„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. lapkričio 19 d., Nr.11 (132)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Dešimt tobulėjimo metų

Benjaminas ŽULYS

Kauno kolegija švenčia 10-metį

Sukako dešimt metų, kai buvo įkurta Kauno kolegija, nūnai jau vertinama kaip viena geriausių šio profilio studijų įstaigų tiek Lietuvoje, tiek Baltijos regione. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad dešimtmetis nėra labai įspūdingas jubiliejus, tačiau mokyklos veikla, jos nuveikti darbai, buvusių auklėtinių pasiekimai byloja, kad ji jau išaugo iš paauglystės amžiaus ir žengia brandos keliu.

Kauno kolegijos centriniuose rūmuose Pramonės prospekte įvykusiame iškilmingame minėjime kolegijos direktorius dr. Mindaugas Misiūnas pristatė šiai progai išleistą įspūdingą gausiai iliustruotą meninės fotografijos albumą „Pasirinkimai“. Jame fotografijos meistrų Algimanto Aleksandravičiaus, Romualdo Požerskio ir kitų užfiksuotos kolegijos darbuotojų, studentų, buvusių auklėtinių gyvenimo, veiklos akimirkos. Dešimtmečio proga dienos šviesą išvydo kolegijos dėstytojų bei studentų kūrybos rinktinė „Polėkis“. Tarp autorių – studentai Augantas Etneris, Diana Bašinskaitė, Eglė Butkevičiūtė, dėstytojai Albertas Juodeika, Pranciškus Karosas ir kiti. Sukakties proga buvo išleistas periodinio kolegijos žurnalo „Siena“ numeris, atidaryta paroda „Dešimt tobulėjimo metų“. Maža to, Technologijų fakulteto dėstytojas žurnalistas Ričardas Venckus, turįs ilgametę linotipininko patirtį, šventės dieną sėdo prie senučio, bet dar veikiančio linotipo ir susirinkusiems smalsuoliams parodė, kaip kažkada būdavo renkami laikraščių, žurnalų, knygų tekstai.

Iškilmės iš kolegijos centrinių rūmų persikėlė į Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčią, kur šv. Mišias aukojo kun. Artūras Kazlauskas. Kunigas teigė, kad labai svarbu, kad dėstytojai, studentai tikėtų Dievą, eitų pažangos ir meilės keliu. Po bažnyčios skliautais skambėjo kolegijos dainavimo studijos dainininkių atliekamos sakralinės giesmės. Iš bažnyčios, vedami „Ąžuolyno“ pučiamųjų orkestro ir šokėjų, Laisvės alėja visi  patraukė į Kauno valstybinę filharmoniją. Čia įvyko pagrindinis šventės minėjimas, jame pirmą kartą nuskambėjo kolegijos himnas. Jam muziką sukūrė kompozitorė Nerija Čepaitė, o tekstą parašė dėstytojas R. Venckus.

Minėjime kalbėta apie nueitą kelią, mokyklos ateitį. Yra kuo pasidžiaugti, pamąstyti, paplanuoti. Per dešimtmetį suburta viena gausiausių akademinių šio profilio bendruomenių Kaune ir šalies regionuose, išleista daugiau nei 12 tūkstančių absolventų. Kolegija bendradarbiauja su daugybe Europos aukštųjų mokyklų, ji siūlo 43 studijų programas. Pasitelkus paramą iš ES struktūrinių fondų ir kitų finansavimo šaltinių, 2007–2013 metais veikia ir bus įgyvendinama 12 įvairaus pobūdžio projektų, kurių vertė – daugiau kaip 22 milijonai litų. „Visa tai suteikia milžiniškas galimybes toliau augti, tobulėti“, – kalbėjo mokyklos vadovas. Ne viskas būtų pasakyta, jei nepaminėtume, kad kolegija savo siekius grindžia Europos aukštojo mokslo kūrimo kryptimi. Čia rengiami aukštąjį profesinį išsilavinimą turintys verslo, teisės, paslaugų ir technologijų, sveikatos priežiūros, švietimo ir socialinio darbo, taip pat meno krypčių specialistai. O nuo rugsėjo pradėta tarptautinė studijų programa anglų kalba, tad studijuoti turizmo ir viešbučių vadybą gali ir užsieniečiai. Kitais mokslo metais tarptautine taps ir bendrosios praktikos slauga. Ne paslaptis, kad prieš dešimtį metų skirtumas tarp užsienio ir Lietuvos kolegijų buvo labai ženklus, o dabar jos susilygina. Tai įrodo sparčiai didėjantis studentų iš užsienio skaičius Kauno kolegijoje.

Ne paslaptis, kad per dešimtį metų buvo ir nepritariančių Kauno kolegijos steigimui, bet gyvenimas parodė, kad eita teisingu keliu.

Žurnale „Siena“ kolegijos Verslo vadybos fakulteto turizmo ir viešbučių vadybos absolventas, čia studijas baigęs 2007 metais, Edgaras Lunikonis rašo, kad studijas šioje kolegijoje pasirinkęs dėl jos gero vardo – ji buvo ir tebėra viena iš pirmaujančių kolegijų Lietuvoje. Technologijų fakulteto leidybos ir poligrafijos studentas Donatas Valentinavičius džiaugiasi, kad kolegija kyla vis aukštyn. Anot jo, ne kiekviena aukštoji mokykla gali pasigirti turinti tiek daug ir įvairių studijų programų.

Kraštotvarkos fakulteto dekanas Vaclovas Makūnas: „Raštotvarkos fakultetui įsiliejus į jau susiformavusį kolegijos branduolį, šiek tiek jautėme, kad mus stebi, mėgina išbandyti ir įsitikinti, kas mes tokie esame. Atrodo, kad šį testą išlaikėme...“

Kėdainių Jonušo Radvilos fakulteto dekanė Jolanta Bareikienė: „Mūsų fakultetui šis laikotarpis nebuvo lengvas. Teko išmokti dirbti didelėje institucijoje. Bet šalia buvo ir yra labiau patyrusių kolegų, kurie negaili patarimų“.

Kolegijos dešimtmečio minėjime jos darbuotojus, akademinę jaunuomenę sveikino švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, kitų kolegijų atstovai, įvairių asociacijų pasiuntiniai. Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas dr. M. Misiūnui įteikė „Gerumo krištolą“.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija