„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. lapkričio 16 d., Nr. 11 (96)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prasminga savaitgalio stovyklėlė

Nijolė Kulėšienė

Kartu su Pirmajai Komunijai
besiruošiančiais vaikais keliavo
klebonas kun. Renaldas Šumbrauskis

Vytautas Andziulis
su Karmelitų parapijos vaikais

Žygis Kauno marių pakrante

Karmelitų parapijos vaikai
svečiuojasi Palemono parapijoje

Spalio 28 d. Šv. Kryžiaus (Karmelitų) parapijos vaikai, besiruošiantys Pirmajai Komunijai, dalyvavo savaitgalio stovyklėlėje. Stovyklėlės projektą, pagal giesmės žodžius „Laikyki, Marija, mus savo globoj“ rengė parapijos klebonas kun. Renaldas Šumbrauskis. Šis projektas skirtas Švč. M. Marijos apsireiškimo Šiluvoje 400 metų jubiliejui paminėti. Klebonui mielai talkino neokatekumenų bendruomenės jaunimas bei parapijos katechetė.

Sekmadienio rytą vaikai su savo tėveliais dalyvavo vaikų ir jaunimo šv. Mišiose, meldėsi už tikinčias šeimas bei Švč. Mergelės Marijos kvietimą garbinti jos Sūnų Jėzų. Vaikai, vadovaujami parapijos jaunimo, dalyvavo šv. Mišių liturgijoje. Mergaitės mokėsi giedoti, o berniukai patarnavo prie altoriaus. Tėveliams ir vaikams buvo išdalinti lankstinukai su šv. Mišių eiga, kuriuos parengė pats klebonas. Ši paprasta priemonė padeda tiek vaikams, tiek tėveliams greičiau įsijungti į liturgiją švenčiant šventąsias Mišias.

Atsisveikinę su tėveliais, klebono palaiminti, vaikai kartu su klebonu, katechete, jaunimo grupele, bažnyčios ministrantais išvyko į netoli Kauno esantį Salių kaimą, kur po Vytauto Andziulio namu nuo 1980 metų veikė pogrindinė spaustuvė – leidykla, kurioje buvo spausdinami sovietmečiu uždrausti religiniai leidiniai. Sodybos šeimininkas ir spaustuvės įkūrėjas mielai papasakojo vaikams apie šią dabar jau Vytauto Didžiojo karo muziejaus padaliniu tapusią pogrindinę spaustuvę, kurioje veikia iškiliosios spaudos ekspozicija, renkami visoje Lietuvoje leisti pogrindiniai leidiniai. Vytautas Andziulis ne tik atsakinėjo į vaikų beriamus klausimus, bet ir vedžiojo po šiltnamio viduje, po vandens baseinu įrengtą spaustuvę, parodė spausdinimo mašiną, šriftą, kuriuo jis pats rinko įvairius leidinius, tarp jų ir vyskupo K. Paltaroko „Tikybos pirmamokslį“, kuris buvo atspausdintas 32000 egzempliorių tiražu, maldaknygę „Garbė tau, Viešpatie“, išleistą 32 kartus maždaug 5500 egzempliorių tiražu, bei daugelį kitų leidinių. Visi dėkojo sodybos šeimininkui už įdomią ekskursiją ir nusifotografavo su juo prie sodybos.

Toliau jaunieji keliautojai pro S. Nėries muziejų, nuo Kauno marių skardžio pasigėrėję rudenine gamta, pasiekė Palemono parapiją. Švč. M. Marijos Rožančiaus Karalienės parapijos bažnyčioje stovyklautojus pasitiko pats parapijos klebonas kun. Massimo Bianko, SDB. Klebonas pravedė ekskursiją bažnyčios viduje, padovanojo vaikams ir jaunimui saleziečių vienuolių religinės spaudos leidinių ir pakvietė visus bendrai maldai prie stebuklingosios Švč. Mergelės ašarojančios statulos sukalbėti bendrą maldą kaip padėkos ženklą už stovyklėlės projekto įgyvendinimo sėkmę, prašant jos užtarimo ir globos vaikams besiruošiantiems Pirmajai Komunijai.

Palemono parapijos jaunimas sutiko svečius karšta arbata, sumuštiniais ir bandelėmis. Prie bendro stalo visi giedojo padėkos maldą už suteiktas gėrybes ir susikibę rankomis kalbėjo Viešpaties maldą.

Paskui vyko naujų giesmių pamokėlė, kurią vedė Karmelitų neokatekumenų grupės ir Palemono parapijos jaunimas. Palemono parapijos klebonas visus pradžiugino savo dainomis, kurioms pats pritarė gitara. Kito užsiėmimo metu vaikai žaidė įvairius žaidimus religine tematika, juose mielai dalyvavo ne tik jaunimas, bet ir abiejų parapijų klebonai.

Nepastebimai prabėgo tos valandos ir baigiantis dienai visi vėl sėdo prie bendro stalo, vaišinosi atsivežtomis tėvelių suruoštomis vaišėmis, dėkojo svetingiems šeimininkams už patirtą džiaugsmą, šiltą priėmimą. Pavargę, bet laimingi ir pilni įspūdžių vaikai skubėjo į namus apkabinti savo tėvelių.

Dėkojame Karmelitų parapijos klebonui kun. R.Šumbrauskiui už šią puikią idėją ir turime viltį, kad į tokias savaitgalio stovyklėles ateityje galėsime įtraukti ne tik vaikus, bet ir jų tėvelius.

Kaunas

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija