„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. lapkričio 19 d., Nr.11 (132)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mums rašo

Gimnazistai Italijoje

Romos Koliziejus – antikos šedevras

Benediktas XVI bendrojoje
audiencijoje laimino
susirinkusiuosius

Spalio 23–30 dienomis grupė Marijampolės Marijonų gimnazijos mokinių ir mokytojų viešėjo Italijoje. Keliaudami trumpam sustojome Austrijos sostinėje Vienoje, turėjome galimybę pasivaikščioti po Marijos Teresės aikštę, susipažinti su didingu Habsburgų dinastijos rūmų kompleksu. Sužavėjo gotikos šedevras – Šv. Stepono katedra, antikinę šventovę primenantis parlamentas ir miesto valdžios rezidencija – Rotušė.

Vėliau Florencijoje aplankėme Šv. Kryžiaus bažnyčią, kurioje palaidotas Galilėjus, Mikelandželas, Makiavelis, apžiūrėjome stulbinančią Santa Maria del Fiore katedrą, Džoto varpinę, krikštyklą su nepaprasto grožio durimis, kurias Mikelandželas pavadino Rojaus vartais. Aplankytas dermės ir harmonijos kompleksas Pizoje. Tai romaninė gotikinė katedra ir krikštykla bei cilindrinis svyrantis bokštas su atviromis arkadomis.  Svyrantis bokštas pradėtas statyti 1173 metais, bet  dar nebaigus mūryti trečiojo aukšto jis ėmė svirti. Nors pamatai buvo negilūs, statybos vyko toliau ir buvo užbaigtos 1350 metais.

Visus pakerėjo Italijos sostinė Roma. Joje susipažinome su Šv. Marijos Madžiore bazilika – pirmąja bažnyčia Mergelei Marijai Vakaruose, ir didžiausiu antikinio pasaulio pastatu Koliziejumi, dar vadinamu Flavijų amfiteatru, Kapitolijaus kalva su miesto merija, muziejais ir skulptūromis, Venecijos aikšte su buvusia B. Musolinio rezidencija, gigantišku Tautos altoriumi, Trajano kolona, Ispanijos aikšte, Trevi fontanu, Šv. Angelo pilimi, Panteonu.

Didžiausią įspūdį paliko ekskursija po mažiausią pasaulyje valstybę Vatikaną. Lankėmės Mikelandželo freskomis išpuoštoje Siksto koplyčioje, kurioje renkamas Popiežius. O  Šv. Petro bazilikoje – pagrindinėje pasaulio katalikų šventovėje gėrėjomės Mikelandželo „Pieta“, Berninio šedevrais, išvydome bazilikos rūsius, kuriuose palaidoti popiežiai ir bazilikos presbiteriai. Šv. Petro bazilikos aikštėje vyko bendroji audiencija pas Popiežių, kurios metu Benediktas XVI susirinkusius palaimino ir lietuviškai. Tai buvo ypač jaudinančios akimirkos.

Kitą dieną Asyžiuje susipažinome su Šv. Pranciškaus bazilika, kurioje yra ir šio šventojo kapas, ir vykome į San Mariną. Čia kasmet apsilanko per 3 milijonus turistų.  

Paskutinis  apsilankymas – Paduvos Šv. Antano bazilika, statyta XIII amžiuje.

Kelionės suteikia daug laimės akimirkų, leidžia suvokti, kas yra erdvės ir ką reiškia gyvenimas.

 Levita Kiverienė

 Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija