„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (160)

2014 m. kovo 14 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Iš pusšimčio daugiavaikių šeimų automobilių – vos vienas tvarkingas

Daugiavaikių šeimų asociacija (DSA) „Mes“ surengė netradicinį, bet naudingą renginį – „Saugi mašina – saugi šeima“. Jo metu buvo patikrinta beveik pusšimtis daugiavaikių šeimų automobilių, iš kurių techniškai tvarkingas pasirodė esąs vos vienas. Renginio partnerio autoserviso „Jutus“ specialistai tarp dažniausiai pasitaikiusių bėdų minėjo įvairių techninių skysčių prasiskverbimą ir trūkumą, diskų ir lankstų susidėvėjimą, guminių įvorių plyšimus ir perdegusias lemputes. Pasak renginio iniciatorės, Daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes“ įkūrėjos Jurgitos Pocienės, mintis organizuoti tokį renginį kilo pradėjus braškėti jos pačios automobiliui. „Automobilio patikra kainuoja, o dabar visi dar ir tokie užsiėmę, kad kartais nebekreipia dėmesio į visokius neįprastus garsus. Kai nuvažiavau į servisą, paaiškėjo labai daug negerų dalykų. Va tada ir pamaniau, kad daugelis mamų ir tėvų dažnai tiesiog numoja ranka į automobilio būklę: kol važiuoja, tol gerai“, – sakė keturių vaikų mama.

Sumanymo idėja pasiteisino su kaupu: nors gana smarkiai gnybė šaltukas, nuo pat ankstaus ryto vykusios akcijos metu autoservise iš viso buvo patikrinti 48 automobiliai, dauguma jų, vairuojami moterų. Tiesa, iš visų patikrintų automobilių tik vienas buvo techniškai tvarkingas – net ir renginį vedusio penkių vaikų tėčio Jono Radzevičiaus mašinoje meistrai aptiko bėdų. „Daugumos automobilių problemos panašios: skverbiasi tepalai ir kiti techniniai skysčiai, trūksta tepalų, stabdžių ar aušinimo skysčių, susidėvėję stabdžių diskai ir lankstai, įplyšusios įvorės, o dauguma lempučių – perdegusios“, – nenuilsdamas vardijo vienas iš autoserviso „Jutus“ savininkų Zbignev Savosto, pats auginantis tris vaikus. Kad vaikų turintys vairuotojai ir ateityje nepamirštų reguliariai rūpintis savo automobilių technine būkle, dviem renginio dalyviams atiteko po 100 Lt vertės dovanų kuponą autoserviso „Jutus“ paslaugoms. Net dešimt teisingai atsakiusių į renginio vedėjo klausimus laimėjo po kuponą, su kuriuo įmonėje „Švaros broliai“ galės nuplauti ir nuvaškuoti automobilį. O bene geidžiamiausias prizas – moderni „Britax“ automobilinė kėdutė iš parduotuvės „Kotryna“ – atiteko trijų vaikų mamai Ritai Kubilienei.

2012 metų rudenį įkurtos Daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes“ tikslas – suburti darnias, visaverčiais žmonėmis vaikus auginančias gausias šeimas, kurios savo kasdieniais darbais ir poelgiais iškalbingai liudija atsakingą tėvystę. „Mes“ balsiai sako, kad šiandien daugiau negu tris vaikus auginantys tėvai nepelnytai nuvertinami ir laikomi socialiai neatsakingais, neva šeimos planavimo įgūdžių stokojančiais asmenimis. „Mes“ teigia, kad auginti tris ir daugiau vaikų yra tvirtas ir apgalvotas tėvų pasirinkimas, kuriam ryžosi ne gviešdamiesi tariamos valdiškos naudos, o vedami savo širdies balso. „Mes“ siekia atpažinti vaikų talentus ir padėti jiems skleistis išmintingiems pedagogams padedant. „Mes“ stengiasi rasti būdų, kaip padėti tiems, kurių šeimos finansinė padėtis šiandien riboja kryptingo gabių vaikų lavinimo galimybes.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija