„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (155)

2013 m. spalio 11 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Kas yra didžiausias mokesčių mokėtojas Lietuvoje – Valstybinė mokesčių inspekcija ar tabako ir alkoholio pramonė?

Tikriausiai perskaitę pavadinimą pasukiojote rodomąjį pirštą prie smilkinio. Tačiau neskubėkite. Pažiūrėkime į skaičius ir pasiaiškinkime, kaip jie atsirado. Man jau iki skausmo nusibodo klausytis tų nuolat skelbiamų pasakų žiniasklaidoje. Pastaruoju metu pateikiant didžiausių pastarojo pusmečio mokesčių mokėtojų sąrašus, ir vėl aukštinamos įmonės, kurios su didžiausiais mokesčiais neturi nieko bendro arba turi tiek pat bendro kaip ir Valstybinė mokesčių inspekcija. Pagal skaičiavimo logiką sąrašo viršuje ir apskritai kaip vienintelė didžiausia mokėtoja turėtų būti pripažinta VMI, nes būtent iš jos sąskaitos į biudžetą suplaukia tie milijonai ir milijardai.

Nesutinkate? Tai tuomet pasakykite, kokiu būdu kaip didžiausi mokesčių mokėtojai įvardinami „Orlen Lietuva“ arba UAB „Philip Morris Baltic“? Kiek susiję su jų sumokamais mokesčiais skelbiami skaičiai, kurie iš esmės rodo, kiek buvo sumokėta akcizo, o tai, mielieji, yra visai ne tų įmonių, o galutinių vartotojų mokami mokesčiai.

Tos įmonės tik techniškai perveda akcizą į VMI sąskaitą, nes taip yra lengviau administruoti šį mokestį, nei paskui jį rankioti iš visų smulkių pardavėjų. Beje, šis mokestis yra įskaičiuotas į produkto galutinę kainą ir ją sumoka pirkėjas.

Taigi, pagal tą surinkimo ir techninio administravimo logiką didžiausias mokesčių mokėtojas, be abejonės, yra VMI. Nesutinkate? Gerai, tuomet pažiūrėkime, ką ir kaip sumoka tokie veikėjai, kaip „Philip Morris Baltic“, ir gal jums pasidarys truputį aiškiau. Ši įmonė šiemet skelbiama trečiąja pagal dydį mokesčių mokėtoja, o pernai ji buvo antroji, kaip skelbiama per metus sumokėjusi apie 526 milijonus litų mokesčių. Iš tų mano įvardytų pinigų 111 milijonų litų sudarė pridėtinės vertės mokestis, 2,8 milijono litų – gyventojų pajamų mokestis, 412 milijono litų – tabako akcizas, 3,5 milijono litų pelno mokesčio ir 36 tūkstančiai litų sumokėta į garantinį fondą. Dar jei pažiūrėtume į „Philip Morris Lietuva“ mokesčių struktūrą, pamatytume labai panašų vaizdelį: PVM 16220, GPM 4210783, akcizai 814484, pelno mokestis 2055580, nekilnojamo turto mokestis 127923 Lt. Beje, ši įmonė sugeba susigrąžinti 2692000 litų PVM.

O dabar dar tiksliau apie „Philip Morris Baltic“. Tie šimtai milijonų PVM ir akcizų yra sumokami gyventojų, arba pirkėjų. Gyventojų pajamų mokestis iš esmės irgi yra mokamas pačių darbuotojų. Tas pats yra ir su „Orlen Lietuva“. Kaip labai gražiai pasakė vienas iš bankų analitikų, „ši įmonė didmeninėje rinkoje parduoda didžiąją dalį Lietuvoje suvartojamo kuro, todėl ir sumoka absoliučiai didžiąją akcizų dalį. Jei nebūtų jos, jei Lietuvoje nebūtų gaminamas benzinas ir dyzelinas, kuras būtų importuojamas ir akcizus sumokėtų kitos kuro rinkoje veikiančios įmonės, kai kurios tai ir dabar daro“, – aiškina „Swedbanko“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. Tuomet jei tie šimtai milijonų litų sumokami pirkėjų, tai ką sumoka „Philip Morris Baltic“? Paaiškėja, kad ši įmonė sumoka viso labo 3,5 milijonų pelno mokesčio ir 36 tūkstančius litų į garantinį fondą. Ar jums ne keista, kad besigirianti, jog savo produkcija aprūpina visas Baltijos šalis, „Philip Morris Baltic“ Lietuvos biudžetui sumoka niekingus 3,5 milijonų litų pelno mokesčio? Jei pridėsite ir „Philip Morris Lietuva“, turėsite apie 6 milijonus litų pelno mokesčio. Ir tai nusipelno didžiausio mokesčių mokėtojo titulo? Gerai pažiūrėjus gal kokia lentpjūvė regione sumoka daugiau realių mokesčių nei toks tabako gigantas. Jei dviejų tabako įmonių pelno mokestis sudaro 6 mln litų, tai pelnas siekia tik apie 40 milijonų litų. Vadinasi, 34 milijonai litų išvežami iš Lietuvos tikriesiems šių įmonių savininkams amerikiečiams. Šios dvi įmonės sumoka apie 6 mln litų į biudžetą, 34 milijonus išsiveža lauk iš šalies ir mus palieka tvarkytis su visais vėžiais, infarktais, rūkančiais vaikais, gaisrais ir t.t. Ar mums tai labai apsimoka? Ir šitokias įmones reikia skelbti didžiausiomis mokesčių mokėtojomis?

Dr. Aurelijus Veryga,
Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija