„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. lapkričio 19 d., Nr.11 (132)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Į sielos gilumas

Benjaminas ŽULYS

Renginio vedėjas klier. Nerijus
Pipiras ir klier. Paulius Kontrimas

Vakaro organizatorius
klierikas Audrius Martusevičius
Giedriaus KVEDARO nuotrauka

Kauno Maironio lietuvių literatūros muziejuje vyko Kauno kunigų seminarijos auklėtinių poezijos, minties bei prozos vakaras „Rudens eskizai“. Jame skaitytos eilės, prozos eilutės ne vien apie šį metų laiką, bet ir apie meilę Dievui, Kristui, Mergelei Marijai. Buvo pagarsinta ir gera žinia, kad išleistas seminarijos auklėtinių kūrybos almanachas „Duc In Altum“ („Irkis į gilumą“). Šiame 240 puslapių almanache spausdinami devynių autorių eilėraščiai ir proza.

Leidinio įžangoje sakoma: „Prieš gerą dešimtmetį pasirodžiusi Arūno Žliobos knyga „Tarp dangaus ir žemės, arba klierikų laiškai“ buvo tarsi gaivus vėjo gūsis ieškojimų prisodrintame ore. Autorius atvėrė duris į subtilų ieškojimų ir atradimų pasaulį. Knyga, kuri yra Jūsų rankose, – dar vienas bandymas praskleisti širdies šydą. Galima sakyti, kad tai savotiška Arūno Žliobos pradėto darbo tąsa. Manome, kad tai naujo kelio ištakos. Kiekviena mintis, kiekvienas pasakytas ar parašytas žodis yra savitas ir be galo gražus pasaulis, kurį norisi auginti ir dalyti“. Poetas ir knygos sudarytojas klierikas Nerijus Pipiras apie save rašo: „Esu baigęs Pastoracinės teologijos magistro studijas VDU KTF. Šiuo metu studijuoju Kauno kunigų seminarijoje. Jau nuo mažens mane žavėjo kūrinijos grožis, kurį jutau minčių ir svajonių skrydžiais“... Viename savo eilėraščių „Perėjimas“ seminaristas rašo: „Virš pasaulio ištiestos rankos / Ir Kūrėjo širdies plakimas – / Štai sustingsta nuodėmės bangos / Ir praeina Dangaus Piligrimas.“

Paulius Kontrimas baigė psichologijos bakalauro studijas VDU, o šiais metais – Kauno kunigų seminarijos parengiamąjį kursą. Posme „Kunigo Juozo mirtis“ poetas sako: „Tu stengeis akimirkoje mylėt. / „Broli, dalyk gyvenimo duoną broliams ir seserims“... / Paskutinis sakinys, kurį atminsiu ir / bandysiu savo gyvenimu atkartot“.

Kun. Justas Jasėnas baigė Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminariją, gavo kunigystės šventimus ir Laterano popiežiškojo universiteto teologijos bakalauro laipsnį bei religijos mokslų magistro laipsnį. Felikso Jakubausko literatūros premijos laureatas išleido savo poezijos rinkinį „Užmigdykite mus ežeruos“. O šioje knygoje poetas teigia: „Paimki ieškojimų vargą / Ir nežinią klausiantį juoką / Gyvensim kitaip – atrastoji tiesa / Vis laukia ir laukia buvimo“.

Kun. Audrius Micka rašo prozą. Apie save jis pasakoja: „Kai pamačiau verkiantį vaiką, pradėjau galvoti. Kai pamačiau suklupusį žmogų, pradėjau mąstyti. O kai suvokiau kilniausios pasaulyje Aukos prasmę, tada išdrįsau būti tuo, kuo ruošiausi tapti, – kunigu.“ Audrius mokėsi Romos Šv. Grigaliaus universitete, varstė vokiečių ir vengrų kolegijos duris, giedojo Popiežiaus aukojamose šv. Mišiose. „Dažnai mąstau apie gyvenimo prasmę, pašaukimą. O kartais išsigąstu, kai pagalvoju, kad man skirtas kažkoks ypatingas buvimas žemėje – reikšmingas ir kilnus. Bet einu nesvyruodamas“, – rašo kun. Audrius. Jo literatūriniai apmąstymai atsispindi prozoje: „Gyvenu kitaip ir kitur“, „Ne duonos vargšams trūksta“, „Neužkaskime į žemę šventumo“ ir kt.

Almanache publikuojama ir Roberto Urbonavičiaus, Gyčio Stumbro, Ernesto Želvio, Audriaus Martusevičiaus, Vinco Kudirkos kūryba.

Nemažai Kauno kunigų seminarijos auklėtinių kūrinių spausdinama seminarijos periodiniame žurnale „Žingsniai ir stabtelėjimai“ (redaktorius N. Pipiras). Apie tai susitikime kalbėjo Kauno kunigų seminarijos rektorius mons. Aurelijus Žukauskas. Jis priminė, kad kažkada klierikų kūryba – atvertys – likdavo užvertos rašomųjų stalų stalčiuose. Rektorius džiaugėsi naujuoju almanachu „Duc In Altum“, kuriame  gausu jaunųjų kūrybos. Knygą puošia įspūdingos dailininko Gustavo Dovės iliustracijos. 

Knygos redaktorius poetas Robertas Keturakis prisipažino, kad perskaitęs klierikų kūrinėlius, jis suvokė, kokia skaidri ir švari šių autorių siela ir kokia užteršta Lietuva... Dievas iškelia talentus, kurie žadina tautą, visuomenę. Poeto nuomone, Seminarijos auklėtinių kūryba – ne vien poezija, tai – psalmės, nes jų kūryba itin dvasinga. Jaunųjų kunigų poetų pašaukimas esąs vesti žmones į gilumą. „Melsiu Viešpatį, kad šiai jaunajai kartai tam užtektų dvasinių ir fizinių galių“, – sakė Robertas.

Programą paįvairino solistės Ritos Preikšaitės atliekami kūriniai, o keletą kūrinių ji sudainavo duetu su kun. A. Micka. Eiles skaitė aktorė O. Dautartaitė.

Kaunas
Giedriaus KVEDARO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija