„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. vasario 8 d., Nr. 2 (99)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mokiniai piešė Vasario 16-ąją

Dr. Aldona Kačerauskienė

Lauros Mazurevičiūtės (16 metų,
Druskininkų „Ryto“ gimnazija,
mokytoja Ramunė Sadauskienė) plakatas

Faustos Zagurskaitės (10 metų,
Radviliškio Vaižganto pagrindinė
mokykla, mokytoja
Irina Kareivienė) atvirukas

Antrus metus iš eilės Signatarų namai skelbia atviruko ir plakato konkursą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo dienai – Vasario 16-ajai paminėti. Anot konkurso sumanytojos, Lietuvos nacionalinio muziejaus Signatarų namų vedėjos Meilutės Peikštenienės, prieškario Lietuvoje nespėjo prigyti tradicija sveikinti vieniems kitus Vasario 16-osios proga. Iš to meto likę tik keli proginiai atvirukai, kurių reprodukcijas prieš kelerius metus išleido Lietuvos nacionalinis muziejus. Šio konkurso tikslas – paskatinti moksleivius susidomėti XX a. pradžios mūsų šalies valstybingumo istorija, o visuomenę – sveikinti vieniems kitus Valstybės atkūrimo šventės proga.

Konkurso sąlygos Lietuvos mokykloms buvo išsiuntinėtos rudenį. Gruodžio mėnesį į Signatarų namus suplaukė apie keturi šimtai vaikų piešinių iš įvairių Lietuvos miestų ir atokiausių miestelių, kuriuose yra vidurinės, pagrindinės, dailės mokyklos. Kartenos, Kvėdarnos, Gelgaudiškio, Rudilių, Šadžių, Šilutės, Utenos, Radviliškio, Raseinių, Druskininkų mokiniai, vadovaujami mokytojų, piešė laisvę, sietiną su Vasario 16-ąja.

Atrinkti geriausius piešinius ir nustatyti konkurso laimėtojus buvo pakviesti Vilniaus dailės akademijos profesoriai Juozas Galkus ir Albertas Gurskas. Atviruko konkursą laimėjo dešimties metų Fausta Zagurskaitė iš Radviliškio Vaižganto pagrindinės mokyklos (mokytoja Irina Kareivienė) ir keturiolikmetė Miglė Bubelytė, Utenos Krašuonos pagrindinės mokyklos mokinė (mokytoja Edita Ramelienė); plakato – Laura Mazurkevičiūtė, Druskininkų „Ryto” gimnazijos šešiolikmetė gimnazistė (mokytoja Ramunė Sadauskienė), ir Indrė Pielikytė, Raseinių „Kalno” vidurinės mokyklos mokinė, kuriai tik dešimt metų (mokytoja Renata Simonavičienė). Be to, atrinkta ir diplomais apdovanota 30 piešinių autorių bei jų mokytojų.

Vasario 1 dieną Signatarų namai pakvietė laureatus ir diplomantus kartu su mokytojais ir tėveliais į šventę – darbų pristatymą ir aptarimą. Piešinius atidžiai peržiūrėję profesoriai J. Galkus ir A. Gurskas džiaugėsi Signatarų namų iniciatyva, kuri davė stimulą mokiniams daug perskaityti, sužinoti, išklausyti tėvelių, senelių, mokytojų pasakojimų. Profesoriai laureatams palinkėjo neužriesti nosies, toliau domėtis Lietuvos istorija ir tyliai, ramiai dirbti (kaip dirbo Vasario 16-osios signatarai), dėlioti spalvas drąsiai ir nemeluojant, rengti savo darbų parodėles.

Dar kartą su profesoriais žvelgiame į laureatų darbus. Miglės atviruke – storakamienis ąžuolas. Atidžiau pažvelgę, išvystame koplytstulpį, kryžius, Gedimino bokštą su plevėsuojančia trispalve, etnografinio namo langą, saulę, gandrą, jūrą – visa tai, kas brangu kiekvienam lietuviui. Faustos atvirukas patraukia kontrastingų spalvų deriniais – minią žmonių dengia ir saugo didžiulis geltonas saulės skėtis. Indrės plakato centre – šviesus valstybės rūmas su daugeliu bokštų ir langų. Apačioje – žmonių minia su trispalvėmis. Piešinį uždengia didžiulė trispalvė naktinio dangaus fone.

Paprašėme laureatę Laurą ir jos mokytoją Ramunę Sadauskienę pakomentuoti konkursinį plakatą. Mokytoja sakė: „Tai plakatas-paveikslas. Kai jį pamačiau užbaigtą, pagalvojau, kad Laura taps laureate. Viskas, kas nupiešta, siejasi su Vasario 16-ąja. Iškovotą laisvę reikia apginti ir saugoti (tai daro du kareiviai su šautuvais). Reikia būti stipriais dvasia (per visą plakatą – himno žodžiai, Gedimino pilį ratu apstoję tautiniais drabužiais apsirengę žmonės). Krinta baltos snaigės. Jos ne tik simbolizuoja žiemą. Jos – baltumo, tyrumo, atgimimo ženklas”.

Pakalbinome konkurso diplomantę Moniką Dolmantaitę ir jos mokytoją Stanislovą Perlavičių iš Vilniaus M. Daukšos mokyklos. Mokytojas sakė: „Dirbome kartu su istorijos mokytoja. Susidomėjimas buvo didžiulis. Vaikai piešė ir piešė. Septynis darbus atrinkome Signatarų namams, 27 darbus – mokyklos parodėlei. Kita parodėlė – šalia istorijos kabineto. Piešiniuose vyrauja Vilniaus simboliai: Katedra, Gedimino pilis, Geležinio vilko legenda”. Monikos piešinyje – žmonių minia su trispalvėmis. Tai laisvės nešimas.

Pakalbinta diplomantė Veronika Švabauskaitė, Vievio gimnazijos aštuntos klasės gimnazistė, pasakojo, kad savo darbe pavaizdavusi prie Katedros Vasario 16-ąją švenčiančius žmones: jie rimti, bet kartu ir linksmi, laisvi, švente besidžiaugiantys žmonės.

Laureatams ir diplomantams buvo išdalinti diplomai ir dovanos. Jų mokytojai taip pat apdovanoti už pilietiškumo ir tautiškumo ugdymą.

Lietuvos nacionalinis muziejus laureatų sukurtus atvirukus ir plakatus išleido dideliu tiražu. Turėsime kuo pasveikinti savo artimuosius Vasario 16-osios proga, o spalvingi plakatai padės sukurti šventinę nuotaiką Vasario 16-osios renginiams.

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija