„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. lapkričio 19 d., Nr.11 (132)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Spinduliukų“ stovykla

Laima Zimkienė

Užsiėmimus Šiaulių Švč. Jėzaus
Širdies Tarnaičių vienuolyne
veda sesuo Kristina Vaičiūnaitė

Katalikiškumo diena „Spinduliukų“
stovykloje: vaikai „verda
sriubą“ visam pasauliui

Paskutiniąją spalio savaitę Šiaulių tėvo Benedikto Andruškos pradinėje mokykloje vyko vaikų rudens poilsio stovykla „Spinduliukai“. Penkias dienas trisdešimt mokyklos auklėtinių mokėsi melstis, giedoti, folklorinių šokių ir dainų, sportavo, dalyvavo įvairiuose teminiuose renginiuose, išvykose, lankė parodas, bendravo ir, baigiantis stovyklai, sukūrė laikraštuką. Stovyklos metu vaikai buvo nemokamai maitinami.

Mokyklos pedagogų parengtą projektą socialiai remtiniems vaikams finansavo JAV Lietuvių Katalikų Religinės Šalpos fondas.

„Kiekviena diena turėjo savo pavadinimą, – sakė projekto koordinatorė, tikybos mokytoja Vilma Klumbytė. – Šiais metais šventėme ateitininkų šimtmetį, tad pamanėme, jog penki pagrindiniai ateitininkų principai – visuomeniškumas, tautiškumas, katalikiškumas, inteligentiškumas, šeimyniškumas – labai tiks mūsų „spinduliukų“ pavadinimams, t. y. temoms, kuriomis kiekvieną dieną kalbėsime.“

V. Klumbytė pasakojo, kad pirmąją stovyklos dieną kalbėta apie bendruomeniškumo svarbą, kai bendruomenės nariai gali susibėgti iš skirtingų kampelių ir kalbėti, bendrauti, kartu daryti gerus darbus. Tautiškumo dieną stovyklautojai vyko į Pasvalio krašto muziejų ir dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Lino kelias“.

Katalikiškumo dieną vaikams pasistengta parodyti, kas yra katalikiškumas. „Katalikų Bažnyčia yra skirta visiems žmonėms – tarsi koks didelis bendras puodas, iš kurio visi valgo, – kalbėjo V. Klumbytė. – Žodis katalikas labai panašus į žodį... katilas ar katiliukas, todėl salės viduryje pastatėme didelį puodą, ir vaikai galėjo „išvirti sriubą“ visam pasauliui. Toks linksmas žaidimas jiems nepaprastai patiko“.

Inteligentiškumo dieną vaikai susitiko su Šiaulių vyskupijos Jaunimo centro ateitininkų veiklos koordinatoriumi, Šiaulių universiteto filosofijos studentu Vygantu Kruopiu, vyko į „Aušros“ muziejų.

Į šeimoms skirtą stovyklos dieną buvo pakviesti ir vaikų tėvai. Jie turėjo galimybę dalyvauti susikaupimo valandoje Šv. Ignaco bažnyčioje prie židinio, vėliau čia vyko agapė, o stovyklos uždarymą vainikavo tėvams skirtas koncertas-paroda, kurioje buvo parodyta viskas, ką vaikai išmoko stovyklėlėje.

V. Klumbytė sako, kad projekto iniciatyvinė grupė – mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui Laimutė Laurutytė, mokytojos Andra Tamkevičienė, Ramutė Vedeckienė, Rūta Čechankova, Ligita Vaičikauskaitė ir ji pati (iš viso projekte dalyvauja 17 pedagogų) – dažnai diskutuodavo, kokie dalykai jų bendruomenėje nėra tobuli, ką būtų galima pagerinti, pakeisti, kad mokykla taptų šviesesnė ir skleistų daugiau gėrio. Mokyklą lanko vaikai iš įvairių šeimų, per keturiasdešimt jų – iš socialiai remtinų. „Labai norėjome surengti vaikams stovyklą su turininga užimtumo ir laisvalaikio programa, maitinimu. Taip gimė projektas, kurį palaimino Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, o paskui atkeliavo ir JAV lietuvių katalikų religinės šalpos fondo parama“, – kalbėjo V. Klumbytė.

Projektas penkių dienų stovykla nesibaigė – organizatoriai sumanymų ir veiklos turi iki vasaros. Ateityje planuojama koncertuoti, rengti parodėles ir kitose bažnyčiose.

Šiauliai
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija