„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. birželio 26 d., Nr.6 (127)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Vaikų globos namų šventė

Emilija Janulytė

Gegužes 30 dieną Pakruojo rajono Pamūšio kaime įsikūrę Šv. Antano Paduviečio parapijos vaikų globos namai paminėjo veiklos dešimtmetį. Ta proga Pamūšio bažnyčioje Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis aukojo šv. Mišias, pašventino šventoriuje pastatytą didžiulį medinį kryžių ir naujas globotinių sportui bei poilsiui skirtas patalpas: sporto salę, žaisloteką, poilsio erdvę, nedidelę bibliotekėlę. Pamūšio vaikų globos namuose nuolat gyvena apie trisdešimt 4–18 metų vaikų, likusių be tėvų globos.

Vedė tikslas – sukurti namus

„Kurdami šiuos namus, turėjome vieną tikslą – kad tėvų atstumti, daug skriaudų patyrę vaikai čia rastų antrąją šeimą ir pamatytų tikrąsias vertybes“, – sakė „XXI amžiui“ Pakruojo dekanas kunigas Ričardas Rutkauskas, vadovaujantis vaikų globos namams nuo pat jų įsteigimo. Pasak kunigo R. Rutkausko, bažnyčiai tai ir galimybė rodyti rūpestį artimiausių žmonių išduotais vaikais, parodyti, kad egzistuoja gėrio bei meilės pasaulis.

Pamūšio vaikų globos namai buvo pradėti kurti 1999 m. rudenį trijų ir šiandien čia tebedirbančių auklėtojų iniciatyva. Patalpas – buvusią Pamūšio kaimo kleboniją šalia mažos, jaukios Šv. Antano Paduviečio bažnyčios surado kunigas Ričardas Rutkauskas. Patalpos pradėtos remontuoti iš asmeninių auklėtojų lėšų; auklėtojos, jų šeimų nariai, dekanas ir visi jų bendraminčiai entuziastai čia dirbo dienas ir naktis. Bendrų pastangų dėka globos namai  pradėjo veikti 2000-ųjų pradžioje, juose apsigyveno septyni vaikai.

Globos namai augo ir keitėsi

Parapijos vaikų globos namų vadovas dekanas kun. R. Rutkauskas nuolat ieško lėšų būtiniausioms šių namų reikmėms, geresniai buičiai ir gyventojų pramogoms. Per dešimtį metų globos namai augo ir keitėsi. Pradžioje buvo sutvarkytas antrasis pastato aukštas ir įrengta daugiau kambarių vaikams.

2007 metais pristatyta dar viena namo dalis, kurioje atsirado nauja, moderni virtuvė, erdvus valgomasis, suremontuoti ūkiniai pastatai, klėtis, pirtis. Po metų įrengtas pamokų ruošos namas – atskira patalpa su kompiuterizuotomis darbo vietomis, dabar – naujos sportui ir poilsiui pritaikytos patalpos. Ateityje planuojama įrengti ir susirinkimams bei konferencijoms skirtą salę su kompiuterine įranga. Šiandien globos namuose dirba šešios auklėtojos, socialinė pedagogė, meistras, virėja.

Globos namus kasmet aplanko NATO misiją atliekantys Lenkijos karinių oro pajėgų kariai, su kuriais susipažinta prieš keletą metų, kai jie Šiauliuose atliko NATO misiją. Auklėtiniai ir patys turi galimybių keliauti. Jiems organizuojamos išvykos į Taizė Europos jaunimo žiemos susitikimus, edukacinės ir pažintinės kelionės po Lietuvą. Vasaros atostogas auklėtiniai leidžia poilsio stovyklose.

Viešpaties meilės apraiška

Vaikų globos namų dešimtmečio proga surengtoje šventėje, be Šiaulių vyskupo E. Bartulio, dalyvavo ir šv. Mišių metu patarnavę Propedeutinio kurso auklėtiniai iš Šiluvos, kariai iš Lenkijos, nemažai rėmėjų, Pakruojo rajono savivaldybės atstovai. Šiaulių vyskupas E. Bartulis per pamokslą kalbėjo ir apie tą dieną švenčiamą Švenčiausios Trejybės iškilmę bei kvietė susirinkusius padėkoti Dievui, kad jis „taip pamilo pasaulį, jog atidavė savo viengimį Sūnų, kad kiekvienas, kuris Jį tiki, nepražūtų, bet turėtų amžinąjį gyvenimą“ (Jono 3, 16). „Sūnus atėjo ne pasmerkti pasaulio, bet jį išgelbėti. Jis rūpinasi kiekvienu žmogumi ir tiesia mums gailestingąją meilės ranką, – kalbėjo vyskupas. – Tokia Viešpaties gailestingumo bei meilės apraiška aiškiai matyti ir Pamūšio vaikų globos namuose.“ Pasak vyskupo, jau dešimt metų šiuose namuose randa šilumą ir rūpestingas globėjų širdis tėvų meilės nepatyrusieji vaikai. Gyvendami greta Pamūšio bažnyčios, jie gauna ir tvirtus tikėjimo pagrindus, tad į gyvenimą išeina sustiprėję meilėje ir gerume.

Vaikai keičiasi į gerąją pusę

Po šv. Mišių vyskupas Pamūšio Šv. Antano Paduviečio parapijos vaikų globos namų vadovui dekanui kun. R. Rutkauskui įteikė padėkos raštą, kuriame parašyti ir tokie žodžiai: „Iš tiesų sakau jums, kiek kartų tai padarėte vienam iš šitų mažiausiųjų mano brolių, man padarėte“ (Mt 25, 40) (...) Nuoširdžiai dėkoju, kad jau dešimtį metų išmintingai vadovauji, su meile darbuojiesi ir džiugiai vedi jaunąją kartą tikėjimo, meilės ir doros keliu. Gerasis Dievas teatlygina tau ir visiems darbuotojams bei geradariams už meilę, pasiaukojimą ir nuoširdumą. Dangiškoji Motina Marija tegloboja jus visus, kad bendromis pastangomis, Dievui laiminant, kurtume Dangų žemėje.“

Už globos namams ir jų gyventojams rodomą nuolatinį dėmesį bei paramą dekanas R. Rutkauskas dėkojo geradariams. Vaikai įteikė vyskupui pusšešto metro ilgio juostą su įaustais dvidešimt šešių globotinių vardais.

„Per dešimtį metų iš tiesų nemažai nuveikta, tačiau nuveikta bendromis pastangomis, – sakė kunigas R. Rutkauskas. – Džiaugiuosi nuostabiu kolektyvu, mus lydinčiu Dievo ir žmonių gerumu, o labiausiai tuo, kad į globos namus patekę vaikai greitai keičiasi. Jie sušyla, pralinksmėja, atsiveria...“ 

O kas taiklesnis?

Šventoriuje buvo pašventintas naujas medinis kryžius, sugiedota giesmė „Kryžiau šventas“, o po to pašventinti ir nauji globos namų pastatai. Kieme gausiai būriavosi šių namų gyventojai, darbuotojai, o svečiai išbandė savo rankų miklumą, mėtydami į krepšį, nes tarp gausių dovanų vaikams buvo ir trys nauji krepšinio kamuoliai. Vyskupas globos namams padovanojo daug religinio turinio knygų.

Pamūšis, Pakruojo rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija