„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. lapkričio 16 d., Nr. 11 (96)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunojo kūrėjo darbai

Rūta AVERKIENĖ

Kun. Pranciškus Čivilis
ir jaunasis skulptorius
Mindaugas Vyšniauskas

Jaunojo kūrėjo prakartėlė

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta varėniškio Mindaugo Vyšniausko trisdešimt dviejų skulptūros darbų paroda. Šio Varėnos „Ryto“ vidurinės mokyklos vienuoliktos klasės moksleivio, Varėnos kultūros centro jaunimo dailės studijos „Kadagys“ auklėtinio darbai nustebino ir sužavėjo savo branda ir vidine raiška.

Gausiai į parodą susirinkę autoriaus mokytojai, draugai, varėniškiai sveikino jaunąjį kūrėją ir linkėjo jam sėkmingos kūrybinės kloties.

Pats jaunasis menininkas, pristatydamas pirmąją autorinę savo darbų parodą, buvo šykštus bet kokiems apibendrinimams, tepasakęs, jog drožti pradėjo studijoje „Kadagys“ ir kad labiausiai jį vilioja mitologinė ir istorinė tematika.

Mindaugo mokytojas, „Kadagio“ vadovas Algimantas Juškevičius, pristatydamas savo auklėtinio skulptūrų parodą, sakė, kad ji ypatinga, nes šalyje nėra atvejo, kad visuomenei su tokio meninio lygio kūrybiniais darbais prisistatytų toks jaunas kūrėjas. Ši paroda ypatinga dar ir tuo, kad su ja jaunasis skulptorius priimamas į gausų Varėnos krašto kūrėjų būrį, kuriame jau yra per keturiasdešimt menininkų.

Parodos autorių pasveikino ir geros kūrybinės kloties palinkėjo Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Alytaus skyriaus pirmininkė Audronė Lampickienė sakė esanti apstulbusi, jog šiuos brandžius darbus sukūrė toks jaunas žmogus.

Parodoje dalyvavęs Senosios Varėnos parapijos klebonas kun. Pranciškus Čivilis priminė Hipokrato sentenciją, kad „gyvenimas trumpas, o menas – amžinas“ ir palinkėjo neprarasti ryšio su pačiu didžiausiu kūrėju – Dievu bei padovanojo Mindaugui sėkmę nešantį rožinį.

Varėnos muzikos mokyklos dailės mokytoja Dalia Šemeškienė pastebėjo, kad Mindaugui skirta pasirinkti skulptoriaus kelią, kuris yra labai sunkus, ir palinkėjo sukurti daug gražių darbų.

Varėnos „Ryto“ vidurinės mokyklos mokytojai pasidžiaugė sėkminga savo mokyklos auklėtinio kūrybinio kelio pradžia ir padovanojo dėžę įrankiams susidėti. Jaunąjį skulptorių sveikino ir draugai.

Pasak Mindaugo mokytojo Algirdo Juškevičiaus, per ketverius metus jo auklėtinis sukūrė apie 50 skulptūrų, kaukių, bareljefų ir suvenyrų. Jo darbuose – ryškus liaudies drožybos paprastumas ir vidinė rimtis. „Jaunasis menininkas jau turi savo stilių, bet kartu ieško platesnių raiškos galimybių...“, – sakė A.Juškevičius.

Ypatinga Mindaugo kūrybos sritis yra Prakartėlės. Nuo 2004 metų kiekvieną rudenį jis sukuria po skulptūrinę kompoziciją respublikiniam prakartėlių konkursui.

Dar 2004 metais Mindaugo Vyšniausko skulptūrinė kompozicija „Prakartėlė“ respublikiniame prakartėlių konkurse Rokiškyje įvertinta premija ir publikuota geriausių darbų kataloge. Jis savo darbus yra pristatęs įvairiuose konkursuose, mugėse ir šventėse.

Jau tapo gražia tradicija, kad jaunojo kūrėjo prakartėlės puošia Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią prieš šv. kūčias. Ir kiti jo kūrybiniai darbai yra apdovanoti įvairiais diplomais ir prizais. Šiemet drauge su profesionaliais skulptoriais M.Vyšniauskas debiutavo grybų šventės metu sukurtų skulptūrų aukcione-varžytuvėse „Dzūkelis“.

Mindaugo Vyšniausko autorinė paroda – ryškus jaunojo kūrėjo prisistatymas visuomenei ir įsijungimas į Varėnos krašto kūrėjų būrį.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija