„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. rugsėjo 10 d., Nr.9 (130)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pralošti gyvenimai ir prisikėlimo viltis

Benjaminas ŽULYS

Sunki liga

Kaune, šalia Kunigaikščio Vytauto Didžiojo Švenčiausiosios Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčios, kiekvieną antradienį ir penktadienį pusę septynių vakaro renkasi Anoniminių lošėjų (AL) draugijos nariai, jaučiantys nenumaldomą potraukį šiam azartui. Neseniai ši draugija paminėjo savo gyvavimo penkerių metų sukaktį. Tuose susirinkimuose atėjusieji atvirai dalijasi savo išgyvenimais, patirtais sunkumais, svarsto su tuo susijusius klausimus.

Tą vakarą čia buvę bendruomenės nariai Jonas ir Petras (tikrieji vardai pakeisti – B. Ž.) pasakojo, kad jie, dar jauni žmonės, ne vienerius metus buvo lošimų vergijoje, visa esybe buvo atsidavę šiai pražūtingai aistrai. Tai galima lyginti su alkoholizmu, kurio atsikratyti, ypač silpnesnės valios žmogui, vien savo noru yra labai sunku arba  neįmanoma. AL draugija yra tarsi anoniminių alkoholikų sesė.

Antai Jonas jau daugiau kaip penkis mėnesius nebuvo lošimų namuose, Petras irgi kuris laikas nelošia. Kaip jie teigia, atsitiesti  jiems padėjo kaip tik šie lošėjų susirinkimai, į kuriuos atėjusieji  vienas kitą pažįsta, yra atviri ir nuoširdūs. Dabar jie tarsi pabudo iš slogaus sapno – regi pasaulį, žmones, savo šeimas. O juk buvo metas, kai nepadėjo nė artimųjų prašymai, ašaros, psichologai. Tai jau niekada nebegrįš, įsitikinę jauni vyrai. Tik jokiu būdu negalima nė vieno karto palošti. Kaip alkoholikui pražūtinga taurelė, taip anoniminiam lošėjui – pirmas „statymas“, pirma į rankas paimta korta. Tai pražūtis, atsinaujinanti žaizda.

Bandydami įveikti potraukį lošti anoniminiai lošėjai vadovaujasi religiniais, moraliniais, dvasiniais principais, padėjusiais  tūkstančiams žmonių išsivaduoti iš vadinamųjų kompulsyvių priklausomybių. Kas tai?  Kompulsyvus lošimas – tai liga, kuri nuolat progresuoja. Tačiau ją galima pagydyti. Esmė esanti ta, kad šie ligoniai gali pasveikti, jei aktyviai stengsis dalyvauti specialioje programoje. Pirmiausia lošėjas turi pripažinti, kad yra ligonis, serga progresuojančia lošimų liga ir stengiasi pasveikti. Remdamiesi savo skaudžia patirtimi pašnekovai sako, kad išsivadavimas iš klastingos ligos reikalauja daug valios pastangų. Tik atvirumas, ryžtas bei noras pasveikti padeda įveikti visas dvejones bei kliūtis.

Pastebėta, kad kompulsyvūs lošėjai jaučiasi gerai tuomet, kai gali lošti. Lošimų vietoje jie jaučiasi ramiai, saugiai, patogiai, tarp bendraminčių, nors nebūtinai lošėjų ligonių. Jie jaučia tikrą malonumą ir svajoja apie tai, kad iš karto išlošę stambią pinigų sumą nuveiks kažką ypatinga – sukurs prabangų gyvenimą šeimai, apdovanos gerus draugus, artimuosius. Deja, jei kada pavyksta išlošti mažą sumą, ji nė iš tolo nepanaši į svajones. Maža to, net mažas laimėjimas pažadina norą lošti toliau. Asmeninių lėšų trūkumas, skolos stumia į bedugnę. Beje, lošėjai nėra alkoholikai, tačiau stiklelio nevengia. O pakėlus vieną kitą taurelę, nežymiai apsvaigus, nušvinta viltis išlošti, ir nelaimingasis skuba lošti. Jis vėl svajoja, vėl lošia. Pralošęs pinigus jis namuose būna piktas, priekabus, irzlus, todėl kenčia ir šiaip jau skriaudžiama šeima.

Lošimų pasiūla yra gan plati. Tai – kazino, lošimas internete, spekuliacija vertybinių popierių rinkoje, daiktinė loterija, sporto lažybos. Net nuolatinis loterijos bilietų pirkimas gali privesti prie lošimų ligos.

Su Dievo pagalba

Išsivadavimo iš lošimų priklausomybės Dvylikos žingsnių programoje (panašią programą turi ir anoniminiai alkoholikai) AL nariai sako: „Prisipažinome, kad esame bejėgiai prieš lošimą ir kad mūsų gyvenimas tapo nevaldomas. Nuolankiai prašėme Dievą tuos trūkumus pašalinti. Malda ir meditacija siekėme stiprinti sąmoningą ryšį su Dievu, melsdami sugebėjimo perimti Jo valią mums ir stiprybę ją vykdyti. Stengėmės tą žinią perduoti kitiems priklausomybę turintiems lošėjams.“ Vienybės programoje sakoma, kad vienintelė sąlyga tapti AL draugijos nariu – noras mesti lošti. Savo bendraminčiams ar norinčiais jais tapti Al nariai pataria nebendrauti su lošiančiais, nors ir neturinčiais priklausomybės, net su tokiais pažįstamais, artimaisiais, nesilankyti lošimų vietose.

Žinotina, kad AL draugijos nariai ar stojantys į ją nemoka stojamojo ir nario mokesčio, draugija nepriima rėmėjų ar kitokios paramos iš šalies. Taip pat draugija neturi remti, finansuoti jokios, kad ir jai artimos įstaigos ar pašalinės organizacijos, nei leisti naudotis draugijos vardu, kad pinigai, nuosavybės ar garbės reikalai nenukreiptų jų nuo pagrindinio tikslo. AL draugija išsilaiko savo narių savanoriškais įnašais.

*   *   *

AL draugijos grupės veikia: AL grupė „Laisvė“ prie Vytauto bažnyčios, Kaunas, Aleksoto g. 3, tel. 8 618 03026. 

„AL Klaipėda“ prie  Marijos Taikos Karalienės bažnyčios, Klaipėda,  Rumpiškės g. 6, tel. 8 671 78781.

„AL Panevėžys“ Panevėžys, Marijonų  g. 24, tel. 8 682 83162.

„AL Vilnius“ prie Šv. Ignoto bažnyčios. Šv. Ignoto g. 6,  tel. 8 628 39678.

AL grupė „Vienybė“ Vilnius, J. Matulaičio a. 3,  parapijos namai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija