„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. vasario 8 d., Nr. 2 (99)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Religinės poezijos skaitovų ir piešinių konkursai

Birutė Nenėnienė

Religinės literatūros skaitymo
konkurso laureatai ir jų mokytojai
su prel. Vytautu Gustaičiu

Jau daug metų Vilkaviškio dekano prel. Vytauto Gustaičio iniciatyva rengiamas dekanato moksleivių religinės literatūros skaitymo konkursas „Verba mea auribus percipe, Domine“ („Išgirsk mano žodžius, Viešpatie“). Šiemetinis konkursas yra vienas iš pirmųjų renginių, skirtų artėjančiam Vilkaviškio Katedros konsekracijos 10-mečiui.

Nežiemiška viduržiemio sekmadienio (sausio 20 dienos) popietė Vilkaviškio parapijos salėje prasidėjo dieviška melodija – Gintarės Jautakaitės daina „Viešpaties lelija“. Ją atliko mokytoja Vilma Anelauskienė su vyru Virgilijum, pritardami gitaromis. Skaitovų konkurso laureatų pasirodymo pabaigoje taip pat nuskambėjo šio dueto atliekama daina „Kalėdinis džiaugsmas“ (žodžiai kun. Valerijaus Rudzinsko, muzika V. Anelauskienės). Programos viduryje savo kūrinį „Jūra“ pianinu paskambino jų dukrelė Kornelija.

Laureatus, mokytojus ir jų pasiklausyti bei palaikyti atėjusius tėvelius bei senelius pasveikino Švietimo skyriaus vedėjo pareigas laikinai einanti Alma Finagėjevienė.

Prel. V. Gustaitis išreiškė džiaugsmą, kad ir jam, ir vyresniosios kartos žmonėms, atėjusiems pasiklausyti konkurso laureatų, džiugu matyti, kad dar yra jaunų žmonių, vaikučių, kurie žino Dievo vardą ir jį taria savo širdimi. To nebūtų, jei nebūtų mokytojų, kurie padėjo jauniesiems skaitovams pasirinkti. Jis atskirai dėkojo kiekvienam mokinius ruošusiam mokytojui (jų, laureatus atlydėjusių iš įvairių mokyklų, buvo net šešiolika), prisiminimui įteikdamas po knygą. Taip pat pastebėjo, jog prieš konkursą mokytojai veltui aimanavo nesurasią religinių tekstų. Tai ir buvo menas iš mažai surasti tai, kas miela ir artima širdžiai.

Prelatas kiekvienam skaitovui įteikė po specialų diplomą ir saldų prizą, kuriam lėšų skyrė verslininkai. Šio tradicinio konkurso pirmajame etape dalyvavo apie šimtas skaitovų. Komisija, sudaryta iš pirmininko prelato V. Gustaičio ir pedagogų V. Anelauskienės ir J. Vaščėgos, į laureatų programą atrinko apie penkiasdešimt ryškiausiai pasirodžiusių. Tarp kūrinių buvo ir trys kompozicijos.

Kai kuriems skaitovams pirmajame ture sekėsi geriau. Laureatų pasirodyme ne vieną sukaustė jaudulys, sudrebinęs balsus ir užmaršinęs tekstų žodžius. Į klausytojų širdis pasibeldė nesikartojantys posmai: B. Brazdžionio „Viešpaties žingsniai“, „Aš žinau“, L. Narbuto „Marijos vardas“, B. Ferrero „Arti liepsnos“, Lacrimos „Aušros Vartų Gailestingumo Motinai“, B. Kondrato „Mano angeliukas“, M. Kontrimaitės „Žolinė“ ir kt. Juos skaitė mažiausi dalyviai: pirmokė Kotryna Rakauskaitė iš Gižų Kazimiero Baršausko pagrindinės mokyklos, antrokas Arnas Čebanauskas iš Žaliosios Vinco Žemaičio pagrindinės mokyklos Lauckaimio skyriaus, taip pat antrokė Ieva Šataitytė iš Vilkaviškio Salomėjos Nėries vidurinės mokyklos, trečiokė Ina Baradinskaitė iš Vilkaviškio pagrindinės, ketvirtokės Agnė Bernotaitė ir Deimantė Misiūnaitė iš Žaliosios pagrindinės ir Vilkaviškio „Aušros“ mokyklų, penktokas Algirdas Karpavičius iš Vilkaviškio Salomėjos Nėries vidurinės mokyklos bei vyresni: Justas Gečas iš Vilkaviškio pagrindinės, aštuntokė Eglė Tamašauskaitė iš Alvito pagrindinės mokyklų, sesutės šeštokė ir aštuntokė Guoda ir Ieva Liepuoniūtės iš Vilkaviškio „Aušros“ vidurinės bei dešimtokė Vilma Katolikaitė iš Vilkaviškio pagrindinės, vienuoliktokė Monika Tunkulaitė iš Bartninkų Jono Basanavičiaus vidurinės mokyklų, taip pat – Marijampolės profesinio rengimo centro Vilkaviškio skyriaus moksleivė Eglė Šimanskaitė.

Tą pačią dieną parapijos salėje atsidarė pirmoji dekanato moksleivių piešinių konkurso „Piešiu TAU“, skirto Katedros 10-mečiui, darbų paroda. Konkursui 7-17 metų vaikai iš įvairių Vilkaviškio dekanate esančių mokyklų pateikė beveik du šimtus piešinių. Žiūrovai jais galės gėrėtis iki vasario pabaigos.

Vilkaviškis

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija