šv. Mišių dvasinę atmosferą, dar kartą pabrėždamas santuokinės ištikimybės liudijimo auklėjamąjį prasmingumą dažnų skyrybų pažeistai visuomenei. Per šią krikščioniškos santuokinės sandoros ištikimybę, su abipuse meile ir parama tiek džiaugsmuose, tiek ir liūdesyje, „vaikai be žodžių išmoksta, kad Dievas yra ištikimas, kantrus, pagarbus ir dosnus meile“, – sakė Šventasis Tėvas. Kita vertus, ši ištikimybė nėra galima be Dievo malonės, be tikėjimo ir Šventosios Dvasios paramos. Todėl Švč. Mergelė Marija be perstojo prašo savo Sūnų tos malonės sutuoktiniams, kad jie tikrai būtų vienas kūnas įvairiuose gyvenimo laikotarpiuose ir išbandymuose.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija