„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. lapkričio 19 d., Nr.11 (132)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunųjų fotografų žvilgsnis į gyvūnų pasaulį

Vytautas Bagdonas

Jaunieji konkurso laureatai
su organizatoriais

Fotomenininkas Arūnas Zaranka
supažindina su savo profesija

Utenos apskrities valstybinėje
maisto ir veterinarijos
tarnyboje netrūko norinčių
pamatyti jaunųjų fotografų darbus

Utenos apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kartu su Utenos regiono rajonų valstybinėmis maisto ir veterinarijos tarnybomis bei Visagino miesto savivaldybe organizavo fotografijų konkursą moksleiviams „Gyvūnas šalia mūsų“, skirtą Pasaulinei gyvūnijos dienai ir  gyvūnų globėjo šv. Pranciškaus Asyžiečio dienai. Konkursas susilaukė didelio dėmesio: nuotraukas pateikė net 94 jaunieji fotografai iš Anykščių, Utenos, Zarasų, Ignalinos, Molėtų, Visagino, Svėdasų, Užpalių bei kitų vietovių. Daugiau kaip pusantro šimto didelio formato nuotraukų iš gyvūnijos pasaulio, kurias pateikė jaunieji konkurso dalyviai, dabar eksponuojamos Utenos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vestibiulyje. Paroda susilaukia didelio visuomenės dėmesio, o paskui keliaus po Aukštaitijos miestus – Anykščius, Molėtus, Zarasus, Ignaliną ir Visaginą.

Spalio 20-ąją  Utenos apskrities VMVT buvo susumuoti fotografijų konkurso „Gyvūnas šalia mūsų“ rezultatai ir pagerbti laureatai. Jaunuosius fotografus bei jų vadovus, pedagogus ir kitus lydinčius asmenis pasveikino valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Linas Tiškus.

Autoritetinga  iš  profesionalių fotografų sudaryta vertinimo komisija, vadovaujama neseniai įsikūrusio gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis“ prezidento Rimanto Udro, atrinko dvi dešimtis geriausių fotografijų. Po to iš geriausių, dėmesio vertų darbų dar buvo atrinktas pačių geriausiųjų dešimtukas. Tie dešimt laureatų ir pelnė Utenos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos diplomus bei konkurso rėmėjų dovanas – gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis“ parengtą albumą „Žalias skėtis. Gamtos fotografija“.

Konkurso laureatais fotografų profesionalų komisija pripažino Utenos „Saulės“ gimnazijos auklėtinę Moniką Siniauskaitę už nuotrauką „Laumžirgio žvilgsniu“, Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos gimnazistą Andrių Katiną (nuotrauka „Išgelbėtasis“), Molėtų gimnazijos moksleivę Birutę Paukštytę už nuotrauką „Skrisk“, Utenos rajono Užpalių gimnazijos gimnazistę Vandą Ilčiukaitę už nuotrauką, „įamžinusią“ kalakutų šeimynėlę, Anykščių rajono Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos gimnazistę Simoną Bagdonaitę už fotografiją „Išjunkite šviesą“ su kurmio „portretu“, taip pat laureatų vardus pelnė Milda Sviridovaitė iš Ignalinos gimnazijos (nuotrauka „Stebintieji“), Živilė Jurkaitė iš Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos (nuotrauka „Ramuma vėjyje“), Greta Veršulytė iš Anykščių Jono Biliūno gimnazijos („Pasimatymas prie jūros“), Iveta Jakštaitė iš Utenos „Saulės“ gimnazijos (nuotrauka „Balandžiai“), Vytautas Navikas iš Anykščių Jono Biliūno gimnazijos (nuotrauka iš ciklo „Šaltieji draugai“). Parodos dalyviai geriausiai įvertino Molėtų gimnazijos auklėtinės Gretos Urbonavičiūtės nuotrauką „Ar matėte mano veidą?“

Paskui jauniesiems fotografams ir juos atlydėjusiems asmenims buvo surengtos vaišės ir dovana – popietė su profesionaliu fotografu. Arūno Zarankos fotopaslaugų įmonės „Aukštakalnio fotoateljė“ darbuotojai parodė skaitmeninę fotografijos gamybos įrangą, atskleidė daug fotografo darbo subtilybių, pademonstravo, kaip montuojami vaizdo klipai, daromos paviljoninės fotografijos. Susitikimo dalyviai galėjo nusifotografuoti čia pat surengtoje fotosesijoje.

Utena
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija