„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (161)

2014 m. balandžio 11 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Būkite po vieną skraidantys ereliai, o ne pulkais skraidančios varnos

Evelina Valiulytė

Kun. Robertas Gedvydas Skrinskas

Robertas Gedvydas Skrinskas – kunigas, Domeikavos ir Lapių klebonas, važinėjantis po Lietuvos mokyklas su turininga paskaitininko programa apie priklausomybių žalą ir blaivaus bei sveiko gyvenimo naudą ir džiaugsmą. Dvasininkas sutiko pasidalinti savo žiniomis ir prisidėti prie www.sveikuoliai.lt projekto „Aš – už sveiką Lietuvą“.

Jauni žmonės dar nesupranta, kaip stipriai jie sau gali pakenkti

Kunigas yra paruošęs efektyvią prevencinę programą vyresnių klasių mokiniams ir studentams apie alkoholio, rūkymo, narkotikų žalą ir neatlygintinai skaito tokias paskaitas visos Lietuvos mokyklose. „Paskaitas skaitau mokiniams nuo 8 klasės, nes norisi šią informaciją jiems perteikti kuo jaunesniame amžiuje, kad užkirstume kelią pačiose ištakose. Mokinių įsigilinimas priklauso ir nuo vietovės, miesto ar net rajono, kur tas paskaitas skaitau, ir nuo mokinių amžiaus: jeigu devintokams dar nelabai įdomu, kaip vystosi geriančių tėvų vaisius įsčiose, tai dvyliktokai jau klausosi atidžiau“, – šypsosi pašnekovas.

Blaivybė istorijoje

„Ciceronas yra pasakęs, jog geriausia mokytoja yra istorija. Taigi ir reikėtų atsižvelgti į tai. Mykolas Lietuvis viduramžiais išleistoje knygoje „Apie totorių, lietuvių ir maskvėnų papročius“ rašė: jeigu Lietuva ir toliau gers, ji žlugs. Deja, niekas į tai neatsižvelgė, ir pati to meto galingiausia Europos valstybė LDK buvo padalinta. Kai vyskupas Motiejus Valančius 1858 metais išblaivino Lietuvą, po kelerių metų žmonės atsitokėjo, ir 1863 metais suorganizavo sukilimą už laisvę. Kitas pavyzdys – caras Nikolajus 1914 metais įvedė „sausą“ įstatymą. Praėjus tik ketveriems metams po to, žmonės mobilizavosi į Lietuvos tarybą, ir 1918 m. vasario 16 d. pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės aktą. Ir dar – Michailo Gorbačiovo iniciatyva buvo apribotas alkoholio vartojimas ir pardavimas, ir po kelerių metų žmonės susibūrę į Sąjūdį, 1990 m. kovo 11 d. paskelbė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą. Štai kokius pasiekimus mums gali suteikti blaivybė“, – įsitikinęs dvasininkas.

Vartojimo priežastys ir pasekmės

Kunigas sako, kad yra skirtingos alkoholio vartojimo priežastys. „Jeigu žmogus savo širdyje neturi Dievo, tada tą tuštumą bando įvairiais būdais užpildyti. Jis mano, jog tai – malonumai, o iš tiesų – traukimas į liūną. Kita priežastis yra ta, jog alkoholis yra narkotikas. Dar 1974 metais Pasaulio sveikatos organizacijos 27-ojoje sesijoje pareikšta, jog etilo spiritas priklauso stipriai veikiantiems narkotikams. Dar viena tokio besaikio alkoholio vartojimo priežastis – prieinamumas. Jeigu, pavyzdžiui, Švedijoje viena alkoholio parduotuvė tenka 30000 žmonių, tai Lietuvoje viena alkoholio parduotuvė skirta maždaug 250 žmonių. Įvertinkite, koks skirtumas. Ir pas mus nepilnamečiai alkoholio gali gauti pakankamai lengvai. O juk kuo jaunesnis paragauja alkoholio, tuo didesnė tikimybė, kad jis taps alkoholiku“.

Klebonas kompiuterio ekrane rodo vaizdus ir nuotraukas apie alkoholio padarytą žalą ir sukeltas pasekmes: vaikų išsigimimų priežastis – tėvų alkoholio vartojimas prieš nėštumą ar jo metu, ir ne šiaip rimtų alkoholikų tėvų, o „saikingai“ vartojančių. „Kaip žmonės nesupranta, jog įtikinimas „saikingai“ vartoti alkoholį yra tik metodas įtraukti žmones į alkoholizmo liūną? Kaip galima vartoti nuodus saikingai? Kodėl tėvai nemoko vaikų saikingai muštis, kultūringai vogti? – retoriškai klausia pašnekovas – šiais laikais jau visi supranta, kad heroinas ar kokainas veikia stipriai ir negrįžtamai, narkotikai įtraukia ir nebepaleidžia, tačiau kodėl nėra formuojamas toks pat požiūris ir į alkoholio vartojimą?“

Geriausia prevencija prieš rūkymą – pasekmių viešinimas

Klebonas pasakoja įvairius faktus apie rūkymo žalą ir prevencines priemones. „Ar žinojote, jog tabako dūmai yra keturis kartus nuodingesni negu sunkvežimio išmetamosios dujos – juose yra daugiau kaip tūkstantis cheminių nuodingų sudedamųjų dalių. Mokslininkai ištyrė, jog geriausia prevencinė priemonė – pasekmių viešinimas. Todėl moksleiviams ir rodau įvairias nuotraukas, kaip nuo rūkymo sukirmija dantys, susergama gerklės, lūpų, nosies vėžiu. Rūkančioms mergaitėms raukšlėjasi ir pagelsta oda, slenka ir silpsta plaukai. Per metus rūkančio žmogaus plaučiuose nusėda maždaug pusė stiklinės dervos. Geram regėjimui bei augimo procesui būtinas vitaminas A. Tabakas organizme naikina vitaminą A, štai dėl ko žinoma, jog rūkančių vaikų ar paauglių augimas sulėtėja arba visiškai sustoja“, – pasakoja kunigas, rodydamas įvairias nuotraukas, kaip atrodo rūkančių moterų oda, kaip tabakas ir nikotinas paveikia organus bei kūno dalis.

Nebijokite išsiskirti

Klebonas mokiniams ir studentams stengiasi duoti patarimų bei remiasi tokiais pavyzdžiais, kurie jiems būtų suprantami ir aiškūs. „Prisimenate tą kietuolį kaubojų iš reklamos, kuris reklamuodavo cigaretes? Ta reklama dingo iš televizijos ekranų anksčiau, nei buvo uždrausta tabako reklama todėl, kad tas aktorius mirė nuo plaučių vėžio. Nebijokite išsiskirti iš minios, nepasiduokite bandos jausmui, būkite unikalūs. Jeigu kiti sakys: pabandyk, nebūk balta varna, jūs galite atsakyti, kad varnos skraido būriais, o ereliai – po vieną. Pasirinkite būti ereliais, o ne varnomis“, – šypsosi kun. R. G. Skrinskas.

Asmeninio archyvo nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija