„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (161)

2014 m. balandžio 11 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Purpurinė diena – sergantiems epilepsija

Džiuljeta Kulvietienė

Epilepsijos psichosocialinio
konsultavimo centro
vadovė dr. Polina Šedienė

Kaune buvo paminėta Purpurinė diena – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos  Neurologijos klinika, Epilepsijos psichosocialinio konsultavimo centras pakvietė epilepsija sergančiuosius, jų artimuosius ir medikus į „Lietuvos Caritas“ vykdomo projekto „Epilepsijos psichosocialinio konsultavimo centras“ pristatymą bei diskusiją.

Epilepsijos psichosocialinio konsultavimo centro vadovė dr. Polina Šedienė paminėjo, kad „epilepsija yra viena dažniausių lėtinių nervų sistemos ligų, bet kalbama apie ją nepakankamai“.

Neurologijos klinikos Neurodegeneracinių ligų sektoriaus vadovė prof. Nerija Vaičienė-Magistris papasakojo, kad idėja minėti Tarptautinę purpurinę dieną gimė JAV. Pasaulyje epilepsija serga 50 milijonų žmonių. Europoje serga 6 milijonai, Lietuvoje – apie 18 tūkst. Norint paskatinti atkreipti visuomenės dėmesį į sergančiųjų epilepsija ir jų artimųjų problemas, 2009 metais buvo inicijuota Purpurinė diena. Prof. N. Vaičienė-Magistris pabrėžė pačių pacientų ir jų draugijų bei organizacijų veiklos reikšmę. Profesorei pritarė Neurologijos klinikos Vaikų epileptologijos sektoriaus vadovė prof. Milda Enzinienė.

Dr. P. Šedienė papasakojo apie naująjį projektą, vykdomą Kaune, kalbėjo apie projekto psichosocialinius aspektus. „Dėl priepuolių rizikos sergantiesiems tenka laikytis kai kurių saugaus gyvenimo taisyklių. Kartais dėl žinių stokos visuomenėje pasireiškia nepagrįstos baimės, bereikalingi ribojimai, klaidingos nuostatos, keliančios psichologinę įtampą ir trikdančios natūralų sergančiųjų epilepsija visuomeninį gyvenimą. Tylėjimas ir nežinia palaiko baimę, baimė palaiko nežinią ir tylėjimą“, – sakė dr. P. Šedienė ir kvietė kalbėti šia tema. Pasak jos, išsakyti rūpesčiai ir dvejonės padės išsklaidyti nežinomybę, keisti visuomenės požiūrį į epilepsiją, leis epilepsija sergantiesiems jaustis saugiau ir jaukiau. Beje, dr. P. Šedienė koordinuoja „Lietuvos Caritas“ projektą „Epilepsijos psichosocialinio konsultavimo centras“.

Planuojama pradėti vykdyti projektą „Pagalba sergantiems epilepsija“. Be tiesioginės socialinės pagalbos, raginama atviriau kalbėti apie šią ligą ir susijusias su ja problemas, supažindinti su šia liga visuomenę, viešai kalbėti apie epilepsijos formas bei gydymą, gyvenimą su ja.

Epilepsija yra lėtinis neurologinis smegenų funkcijų sutrikimas, pasireiškiantis besikartojančiais epilepsijos priepuoliais. Ši liga iš esmės pakeičia žmogaus gyvenimą, nes priepuoliai gali kilti bet kuriuo metu ir bet kurioje vietoje – tai suvaldyti neįmanoma, dėl to atsiranda diskomfortas, kinta asmens santykiai su aplinka, kitais žmonėmis. Epilepsija serga apie 1 proc. Lietuvos gyventojų. Panašiai yra daugumoje pasaulio šalių. Šia liga galima susirgti labai netikėtai, bet kuriuo amžiaus tarpsniu, todėl su ja sunku susitaikyti ir priprasti prie pasikeitusio gyvenimo.

Projektas „Epilepsijos psichosocialinio konsultavimo centras“ skirtas padėti epilepsija sergantiems žmonėms ir jų artimiesiems. Dr. P. Šedienė ragina pagalbos kreiptis mob. tel. 8 646 37802 arba el. paštu:

caritas.epilepsija@gmail.com.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija