„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. vasario 8 d., Nr. 2 (99)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Šeimų šventei Šiaulių arenoje buvo ankšta

Inesė Ratnikaitė

Sutuoktiniai iškilmingai
atnaujino santuokos įžadus
Juozo DapŠausko nuotraukos

Šokio studija „Želmenėliai“
su baleto soliste Loreta Bartusevičiūte

Šv. Mišių aukoje dalyvavo
per 5000 žmonių

Saleziečių jaunimas ir katalikų
bendruomenė „Gyvieji akmenys“
pristatė miuziklą
„Jis sugrįžo, šventė bus“

Šventę vainikavo operos
solisto Virgilijaus Noreikos daina

Šeimoms Šiaulių vyskupijoje nuo 2000 metų kasmet dovanojama viena gražiausių vyskupijos švenčių. Susirenka vaikai, tėvai, seneliai iš visų vyskupijos parapijų, atvyksta šeimų ir iš kitų Lietuvos vyskupijų. Idėjos autorius bei šventės globėjas Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis nuolat rūpinasi šeimomis, steigia krikščioniškų šeimų būrelius, dažnai juose lankosi, padeda spręsti problemas, kartu meldžiasi. Organizaciniais Šeimos šventės darbais rūpinasi Šiaulių vyskupijos Šeimos centras.

Šiais metais Šeimų šventė, kurios šūkis: „Kurkime dangų žemėje“, vyko Kristaus apsireiškimo, Trijų Karalių dieną. Visose vyskupijos parapijose šv. Mišios buvo aukojamos anksčiau, kad kunigai su parapijiečiais turėtų galimybę atvykti į Šiaulius ir švęsti kartu tiek Kristaus apsireiškimą, tiek šeimų ir tarpusavio bendrystę. Pirmą kartą šv. Mišios buvo aukotos bei meninė šventės dalis vyko didžiulėje Šiaulių arenoje. Anksčiau šventės vykdavo kultūros ir laisvalaikio centre „Saulė“, tačiau dėl vietos stokos buvo nutarta persikelti į daugiau nei 5000 vietų turinčią areną. Buvo išdalinta 4500 kvietimų, vėliau – dar 1000, o norinčiųjų nemažėjo. Nepraradę vilties, į šventę atėjo ir be kvietimų. Prie įėjimo vyko graži akcija: žmonės atsinešė ir atidavė draugų, pažįstamų, dėl vienokių ar kitokių priežasčių negalėjusių atvykti, kvietimus. Galiausiai ir tie, kuriems kvietimų nebeliko, buvo įleisti. Šiaulių miesto meras Genadijus Mikšys šventės dalyvius pavadino istorinio įvykio liudytojais, nes uždaroje patalpoje vienu metu šv. Mišių aukoje dalyvavo daugiau nei 5000 žmonių.

Šventė prasidėjo 12 valandą Viešpaties šlovinimu. Renginio vedėjas brolis domininkonas kun. Pijus kvietė visus kartu su Kretingos pranciškonų jaunimu šlovinti Aukščiausiąjį. Giesmės bei brolio Pijaus pamąstymai apie Dievo meilę žmonėms, Išganytojo troškimą, kad gyvenimo kovose būtume laimėtojais, apie kasdienės maldos motyvus ir sąžinės sąskaitą padėjo susikaupti Eucharistijos šventimui. Šv. Mišios buvo nepaprastai iškilmingos. Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ir daugiau kaip 40 kunigų jas aukojo už vyskupiją, kad Viešpats laimintų visas šeimas. Šv. Mišių metu giedojo vyrų choras „Skliautai“.

Šiaulių vyskupas pamokslo metu kalbėjo apie šeimos šventumą ir santuokos svarbą. Ganytojas citavo popiežiaus Benedikto XVI mintį, kad „kiekvienas, griaudamas šeimos instituciją, griauna taiką pasaulyje“. Jei mūsų šeimos bus tvirtos, sakė vyskupas, turėsim nepaprastai gražią tėvynę Lietuvą.

Svarbu pasiryžti vykdyti Dievo valią ir su džiaugsmu eiti ten, kur veda Kristus. Nusisukimas nuo Viešpaties atveria kelius tragedijoms. Svarbus ir Prezidento, Vyriausybės dėmesys. Būtina rūpintis gausiomis šeimomis, kad Lietuva augtų, o ne mažėtų.

Po pamokslo sutuoktiniai iškilmingai atnaujino santuokos įžadus. Šventėje dalyvavusi Seimo narė Rima Baškienė pasidžiaugė naujais tyrimo rezultatais: du trečdaliai Lietuvos gyventojų remia tradicinę santuokinę šeimą. Gyventi santuokoje – tai gyventi atsakingai, teigė Seimo narė, išsakydama troškimą, kad Seimo darbas būtų nukreiptas į šeimos stiprinimą.

Turtinga meninė renginio programa prasidėjo giesme, skirta Dangaus Karalienei. Originaliai gėrio, grožio ir judesio pamoką diktavo šokio studija „Želmenėliai“ kartu su baleto soliste Loreta Bartusevičiūte. Dainomis džiugino dvidešimtmetį neseniai minėjęs „Ro-ko-ko“ ansamblis. Ovacijomis buvo palydėti Veronika Povilionienė ir Saulius Balandis, garsusis „Dailėlio“ choras ir Gytis Paškevičius. Iš Kauno atvykęs saleziečių jaunimas ir katalikų bendruomenė „Gyvieji akmenys“ pristatė miuziklą „Jis sugrįžo, šventė bus“, pastatytą sūnaus palaidūno motyvais. Šventę daina vainikavo operos solistas Virgilijus Noreika. Paskutinę giesmę, kurioje prašoma Viešpaties palaimos gyvenimo kelionėje, giedojo visa salė. Iš išeinančių žmonių lūpų girdėjosi pasigėrėjimo, džiugesio žodžiai. Jie geriausiai patvirtino Šiaulių apskrities viršininko Alvydo Šedžiaus šventės metu išsakytą mintį, kad tai turėtų būti pagrindinė Šiaulių apskrities šventė.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija