„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. rugsėjo 10 d., Nr.9 (130)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mums rašo

Džiugina viltinga ateitis

Prieš porą metų savo gyvenimo šimtmetį minėjo Lietuvos katalikių moterų sąjunga. LKMS – viena seniausių ir savo laiku viena gausiausių katalikiškų organizacijų Lietuvoje, nenutrūkstamai veikusi nuo įsisteigimo iki šių dienų. Okupacijai užgniaužus veiklą, ją tęsė emigracijoje, išsaugodama net vėliavą. Dabar toji vėliava vėl Lietuvoje.

Šiais metais tokį jubiliejų švenčia ateitininkai. Džiaugsmas netilpo širdy, matant šventiniame kongrese jaunystės entuziazmu švytinčias gretas jaunuolių, pasiryžusių „visa atnaujinti Kristuje“ ir „Tėvynės ateitį reginčius laimingą“. Kardinolas Audrys Juozas Bačkis, žvelgdamas į juos nuo Vilniaus Arkikatedros altoriaus, skatino jų drąsą ir ryžtą Evangelijos žodžiais: „Nesibijok, mažasis būry!“ Šitas „būrys“, beje, ne toks jau mažas, pradėjęs savo veiklą dar carinės vergovės laikais ir prikėlęs beveik merdinčią tautą naujam, šviesiam religiniam bei kultūriniam gyvenimui. Gal pagaliau pradėsime gyti nuo materialistinių, ateistinių, nihilistinių ir visokių kitokių intoksikacijų, kurios vis dar nuodija atgautos laisvės atmosferą. Duok, Dieve, kuo daugiau tokio jaunimo!

Šimtametė Katalikių moterų sąjunga už daug ką privalo būti dėkinga ateitininkams. Draugijos klestėjimo metais, kada jos skyriai veikė kiekvienoje parapijoje, kada ji steigė mokyklas, vaikų darželius, globos namus, leido knygas, organizavo įvairius kursus, centrinę vadovybę sudarė ateitininkų gretose išugdytos asmenybės. Magdalena Galdikienė, Stefanija Ladigienė, Ona Norušytė, Ona Beleckienė, D. T. Adelė Dirsytė… Visos jos buvo aktyvios ateitininkės. O kiek  ateitininkai studentai atostogų metu talkino kaimo skyrių veikloje! Kiek švietėjiško darbo jie atliko!

Su dėkingumo ir džiaugsmo ašaromis akyse LKMS sveikina mūsų tautos viltį – Ateitininkų federaciją, švenčiančią garbingą gimtadienį. „Ateities“ žurnalui minint ketvirčio amžiaus sukaktį, arkivyskupas Mečislovas Reinys sveikinimo kalboje yra pasakęs: „Per silpna yra net didžiausioji pasaulio piktybė ar žiaurumas, kad galėtų sunaikinti nusistatymą žmogaus, kuris tikrai Dievą pamilo“. Jo žodžių teisingumą ateitininkai įrodė su kaupu – persekioti, kalinti ir žudyti, jie gyvi žengia jau į antrą šimtmetį.

Švieskite, brangieji, žėruokite nuo visų kalnų žiburiais, kad nušvistų visi mūsų tėvynės kloniai tikrąja – Kristaus – šviesa. Švieskite, kaip švietė jūsų pirmtakai prof. P. Dovydaitis, arkivyskupas M. Reinys, vyskupas V. Brizgys, prelatas A. Jakštas-Dambrauskas, Adolfas Damušis, kun. Alfonsas Lipniūnas, Adelė Dirsytė… Telydi Jus Viešpaties palaima ir Marijos globa.

Lietuvos katalikių moterų sąjunga

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija