„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (157)

2013 m. gruodžio 13 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Palytėtos amžinybę siekiančios gyvybės gijos

Žvakutės prie paminklo
negimusiems kūdikiams Telšiuose

Renginys Telšių dekanato
šeimos centre

Telšių dekanato šeimos centro iniciatyva, bendradarbiaujant su Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedra ir Telšių ateitininkais, darganotas lapkričio 23-iosios vakaras tapo kupinas ypatingos šviesos. Tą vakarą, kaip ir įvairiu laiku visoje Lietuvoje, vyko Negimusio kūdikio dienos minėjimas, prasidėjęs šv. Mišiomis Šv. Antano Paduviečio Katedroje. Jų metu buvo jungiamasi į bendrą maldą už gyvybės stebuklą, už jos netekusius vaikelius, kenčiančius tėvus, už visus, kurių sprendimai gali padėti išsaugoti vertingiausią pasaulyje turtą – žmogaus gyvybę.

Po šv. Mišių buvo pašventintos žvakės, kurios procesijos metu, lydimos policijos ekipažo, nuneštos prie 2001 metais tuometinės Telšių vyskupijos šeimos centro vadovės Jadvygos Lekavičienės iniciatyva pastatyto paminklo, skirto Negimusių kūdikių atminčiai. Paminklas šį rudenį Telšių dekanato šeimos centro, talkinant jo autoriui skulptoriui Osvaldui Neniškiui, atnaujintas ir minėjimo metu Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedros administratoriaus kun. Domo Gatauto pašventintas. Prie paminklo sušvito simbolinis eisenos dalyvių atneštų raudonų žvakelių ratas, primenantis, kad Viešpaties Gailestingumas ir šviesa gali išsklaidyti net pačias juodžiausias tamsybes. Paminklo idėją autorius aiškina kaip galimybę atgyti su Kristumi: „Dvi širdys – apačioje gyva (raudono akmens) širdis ir viršuje – deformuota, negyva (pilko akmens). Negyvąją per maldą ir atgailą gali atgaivinti kenčianti ir prislėgta gyvoji širdis“.

Po procesijos, kurios kelią nuėjo net 5 dalyvių kartos (mažiausiai vos treji, o vyriausiajai – netgi 91 metai), Telšių vyskupijos jaunimo centre įvyko renginys-minėjimas „Gyvybės gijos“. Į salę įeinančiųjų žvilgsniai nukrypo „už gyvybę“ degančių žvakučių (negimusių kūdikių) ir minkštų vaikiškų žaislų (gyvenančių ir džiugiai žaidžiančių vaikų) simbolių dekoracijas. Minėjimą pradėjo subtiliai jautri Telšių Žemaitės dramos teatro Inos Levickienės choreografinės studijos šokėjų Emilijos ir Emos bei Telšių dekanato šeimos centro kūrybinė kompozicija „Angelas“. Vakaro metu mintimis apie gyvybę, paminklo Negimusių kūdikių atminčiai idėjos įgyvendinimą dalijosi Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedros administratorius kun. D. Gatautas, ilgametė Telšių vyskupijos šeimos centro vadovė Jadvyga Lekavičienė, Pal. Jono Pauliaus II mintis apie absoliučią gyvybės vertę skaitė ir žvakutes „už gyvybę“ prie simbolinio Švč. Mergelės Marijos altorėlio padėjo minėjimo dalyviai. Ir Katedroje Šv. Mišių metu, ir prie paminklo, ir minėjimo metu šlovinimo giesmes giedojo Telšių ateitininkai. Minėjimo pabaigoje visiems dalyviams buvo įteiktos Pal. Jono Pauliaus II mintys, kad kasdieniame kelyje turėtų galimybę pamąstyti apie gyvybės vertę.

Vakaras baigėsi Telšių dekanato šeimos centre surengta agape, kurioje pasidalinta prisiminimais, išgyvenimais, padėkomis už gyvenimo dovaną ir dvasinę bendrystę. Organizatoriai džiaugėsi visą vakarą talkinusiomis savanorėmis – Žemaitijos kolegijos Telšių fakulteto Socialinio darbo studijų programos studentėmis Egile, Akvile ir Simona, jų dėstytoja Vidute.

Atsisveikinant jautėsi, kad vakaro dalyviai išsineša ypatingą pagarbą gyvybei ir subtilų pojūtį, jog jų dvasia palytėjo amžinybę siekiančias gyvybės gijas.

Irena Daubarienė,
Telšių dekanato šeimos centro savanorė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija