„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. rugsėjo 10 d., Nr.9 (130)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Ryžtas „Visa atnaujinti Kristuje“

Vyskupo Eugenijaus Bartulio globojamas Šiaulių vyskupijos katechetikos centras 2010–2011 mokslo metų tema parinko „Visa atnaujinti Kristuje“ – tai  šimtmetį švenčiančio ateitininkijos sąjūdžio šūkis. Į mokslo metų atidarymą, kuris vyko rugpjūčio 26–27 dienomis Šiauliuose, atvyko svečias iš Amerikos – kun. dr. Kęstutis A. Trimakas.

Rugpjūčio 26 dieną  Šiaulių vyskupijos katechetikos centre susirinko nemažas būrys besidominčių ateitininkijos organizacija ir jos ideologija. Kun. K. A. Trimakas prisipažino, kad klausimas, kas yra ateitininkas, jį lydi nuo 1946 metų, kai Miuncheno lietuvių gimnazijos mokytojas jį paskatino įsteigti ateitininkų moksleivių kuopą. Tada lankė kursus, stovyklas, pirmininkavo kuopai, davė įžodį... Vėliau, jau būdamas kunigu, tapo Studentų ateitininkų sąjungos dvasios vadu, ilgamečiu ateitininkų žurnalo „Ateitis“ vyriausiu redaktoriumi, Šiaurės Amerikos ateitininkų dvasios vadovu, Ateitininkų Federacijos tarybos nariu. Aiškindamas ateitininkų šūkį kun. K. Trimakas teigė,  kad ateitininkų šūkio pirmasis šaltinis yra ne apaštalo Pauliaus laiškas Efeziečiams (Ef 1,9-10 ), bet Jėzaus žodžiai Apreiškime Jonui „Aš darau visa nauja“ (Apr 23, 1).

   Studentai ateitininkai Šiauliuose

Tą patį vakarą ateitininkų veikėjas ir mokytojas Vytautas Girdzijauskas ekrane parodė reportažą „Studentai ateitininkai Šiauliuose“. Jo reportažas vaizdais paaiškino, kas yra ateitininkai.

Šiaulių vyskupijos ateitininkų koordinatorius Vygantas Kruopis kalbėjo apie konkrečias galimybes ateitininkų veiklai.  Susidomėjusius skatino apsispręsti ir įsijungti į ateitininkišką veiklą. Pastarieji turėjo nemaža klausimų. Vienas opesnių – ką reiškia ateitininkų inteligentiškumas: ar tai išsilavinimas, išsimokslinimas, ar dvasinė laikysena.

   Šv. Mišių auka mokslo metų pradžioje

Rugpiūčio 27 dieną Šv. Ignaco bažnyčioje vyskupijos tikybos mokytojams šv. Mišias aukojo vyskupas E. Bartulis. Jo įkvepiantis žodis mokytojus nuteikė maldai ir aukai. Kartu su  vyskupijos ganytoju šv. Mišiose koncelebravo jos kancleris kun. Evaldas Alūza, katechetikos centro kapelionas kun. Tadas Rudys ir svečias kun. K.A. Trimakas. Perskaičius Evangelijos žodį  svečias atkreipė dėmesį į Kristaus kvietimą: „Jūs, tikybos mokytojai, šiandien vėl girdite Kristaus žodžius: Jūs esate reikalingi čia, vyskupijos mokyklose. Jūs stojate mokytojo Kristaus vietoje.“ Jaunųjų choras lydėjo susirinkusiųjų mokytojų maldas.

Apie Praną Dovydaitį, Adelę Dirsytę ir popiežių Joną Paulių II

Šiaulių vyskupijos mokytojų visuotiniame susirinkime kun. K. A. Trimakas kalbėjo apie ateitininkų šūkį įgyvendinusias asmenybes. Jis nurodė tris asmenius: ateitininkijos steigėją Praną Dovydaitį, ateitininkijos idealams net sunkiausiose sąlygose likusią ištikimą mokytoją Adelę Dirsytę ir šių laikų „ateitininką“ – popiežiumi tapusį Joną Paulių II. Visi trys stojo Kristaus pusėje pastarųjų šimtmečių kovoje už Dievą. Pirmasis jų ne tik ryškiausiai suformulavo iš ateitininkų šūkio išplaukiančią pačią ateitininkijos ideologiją, bet ir ją įkūnijo savo veikla. Dirsytė, dėl savo „kontrrevoliucinės“ veiklos ateitininkų organizacijoje sovietų nuteista, Sibire įgyvendino ateitininkišką idealą, o popiežius Jonas Paulius II, savo įžvalgomis nubrėžęs 21-ojo šimtmečio kovos frontą – gyvybės kultūros kovą prieš mirties pseudokultūrą, visą gyvenimą reiškėsi tame kovos lauke.

Šūkio įgyvendinimo planas 

Šiaulių vyskupijos katechetikos centro vedėja Danutė Kratukienė pateikė planą, kas bus daroma šiais mokslo metais, kad Šiaulių vyskupijoje būtų įgyvendintas šūkis „Visa atnaujinti Kristuje“. Tarp paminėtų priemonių – viktorina, rekolekcijos, piligriminiai žygiai ir kt. Taip pat bus siekiama pagerinti tikybos pamokas kokybišku mokymu, žadinant mokinių motyvaciją bei aktyvumą. Pastangų kryptis – dviguba: „iš gyvenimo į tikėjimą; iš tikėjimo į gyvenimą“. Mokytojams buvo pasiūlyta paruošta medžiaga ir išdalintas kun. Trimako  atvežtas naujausias žurnalo „Ateitis“ numeris (2010 m. Nr. 6).

   Kiekvienam tikybos mokytojui vysk. E. Bartulis įteikė raštišką leidimą dėstyti tikėjimo dalykus.

„XXI amžiaus“ informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija