„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. vasario 8 d., Nr. 2 (99)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunųjų ūkininkų susibūrimas

Petras IVANOVAS

Šventės rengėjos – Salako
jaunųjų ūkininkų ratelio narės
Justina Visockaitė, Laura
Juršytė ir būrelio
vadovė Aušra Šileikienė

Susitiko Zarasų ŽŪM moksleivė
Arvydė Andrijauskaitė, Ignalinos
r. Linkmenų pagrindinės mokyklos
dešimtokė Živilė Bikutė, Suvieko
pagrindinės mokyklos ketvirtokas
Marius Ruseckas, salakietė
Eglė Sadauskaitė ir Kotryna
Juozėnaitė iš Baibių
pagrindinės mokyklos
Autoriaus nuotraukos

Zarasų rajono Salako pagrindinėje mokykloje aktyviai veikia jaunųjų ūkininkų būrelis, vadovaujamas mokytojos Aušros Šileikienės. Jame net dvi dešimtys jaunųjų salakiečių. Įvairiausiuose užsiėmimuose jie ne tik mokosi auginti daržo ir sodo gėrybes, bet ir pagarbos duonai, žemdirbio triūsui. Juk žemdirbys ne tik sėjo, pjovė, augino duoną, bet ir ugdė geriausius papročius, tradicijas ir savybes – tautiškumą, dorovę, darbštumą.

Į Salaką pas jaunuosius ūkininkus dažnai atvyksta pasimokyti, pabendrauti bendraminčiai iš kitur. Prieš porą metų į Jaunųjų ūkininkų sąjungos surengtą bitininkų stovyklą buvo susirinkę jaunieji bitininkai.

Jau devintą kartą jaunieji ūkininkai sukvietė savo bendraminčius į mokyklą, kur vyksta tradicinė jaunųjų ūkininkų šventė „Daina žemei”. Šiemet pas salakiečius atvyko jaunieji ūkininkai iš Baibių, Suvieko, Zarasų žemės ūkio mokyklos. Jau daug metų Salako pagrindinės mokyklos moksleiviai bendradarbiauja su savo bendraamžiais iš Ignalinos rajono Linkmenų pagrindinės mokyklos. Juos vienija tai, kad jie gyvena Rytų Aukštaitijos nuostabiausiuose gamtos kampeliuose. Salakiečiai didžiuojasi Gražutės regioniniu parku, kuriuo nuolatos rūpinasi, o linkmeniškiai didžiuojasi, kad jie gyvena ir mokosi Aukštaitijos nacionalinio parko teritorijoje.

Šventė „Daina žemei” prasidėjo garsioje Salako bažnyčioje. Čia vyko pamaldos už derlių ir žemdirbio triūsą. Šios bažnyčios klebonas kun. Kęstutis Palepšys pasakojo vaikams apie amžinas vertybes - pagarbą duonai ir žemdirbio darbui.

Paskui šventė vėl persikėlė į mokyklą. Svečiai vaišinosi savo ir žemdirbių rankomis išaugintomis gėrybėmis. Visi turėjo progos pasigardžiuoti gardžiu sūriu, kvapnia namine Daujėnų duona, kurią šventės dalyviams atsiuntė ūkininkai iš Pasvalio rajono. Mokyklos koridoriuje salakiečiai ir jų svečiai surengė gėrybių parodą. Akį vėrė sodų ir daržų gėrybės ir gėlių grožybės. Kiekvienas jaunasis ūkininkas galėjo pasidžiaugti bendraamžių išaugintais moliūgais, runkeliais, kitomis gėrybėmis, rudeninėmis puokštėmis, piešiniais, nuotraukomis.

Įdomiai užsiėmimai vyko ir sekcijose. Šventės dalyviai diskutavo apie Lietuvos kaimo praeitį ir ateitį, kalbėjo apie savo gimtųjų kaimų, jų žmonių likimus. Kitose sekcijose buvo dainuojamos senovinės dainos, šokami šokiai, pasakojami padavimai, sekamos pasakos, inscenizuojamos legendos.

Kiekviena mokykla pristatė savo darbus, kuriuos nuveikė per metus, papasakojo apie geriausius jaunuosius ūkininkus. Scenoje skambėjo ne tik rimti pasakojimai, bet ir šmaikščios istorijos apie žemdirbius, jų kasdienybę ir šventiškas akimirkas. Trankiai šoko šokėjai. Karštų aplodismentų susilaukė ir dainininkai. Vyko daug įspūdingų konkursų.

Gražaus renginio metu geriausi jaunieji ūkininkai buvo apdovanoti Lietuvos žemės ūkio rūmų padėkos raštais, prizais. Dalyviams buvo įteikta po kompaktinį diską su praėjusių metų švenčių „Daina žemei” nuotraukomis. Jaunieji ūkininkai apdovanoti ir Salako pagrindinės mokyklos padėkos raštais.

Gražioje jaunųjų ūkininkų šventėje mokyklų moksleiviai dar daugiau sužinojo, išmoko, jaunose širdyse gimė idėjų, kaip toliau puoselėti unikalų savo krašto grožį, gerbti ir mylėti duoną, žemdirbio darbą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija